01 Декември 2021сряда21:49 ч.

Интервю

Кольо Колев:

Хората избраха статуквото

БСП е основен играч, съизмерим с Бойко Борисов, смята социологът

/ брой: 61

автор:Мария Нинова

visibility 1971Кольо Колев  е роден през 1956 г. Завършил е психология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализирал социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната агенция "Медиана". Женен, с четири деца."БСП могат да бъдат доволни от този резултат"

"Смятам, че е крайно време да се спре да се допуска намеса на външна страна чрез гласоподаватели в чужбина"- Г-н Колев, най-бедната държава в Европейския съюз за трети път си избира партията, която проповядва, че води дясна политика.
- Това не е съвсем точно, защото това предполага, че се води някаква политика. В случая по-скоро виждаме властване, крепене във властта, отколкото воденето на някаква политика, освен ако не приемем лъкатушенето, в зависимост от едни или други външни или вътрешни процеси, за политика. Така че в случая не става въпрос за дясна политика, а става въпрос за това, че хората избраха за трети път Бойко Борисов, който определено не води политика. Хората избраха статуквото, стреснати вероятно от процесите, които текат и по света - абе, хайде по-кротичко да го дадем, дай да видим, да изчакаме какво ще се случи. По-скоро ние имаме някакъв такъв рефлекс, отколкото някакъв стремеж към дясно.
- Как да четем резултатите на БСП - като победа или като загуба? Удвояват резултата си от парламентарните избори през 2014 г.
- Без всякакво съмнение. Даже и в сравнение с 2013 г. резултатите са добри. Очевидно става въпрос за реанимация, съвземане на БСП, тя вече се явява основен играч, съизмерим с Бойко Борисов и с партията ГЕРБ, разликата помежду им е някъде около 100 хил. гласа, което е незначително. В този смисъл БСП могат да бъдат доволни от този резултат. Друг е въпросът, че той не им стига, за да бъдат първа политическа сила. Учудва ме, че ГЕРБ успя де факто да повтори резултатите си от 2014 г., нещо, което не беше очаквано от никоя социологическа агенция, всички даваха плюс-минус 1% или за едните, или за другите, а разликата е очевидно по-голяма.
Това го отдавам основно на две неща. В социологическите изследвания ние обикновено мерим нагласи, а пък в изборите играта не е само между нагласи. Примерно, да кажем, в изследването, последното, което аз проучих, имаше доста отговори от типа "Ако ГЕРБ загуби, аз ще си загубя работата". Както виждате, това няма нищо общо с политическите нагласи. Човекът е гласувал за хляба си, а не за политическите си убеждения.
От друга страна, разбира се, това е и слабото представяне на Веселин Марешки. Всички данни сочеха, че потенциалните избиратели на Марешки са малко или много бивши разочаровани гласоподаватели на ГЕРБ, а последните атаки срещу Марешки съответно върнаха това, което той можеше потенциално да отнеме от ГЕРБ.
И на трето място, това е самата предизборна кампания, която БСП проведе - като че ли малко прекалиха с патоса, който донякъде стресна част от избирателите. Докато Бойко Борисов така го играеше добрият котарак Леополд - абе, дайте тука мирно, кротко, всичко така благо, заедно, неща, които очевидно подействаха в този случай.
- Винаги преди избори се говори за българите в чужбина, за това дали те ще успеят да гласуват. В момента виждаме, че имаме малко над 100 хил. гласували зад граница. По този начин разбива ли се митът, че българите в чужбина се интересуват от това, което се случва тук?
- За мен е пълно безумие това, че на българите в чужбина трябва да им се отварят секции, за да гласуват. Не говоря за това, че трябва да им се отнемат избирателните права, но аз самият примерно съм рибар и когато по избори съм край водоема, не искам някой да ми отвори секция, за да гласувам там. Аз трябва да се вдигна, да си събера такъма и да отида в изборната си секция, за да гласувам. Така че дълбокото ми убеждение е, че не трябва да има избори извън дипломатическите представителства за българите в чужбина.
Още повече, един човек, който от 5, 10, 15 години живее трайно някъде навън, да гласува в българските парламентарни избори е абсолютен нонсенс. Какво са изборите? Изборите са въпрос на пари, дебат за пари къде ще отидат нашите данъци, с колко още заеми ще ни натоварят, за какво ще се похарчат тези пари. Нещо, което няма нищо общо с нашите сънародници в чужбина. Те нито ще плащат тези заеми, нито особено се вълнуват как се разпределят нашите данъци и за какво точно отиват. Така че дълбокото ми убеждение е, че това е една абсолютна глупост - гласуването в чужбина, която евентуално би могла да се минимализира поне като се въведе т. нар. избирателен район в чужбина, където примерно 7 или 8 депутати да бъдат избирани от всички българи в чужбина.
- Така наречената автентична десница в лицето на "Нова република", "Да, България" и Реформаторския блок остава извън парламента.
- Да, нещо, което мнозина предвиждаха, тъй като тези формации разполагат приблизително с потенциал от порядъка на около 300 хил. човека. В случая те ги разделиха на три и съвсем естествено не попаднаха в парламента. Но причината не е само в разделянето, те не могат да намерят своето лице. Започват да се бият с някакви сенки от миналото, едните си правят истинска лустрация 30 години след демократичните промени, а другите се бият с комунизма и за това, че сме се били запътили към Евразия.
Извинявайте, но никъде не сме се запътили. България е тук, ето на това място - от едната страна е Голямата мечка, от другата Турция, от трета тресяща се Европа. Това е нашето място, никъде не сме се запътили, а трябва да се грижим за собствените си интереси. Но не, ние сме първи не знам какви си - антируснаци или пък първи натовци. Пълно безумие.
- ГЕРБ ще успеят ли да съставят стабилно правителство?
- Не е възможна стабилност при тази конфигурация, говоря за чисто правителство, съставено с мнозинство. С патриотите евентуално, ако те ги привлекат, но това също не е толкова сигурно, тъй като патриотите са все пак коалиция от три партии и не е ясно доколко всички те ще бъдат склонни да се присъединят. Тогава те правят 123-ма депутати, което е крайно недостатъчно за стабилно управление. Дори и да привлекат Марешки, това пак е доста крехко мнозинство. Лично не бих дал по-голям хоризонт от година и половина на това управление. По-вероятно е да се състави мнозинство, макар и с много прискърцвания и пазарлъци.
- Видно партията на Лютви Местан открадна гласове от ДПС. Какъв знак е това?
- ДОСТ открадна около 100 хиляди от ДПС. Това е знак за продължаващата битка на Ердоган за завоюването на този електорат в България. Слава Богу, засега е неуспешен опитът ДОСТ да прескочи бариерата за влизане в Народното събрание, но ще продължат да опитват. Смятам, че е крайно време да спре да се допуска вмешателство на външна страна чрез гласоподавателите в чужбина. Дано народните представители проявят разум.
- В Кърджалийска област ДОСТ печели около 20 000 гласа. Може ли това да доведе до напрежение между местните хора?
- Едва ли ще се стигне до сблъсъци извън вербалните. Опасността е радикализацията на българските турци, които да се опитат да се изживяват не като български граждани, а като агенти на друга страна.
 

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 122

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 232

Синята зона в София драстично нарасна

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 232

Скок и шок

автор:Нора Стоичкова

visibility 32

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 153

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 153

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ