02 Март 2021вторник23:01 ч.

Актуално

Хора, бдете!

Братя и сестри, събудете се, за да спасим и съхраним родината си

/ брой: 198

visibility 1577

Никола Статков

Неотдавна във в. ДУМА писах, че нямат мирка, нямат спирка лошавите, често нагли, деяния на властта. Нямах намерение, поне засега, да пиша отново за подобни "хубавини". Нямах, но проимах, защото властта се "отчете" с нови деяния, които потресоха мало и голямо. Кои са те ли? Ето ги...

Пролетес запротестираха медицинските сестри, акушерките, фелдшерите и санитарите; искаха увеличаване на заплатите си и подобряване на условията, при които работят. Протестите бяха масови, чести и доста остри. Управниците се стреснаха. Министър-председателят Бойко Борисов, в негов султански стил, обяви на всеослушание, че отпуска петдесет милиона лева, най-вече за сестрите; те са огромното мнозинство от протестиращите. Управникът добави, че парите са осемдесет и шест милиона. По-добра новина от тази, здраве му кажи. 

Моментът за нея бе избран точно: в навечерието на европейските избори. Така хем протестиращите ще се кротнат, хем всички електорални единици ще се убедят, че властта мисли за тях, милее за тях. Така и стана: ГЕРБ спечели изборите, а сестрите и съпридружните им колеги и колежки напуснаха улиците и площадите, предвкусвайки новите блюда на трапезите си. Уви, нито една стотинка от обещаното не звънна в джобовете на протестиращите, защото Министерският съвет, тайно и скришно, бе намалил петдесетте милиона на шест, та стана като в оная приказка:

на сто вълка - кози крак. 

Министър-председателят Борисов не се явна да се извини, да обясни какво е наложило тази мистификация с парите, ами се снижи и запраши в провинцията с ножица в ръка, за да резне нова лентичка за пребогатата му колекция от манифактурни финтифлюшки. На пангара остана министърът на здравеопазването, доктор... пардон - финансистът Кирил Ананиев. И започна този човечец да се свива, да се гърчи, да измислюва едно-друго, кое от кое по-никакво, за да защити една лъжа, една измама. Мъчеше се горкиот да докара вода от девет балкански дерета, белким поразреди и поизбистри калта в гьола, с който го обзаведе началството. Деретата обаче сухи, сухи, дори една мравка не може да утоли жаждата си в някое от тях. Шашнат до немай къде, министърът плисна още шепа калчица в гьола с обяснението, че пари за протестиращите ще има, но ще ги даде не министерството, а НЗОК, с която всичко било уговорено; също и с лекарският съюз. Не се знае кой дявол подкокороса двама мъже от посочените институции, които се явиха и казаха, че в случая няма никаква уговорка с никого. Ами сега? Както често-често става у нас: призован бе председателят на НЗОК, който рече, че всичко е уговорено, всичко е наред. Трудно е да се каже кой лъже и кой маже, нито се знае на кого от четиримата мъже какво е обещано. Както и на кого са скръцнали с яки началнически зъби, че може да изгуби службата си, а има жена, деца...

Запитах се дали и тази нагла история ще е чудо за три дни, дали народът ни, изпаднал в тридесетгодишен мазохистичен унес, ще се събуди, за да покаже и докаже, че не е нито мърша, нито роб. И тъй като не можах да си отговоря, седнах и написах тази статия със заглавие "Хора, бдете!" Тези две чутовни думи са от "Репортаж, писан с примка на шията" на големия чешки интелектуалец и комунист Юлиус Фучик, обявен за национален герой в страната си. 

В целия свят антифашистите са високо тачени люде. Само и единствено в България те са обявени за престъпници и терористи. Някой може да ме запита защо избрах за заглавие на статията си тези думи на Фучик, а не някое мъдро откровение от библията, от апостол Павел, да речем. Отговарям: не защото съм атеист, а поради това, че Фучик е убит от фашистите, а у нас сега шава и пълзи фашизмът. 

Вече чувам глас, чувам гласове: това не е вярно! Вярно е, дами и господа, вярно е, та оттатък минава. Податки за това, колкото щеш. Ето някои от тях... Абсолютната власт, довела до диктатурата на едно лице. Циничната гавра с бившата кметица на "Младост" Иванчева и заместничката й. Опитите хакването на НАП да бъде обявено като замислен преврат за свалянето на властта. Стъкменото в този дух обвинение срещу русофилите. Луков марш. Запалената кола на художника Минеков. Разправата със журналистката от БНР Силвия Великова. Изборът на нов главен прокурор. Подчиненото на властта правосъдие. Несвободните медии. Ненаказаното дрънкало от ВМРО, депутат в Европарламента, заявило, че социалистите трябва да бъдат избивани. Вселеният в хората страх. Безумното плюене на социализма. Възхвалите на фашизма - кога завоалирани, кога открити. Не забравям и подозрителната смърт на моя приятел Юлиян Вучков. 

Да изброявам ли още? 

Няма смисъл. Има смисъл обаче да знаем, че чудовището, наречено "фашизъм", може да се откаже от пълзенето и да скочи, за да гази и смазва. През миналия век то бесня в България и погуби хиляди достойни мъже и жени, дръзнали да му се противопоставят. Ето, заради всичко това аз избрах думите "ХОРА, БДЕТЕ!" за заглавие на тази статия.

Дали срещу пълзящия (засега!) фашизъм, дали заради измамата с неполучените милиони от медицинските сестри, дали заради всичко, довело до днешното трагично състояние на страната ни, българите трябва да се събудят най-сетне и да сложат край на т.нар. стабилност, която е упадък и пълна съсипия на нацията и държавата. Не приканвам съотечествениците си да направят това с оръжие, не, препоръчвам им да го сторят с мирни средства, най-вече с избори. Да мислят, преди да гласуват. И да бдят. Защото, доста сме се парили, би казал Апостола. 

Повтарям, постотвам: братя и сестри, събудете се, за да спасим и съхраним родината си. Инак... Инак, след няколко десетилетия, останалите живи тук нашенци, повечето бабички и старци, ще бъдат събудени - я от ятагани, я от камшици, може и со кротко и со благо, без кьотек, зависи кой ще ги събужда. За да разберат, че България вече я няма, че е погубена от българи...

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 582

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 576

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 325

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 302

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ