Хлябът може да поскъпне с над 25%, ако върнат ДДС
Спекулация е твърдението, че насъщният се произвежда от фуражна пшеница
/ брой: 202
С над 25% може да поскъпнат хлябът и брашното, ако политиците решат да не запазят нулевата ставка върху тях. Сегашният нулев ДДС важи до края на годината. Това прогнозират браншовици, ако в Бюджет 2025 не бъде заложено нулевият ДДС върху насъщния да остане, каквато е практиката в много страни.
"Разни добре платени експерти вече заговориха за подобна хипотеза. Връщане на 20% ДДС върху хляба и брашното, плюс допълнително покачване на цената, в зависимост от търговската надценка, която варира по тяхно усмотрение. Така накрая би се формирала една висока цена", е заявила Мариана Кукушева, председателка на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
"Важно е хората да знаят, че темата за цената на хляба и брашното е политическа. Колко ще струва един хляб, зависи единствено и само от политическите формации, за които ще гласуваме идната неделя - те ще определят съдбата му", допълни тя.
По думите й, в ситуация на война, в съседни държави цената на основните хранителни суровини се повишава, съвместно с цената на петрола, който вече е поскъпнал.
Хлябът единствен задържа цената си с месеци именно заради нулевата ставка. Благодарение на нея браншът излезе от сивия сектор и запази сравнителна устойчивост. При връщане на 20% ДДС от 1 януари брашното и хлябът ще поскъпват неконтролируемо, предупреди Кукушева. Тя отказа да прогнозира до каква цена може да достигне един хляб след връщане на ставката.
В момента бял хляб от 650 грама на дребно струва между 1,49 лв. и 1,55 лв. в София, показа проверка. Почти аналогична е ситуацията при хляба тип „Добруджа“ от 650 гр - той струва 1,56 лв.
От браншовия съюз успокоиха, че криза с пшеницата у нас не се задава и няма да има. Твърде горещото лято и сушата са предпоставка за добро изпичане на пшеницата и високи протеинови качества.
"В България има внос на хляб. Но, за да е мек и да издържа, този хляб е пълен с консерванти. Най-много има в насъщния, който идва от Германия", разкри експертът пред БНТ. Тя обяви, че българският хляб мухлясва на третия ден. Това се случва, защото е с квас и означава, че продуктът е истински и с качествени съставки.
Кукушева поясни, че към момента няма място за притеснение за хляба, защото реколтата е добра като количество. Златното зърно на България е с високо протеиново качество и това ще доведе до добър стокооборот за българските земеделски производители, каза тя. По думите й слънцето е свършило прекрасна работа. Българският хляб се произвежда с най-добрата реколта пшеница.
"Всякакви спекулации от некомпетентни хора, които твърдят, че хлябът се произвежда от фуражна пшеница, са опит за обругаване на хляба", заяви председателката на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.