04 Април 2020събота16:02 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Хляб без сирене

/ брой: 26

автор:Ева Костова

visibility 638

Менте сирене на пазара е открила Българската агенция по безопасност на храните. И то не за първи път. Покрай този факт се навързват куп въпроси: кой контролира ползването на съставките на сиренето, от които, ако не пукнеш, ще има да патиш; кой следи технологичния процес, при който всеки може да "заповяда" сиренето да узрее за ден-два; кой подклажда нелоялната конкуренция; кой и по коя рецепта произвежда както му скимне. И т.н. Впрочем това важи за всяка храна на пазара на боклуците, които ядем, защото просто нещо трябва да се яде.

Примерът със сиреното потвърждава и друга порочна практика - проверяващите от агенцията не могат да посочват имена на фирмите нарушители - забранено е от закона. Просто да не повярваш! Могат само да ги глобяват от 2 до 5 хиляди лева. Можете ли да си представите кого ще стресне такава глоба, ако има производство за стотици хиляди. Плашене на гарги, както се казва. Но законът де факто закриля нарушителите, без да отчита и нещо друго. Като не знаят марката менте, хората спират да купуват и другите. Ако стане ясен районът на ментетата, купувачите логично ще избягват продукцията оттам. Ако не го знаят, ще бъдат ударени и без вина виновните останали производители. Излишна дискретност, която ни взема здравето и подклажда нелоялната конкуренция. 

Във всички други европейски страни имената на нарушителите стават достояние на потребителите, у нас - не. Така се отнема и възможността пазарът да влияе върху качеството на храните, на принципа: ако мине, няма лошо. Представете си утре да стане ясно, че колата ви е с некачествени спирачки, а никой не ви казва коя фирма ги е пуснала на пазара. Явно обаче на хората от Българската агенция по храните спирачките им работят, иначе щяха ли да останат равнодушни към безумната точка в закона, която иначе може лесно да се промени. Каква по-важна работа имат хората от агенцията от това да ни пазят в трудното осигуряване на прехраната при тази беднотия?

Едва 228 фирми искат помощ по схемата 60/40

автор:Дума

visibility 21

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 467

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 901

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 699

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 421

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 297

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ