29 Март 2020неделя04:04 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Това са част от доброволците за Зимната Универсиада в Красноярск

Хибридна война ли е Универсиадата в Красноярск

Напук на геополитиката младите имат нужда да общуват, веселят и да се харесват

/ брой: 25

автор:Зорница Илиева

visibility 2261

Ако нещо днес e безспорно за света, то е, че времената са станали шизофренни, защото няма нито една точка, по която да има разбирателство между двете половини на международната сцена - Изток и Запад. Дори когато става въпрос за съвсем човешки събития като спорт, културни изяви или научно откритие, все ще има лъжица катран в кацата с мед, за да не се признае постижение или да се постигне омаловажаване на впечатляващо по принцип ниво. 

С ръка на сърцето трябва да се признае, че в това отношения Западът надмина себе си. Може би защото бе окуражен от кризите на Изтока след срива на соцсистемата и внушения, че копнежът към Запада може да се реализира лесно и си заслужава. На изток останаха хора, които трябва да знаят, че и добре да се справят у дома, все ще им казват, че нещо не им е наред. Може "новата Москва да е блясък и лукс" ("Дойче веле") и да е станала неузнаваема с върховни постижения в градското преустройство, транспорт и озеленяване, ама ето, че си няма депо за отпадъци по западен образец и това принуждава хората да протестират. Може Русия и да организира зимна олимпиада в Сочи или световно по футбол в Москва и други градове, ама или няма да я удостоим с честта да участваме, или ще открием "под вола теле", за да стане ясно, че все нещо куца. Какво ще ги правят тези нови спортни съоръжения и сгради, които и без това не са с високо качество или са съпътствани от корупционни скандали? Ами тяхна си работа и тяхна е загубата, ако не ги използват пълноценно. 

Фабрикуват се етикети като пропаганда или хибридна война, ако от Москва идват информации, че съоръженията се ползват целогодишно и руснаците им се радват, защото са със съвременна архитектура "като на Запад". За световното по футбол анализите бяха въздържани, защото Русия надмина всички очаквания и го направи "показно". И без визи или други препятствия, които соцсистемата налагаше. Радостта и удоволствието на феновете и участниците от спортното събитие и начинът на организирането му нямаше как да се прикрият. Все пак сме в информационния 21 век. 

Да сте чули и дума за предстоящата на 2-12 март 2019 г. зимна Универсиада, която ще се проведе в Красноярск? Нима за студентите не е въпрос на чест и удоволствие да бъдат заедно с колеги от Канада, Чехия, Норвегия, Китай, Великобритания, Япония, САЩ, Швейцария и т.н., които ще се състезават по хокей, кърлинг, фигурно пързаляне, ски и други зимни спортове? Представители на 24 страни  вече са пребивавали в Красноярск, за да се запознаят с условията за провеждане на Универсиадата и да видят новите или обновени спортни съоръжения. Да знаят как стоят въпросите с визите, заявките за участие, трансфера, нивото на общежитията и транспорта и то при -15 градуса - както се казва, "око да види, ръка да пипне". 

Но и руснаците да се уверят какви са претенциите и какво трябва да се направи до март. Защото не е достатъчно само да се покажат новият медицински център, зимното селище за Универсиадата, ресторантите, кръглата пързалка "Первомайская", стадион "Енисей" или Ледения дворец "Кристал", но и да се уверят желаещите за участие, че сигурността им е гарантирана, че организацията няма да има пропуски, които да застрашат присъствието им. 

Оказва се, че както за световното по футбол, така и за Универсиадата Русия ще разчита на много доброволци. Защо ли го прави? Нима само заради пъчене на мускули на Запада се старае да организира такива световни спортни събития? Защо ги прави и в провинцията, както се изразяваме у нас? Престиж, печалба, картина за пред света или си обединява нацията, народите във федерацията, съпричастност на младите към полезни дела за гостите? Реклама на руски постижения или стремеж за участие на равна нога в де-що има събития по света? 

Не ще да е случайно и определено е част от нова политика. Въпреки хибридни войни и санкции, въпреки нарочването за агресивни действия или обвинения за неспазване на  двустранни договори като онзи за ракетите, наречен ДРСМО, Москва явно ще използва принципа "като ни спирате вноса на чуждестранни хранителни стоки, ние ще си открием вериги "Вкус Вилл", където ще предлагаме наши и то биологично чисти заместители" (пак по "Дойче веле"). Е, ще се наложи и да се поохарчат повече за нови оръжия, но такава е западната политика и цел. Изпробвано е вече и преди падането на Желязната завеса. 

Какво общо има това с Универсиадата, която ще се проведе през март? Ами "кучетата си лаят, керванът си върви". Младите имат нужда от спорт, забава, срещи с приятели от цял свят, а е по-добре да става у дома, със съоръжения, които ще си останат за собствено ползване, да си "оправим къщичката", за да си остане наша, пък другото е за геополитиците. Всъщност не е ли по-добре да има съревнования по стадиони и зимни пързалки, отколкото на световната политическа сцена, което често води и до въоръжени конфликти? Какво ни остава? Да пожелаем успех на участниците на зимната Универсиада в Красноярск. Да няма недоразумения и проблеми, че хората по цял свят се умориха от омраза, престрелки и терор. Каквото и друго да ни внушават и нахъсват политици по цялото земно кълбо. 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ