16 Януари 2022неделя20:36 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

"Хемус" може да е готова най-рано през 2027 г.

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 574

Магистрала "Хемус" ще е напълно готова през 2027 г. и то ако няма нито едно обжалване. Това стана ясно при обсъждането на стратегическите инфаструктурни проекти в МРРБ. Там бе съобщено, че през 2024 г. на практика ще може да започнат да се изпълняват строителните дейности по седми и осми участък, които ще продължат 36 месеца.

Прословутото магистрално строителство не е подплътено с достатъчно финансиране и държавата тепърва ще трябва да търси милиарди, стана ясно още на дискусията. Регионалният министър Гроздан Караджов поиска отчет от подчинените си звена за напредъка на най-важните пътни артерии, за финансирането и за сроковете на завършване. Така се разбра, че: в момента фирмата "Автомагистрали", на която бе възложено довършването на "Хемус", има само 2 млн. лева в сметките си;  АМ "Струма" е много далеч от финал заради участъка в Кресненското дефиле и изобщо не е сигурно, че ще може да разчита на евросредства;  почти навсякъде има огромни закъснения с одобряването на проекти, екооценки, устройствени планове и отчуждения.

По време на заседанието беше пуснат видеозапис, който показва ужасяващи кадри от строителството на магистрала "Европа" - пътя от София до Калотина (границата със Сърбия). Липса на табели, изпоцапани и липсващи знаци и светлоотразители, лежерни мрежи, "предпазващи" трафика от изкопи и бездни. От АПИ се оправдаха, че са давали предписания на изпълнителя "Щрабаг", но в договора не били предвидени санкции за лоша "временна организация на движението". Окончателният списък на пътните участъци, които ще бъдат поправяни тази година, ще бъде публикуван на сайта на МРРБ и на АПИ, уверяват от министерството. 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 533

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 610

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ