03 Август 2020понеделник21:38 ч.

Снимка (с) Asis G Ayerbe

Хавиер Сиера: Този път марсианците сме самите ние

Превзехме планетата Земя с нашата цивилизация и сега Природата се обръща срещу нас, смята известният испански писател

/ брой: 68

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1094

ХАВИЕР СИЕРА е журналист и автор на бестселъри в жанра исторически трилър. Творбите му са преведени на 25 езика. Роден е на 11 август 1971 г. в Теруел, Испания. От ранна възраст той е очарован от света на комуникациите и води първата си радиопрограма в Радио Heraldo още 12-годишен. На 16 години пише статии за пресата, а на 18 е един от основателите на списанието "Ново летоброене". Учи журналистика в Мадридския университет Комплутенсе. На 27 години става консултант-редактор на едно от най-известните испански месечни списания "Отвъд науката", разпространявано в Испания и Латинска Америка. Сиера е изключително популярен в родината си и често участва в радио- и телевизионни предавания. През пролетта на 2004 г. представя собственото си телевизионно шоу в Telemadrid "Другата страна на реалността". Живее в Малага, в Коста дел Сол, отдаден е на пътуване и писане. У нас са публикувани романите му "Синята дама",  "Тамплиерските порти", "Египетската тайна на Наполеон", "Тайната вечеря", "Забраненият път" и "Невидимият огън", който авторът бе поканен да представи в София и Пловдив. Със съдействието на ИК "Хермес" и преводачката, отговорен редактор на книгата, Деметра Димитрова писателят даде интервю за ДУМА.

 

- Господин Сиера, започвам с въпрос, който щеше да бъде последен в интервюто ни, ако се бяхме срещнали в София. Но поводът за отмяната на вашето гостуване ме подтикна сега да ви го задам преди другите. В момента целият свят заспива и се събужда с новините за КОВИД-19. Освен научните обяснения, се разпространяват и конспиративни теории, спекулации и т.н. Защо се случва това според вас?

- 11 септември промени съвременната история. След атентата срещу кулите близнаци на Световния търговски център правителството на САЩ безочливо излъга гражданите си и останалата част от света за съществуването на оръжия за масово унищожение в Ирак и започна ужасяваща война в Средния изток. Когато стана ясно, че президентът е излъгал, реакцията беше неочаквана - светът спря да се доверява на официалните изявления, международните организации... На установения ред. Точно тогава от сенките се появи цяла армия от "конспираноици", която превърна интернет и социалните мрежи в свое идеално бойно поле. Честно да ви кажа, този проблем има едно единствено решение - всеки от нас да се информира и да се образова все повече и повече. Не си струва да чакаме някой да ни каже истината. Днес ние сами трябва да я потърсим.

- Да вярваме, че светът скоро ще успее да се справи с пандемията от коронавируса! Смятате ли, че един ден темата би могла да се превърне в роман или филм?

- Със сигурност. Но не вярвам да го напиша аз. Знаете ли, случващото се ми напомня за "Война на световете" от Хърбърт Уелс. Само че този път марсианците сме самите ние. Превзехме планетата Земя с нашата цивилизация и сега Природата се обръща срещу нас...

- Още от началото на вашата журналистическа кариера се занимавате с това да изведете науката от кабинетите, да я преплетете с реалния живот и да стимулирате хората да разсъждават отвъд наложени твърдения и тълкувания. Защо е важно да не оставаме само до общоизвестното?

- Права сте, но с едно уточнение. Науката е система от познания, само че не е единствената. И като всяка друга система, тя е непълна и несъвършена. Важно е да я изучаваме, но не трябва да я превръщаме в непоклатима догма. Понякога и науката се проваля. Все още е млада - едва от няколко века е такава, каквато я познаваме днес.

- В своите проучвания и работа "на терен" при създаването на поредния роман, какво е най-интересното нещо, което сте открили и което напълно променя установени тези?

- Поразява ме упорството на нашия вид в опитите си да победи смъртта. Всеки път се сблъскваме с дебела стена, но продължаваме да опитваме да я прескочим. Първо са били шаманите, после - алхимиците, а днес - лекарите и генетиците... А врагът е все така силен. Непоколебим. Тази борба ми се струва толкова очарователна, колкото и неравна.

- Ваши книги повдигат и въпроси, на които официалната наука не може или не иска да отговори. Случва ли се да получавате критики за това?

- Критикуват единствено хората, които вярват, че са стигнали до своята истина. Но впечатлението ми е, че който твърди, че я е познал, е попаднал в капана на догматизма.

- Какво ви дават срещите с читателите? Намирате ли нещо в отзивите и мненията им, което ви е полезно при създаването на творбите ви?

- Дават ми толкова много! Често казвам, че аз търся не читатели, а съмишленици. Хора, способни да се включат в търсенията на моите герои и да ги направят свои.

- Благодарение на ИК "Хермес" четем вашите романи на български от 2007 г. Има ли нещо, което вие сте прочели или научили за страната ни и е предизвикало вашето любопитство, разбудило е въображението ви?

- Преди две години на бреговете на Черно море беше открит гръцки кораб на 2400 години, идентичен на този, който е изобразен на множество глинени съдове, илюстриращи срещата на Одисей със сирените. Това е една обещаваща история. Казва ви го един писател.

- А кой наистина пали в душите ни "невидимия огън"?

- Точно това бих искал да узная и аз! Понякога си мисля, че искрата идва от много далече...

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 147

Пациентски организации искат оставката на Сачева

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Центърът на София остава блокиран

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 45

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 46

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ