04 Декември 2021събота03:48 ч.

Портфейл

Харчим и за спорт

Съизмерими ли са намеренията на българите да се посветят на определена физическата активност с вложените средства в различни аксесоари, оборудване и екипировка

/ брой: 195

автор:Альона Нейкова

visibility 1124

Изминалите летни месеци дават повод да се направи своеобразна равносметка дали българите са успели да се отдадат на предпочитаните от тях спортни занимания. Уви, специални проучва- ния по темата не са правени. Така че никой не може да докаже колко голяма (или малка) е била физическата активност на сънародниците ни. Но все пак добре е да се отбележи, че съществуват данни, които индиректно насочват най-малкото към намеренията на някои жители на страната ни да се посветят на определени спортове. Иде реч за инвестиране на сериозни суми в различни аксесоари и екипировка.


Като най-предпочитано занимание за българите през топлите дни се откроява колоезденето. От началото на март до сега от известна международна платформа за пазаруване са закупени артикули за повече от 460 000 лева в тази категория. В посочената сума са включени каски и подходящо облекло. Любопитно е, че над 3000 лева са инвестирани в специални слънчеви очила за колоездене. А само за нови велосипеди общата сума надхвърля 220 000 лева. За никого не е тайна, че хиляди представители не само на мъжкия пол при всеки свободен уикенд се отдават на риболова. Затова и второто място в тази класация за инвестиции е съвсем логично. В нови въдици, столчета и дори специализирани GPS устройства са вложени повече от 200 000 лева. Не бива да се пренебрегва и фактът, че значителна част от тази сума (30% или 60 000 лева) са похарчени за мухи, блесни и други видове примамки. Сред спортните категории изпъкват също фитнес заниманията, йога практиките и джогингът. Инвестициите в посочените занимания надвишават 190 000 лева. Аксесоарите за силови тренировки и тежестите са сред най-търсените. Оборудването за кардио тренировки като крос тренажори и велоергометри са на стойност близо 24 000 лева. Добре е да се обърне внимание, че DVD-та с упражнения и съвети за по-ефективно физическо натоварване продължават да фигурират в списъка с дребните аксесоари и помощни средства. През последните години водните спортове също набират все по-голяма популярност сред българите. Затова не бива да е изненада, че от eBay са закупени значителни количества принадлежности за гмуркане, плаване, сърфове и т.н. Инвестициите в тази категория са близо 150 000 лева и включват също така надуваеми плажни принадлежности. Освен за ръкавици, плавници, маски и подводни фенери, при скуба дайвинга и шнорхелинга са отделени суми и за водолазни компютри общо 24 000 лева. За кану-каяка са похарчени около 15 000, следван от кайтсърфинга с над 12 000, а във водните ски и уейкбординга са вложени повече от 10 000 лева. Българските любители на заниманията на открито са инвестирали близо 120 000 лева в екипировка за къмпингуване и катерене. Знае се, че с над 20 000 от тях са закупени палатки, а около 15 000 лева покриват разходите за фенерчета, челници и други осветителни тела. Повече от 300 броя пък са закупените комплекти за оцеляване и първа помощ. Данните сочат още, че за ловни принадлежности са похарчени над 120 000 лева. А най-много покупки от българи са осъществени за оптики и аксесоари за нощно виждане общо за повече от 55 000 лева. Едва 21 000 лева са отделили сънародниците ни за голф принадлежности. Но пък за зимните спортове изхарчените суми надвишават 62 000 лева. Колкото и да е учудващо за някои, актуални за пазаруване и през летните месеци бяха също така ски екипировка и аксесоари за хокей на лед.

Шампиони отвъд класациите

Спортът е не само здраве, но също така е и въплъщение на изконно човешкия стремеж да сме по-добри, по-бързи, по-силни, по-напредничави дори. Възможностите за физическа активност непрекъснато се развиват и увеличават. Появяват се нови герои, регистрират се невиждани рекорди - лични и отборни. А най-интересните, фантастични и куриозни моменти и постижения остават в историята (на спорта) и в паметта на запалянковците.
Някои любопитни факти е добре да се припомнят отново и отново.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ