22 Септември 2023петък04:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Хаосът в сметките на топлофикациите

"Недомислен закон" или "пара в свирката на локомотива"?

/ брой: 169

автор:Дума

visibility 18

Емил Брандийски


Когато Законът се разминава с действителността, се създава истински хаос, но законен хаос, хаос, за който не е виновен никой.

Това е ситуацията с изравнителните сметки на топлофикациите, следствие на комуникацията между Омбудсмана на Републиката Диана Ковачева и Министерството на финансите. Новината естествено излезе в петък, защото от незапомнени времена важните за страната ни събития се случват именно в петък, а фактът, че сме в сезона на отпуските, е просто бонус за отговорните за случващото се.

Хаосът бе създаден от въпроса на Ковачева, отправен към МФ, за това каква трябва да бъде стойността на ДДС на фактурите, издавани от топлофикациите, след датата на намаляване на тази ставка от 20% на 9%.

Анализирайки Закона, Министерството на финансите отговаря: "Ако данъчното събитие по доставката (датата, на която плащането е станало дължимо) е възникнало до 08.07.2022 г. включително, ще е приложима стандартната ставка от 20 на сто за доставката, съответно ако е възникнало на 09.07.2022 г. и след тази дата, за доставката е приложима намалената ставка от 9 на сто".

И ето го проблемът: част от потребителите на топлоенергия от топлофикациите получават своите изравнителни сметки с дата на фактурата след 8 юли 2022 г. В нея е отразено, че съответният потребител доплаща на топлофикационното дружество определена сума, или обратното - топлофикация му дължи определена сума. Именно това е спорната сума, която топлофикациите по подразбиране приемат, че е с 20% и така я фактурират. Това е реалността, така да се каже. Според отговора на МФ обаче получените след 8 юли фактури трябва да са с намален ДДС.

Истинският проблем се състои в това, че периодът, за който се отнасят изравнителните фактури за всички потребители, е 1 май 2021 г. - 30 април 2022 г. Оказва се, че частта от потребителите, които са получили изравнителните си сметки след 8 юли, ще видят във фактурите си по-нисък ДДС, независимо дали ще доплащат или ще им връщат, само защото са получили своята изравнителна сметка след тази дата. По същество не всички ще заплащат топлоенергията за един и същ отчетен период по една и съща цена. Това поражда редица спорни въпроси, които водят до така наречения хаос в сметките на топлофикациите. Ето и някои от тях:

1. Кои потребители са ощетени?

Съществуват две логични основания за определяне на времето/датата, към която са изравнителните фактури. Едното е реалното, а другото е законовото.

Реалното: Реално съществува група потребители, които са били отчетени още през май 2022 г. и реално изравнителните им фактури са били изготвени още през юни от топлинните счетоводители. Веднага след изготвянето им е било възможно те да бъдат платени, тоест преди датата 9 юли, тъй като информацията за тези фактури е била налична в "Топлофикация" още преди тази дата. Тогава съществуват 4 основни вида потребители (Таблица 1). Всъщност вариантите на видовете потребители са повече, но няма да ги разглеждам в момента.

От таблицата се вижда, че по същество потребителите едно и две, получили и заплатили изравнителни сметки преди 9 юли 2022 г., ще заплащат 20% ДДС за потребената топлоенергия в изравнителните им фактури, независимо дали доплащат или им връщат парите за тази топлоенергия. Те са "прецакани" по простата причина, че цялата заплатена от тях топлоенергия е с ДДС от 20%.

В случая онези потребители, които са получили изравнителните си сметки след 8 юли и доплащат, също са ощетени, защото на тях ще им върнат парите за надплатената топлоенергия с ДДС от 9%, а те са заплатили предварително тази топлоенергия с ДДС от 20%.

Единственият печеливш потребител е №3, защото той ще доплаща количество топлоенергия с намалена ставка ДДС, която ще е в размер на 9%. Степента на "прецакване" ("печалба") зависи също и от големината на сумата в изравнителната сметка. Едно е изравнителната сметка (доплащане или връщане) да ти е 5 лв. и съвсем друго е тя да ти е 500 лв.

Да разгледаме и второто "законово" логично основание. Ще визирам изцяло потребителите на "Топлофикация София", тъй като разглежданите от мен изравнителни сметки са на такива потребители. Изхождам от факта, че всички разгледани от мен изравнителни фактури, издадени от "Топлофикация София", официално са обявени с дата на данъчно събитие 31.07.2022 г., независимо дали са получени и платени преди граничната дата 9 юли 2022 г. (Таблица 2).

От Таблица 2 е видно, че на всички потребители ще бъдат издадени фактури с намален на 9% ДДС.

В този случай потребителите, на които ТС има да връща суми, ще са прецакани, защото те са заплатили надвнесената топлоенергия с ДДС от 20%, а върнатите им суми ще бъдат с по-ниска ставка на ДДС. Обратното ще е в случаите, когато потребителите трябва да додават. Те ще доплащат количество топлоенергия с 9% ДДС вместо с 20% ДДС.

Като генерален извод на всичко казано дотук можем да отбележим, че потребителите, които са надплатили (плащали повече от необходимото) реално изразходваното количество топлоенергия, при всички случаи са "прецакани".

Какво ще се случи, ако ДДС бъде намален? Това означава, че тази надплатена топлоенергия, която ние сме платили с 20% ДДС, ще ни бъде върната, но ДДС ще бъде 9% - тоест ще получим по-малко пари. 

2. Кой е виновен за този хаос?

Бомбата е хвърлена официално от Омбудсмана на Републиката, макар че се съмнявам, че тя е истинският първоизточник на идеята. Тя единствено е счела за необходимо и за свой дълг "да защити" потребителите с възможността, дадена от закона. Само дето не е помислила, че ще има друга част от потребителите, които ще бъдат ощетени. Ако е била подведена от някой друг първоизточник, то остава горчивото съмнение за липсата на експертиза в структурата на институцията.

В случая "Топлофикация София" също има вина, неспазвайки закона, но тя лесно би могла да се оправдае, че ако приложи закона, то част от потребителите ще бъдат ощетени, което, видиш ли, тя като "социално отговорна компания" не би искала да се случи. До известна степен вина в ощетяването на потребителите, ако се вземе решение да бъдат коригирани сметките, ще имат онези фирми за дялово разпределение, които не са изравнили още в края на април своите прогнозни стойности с тези на "Топлофикация София".

Като че ли недомислието идва от страна на управляващите, които в желанието си да облекчат сметките на потребителите чрез намаляване на ДДС въвеждат намалението като текст, без да помислят за последствията от така взетото решение. От Министерството на финансите също не са помислили, че ще предизвикат невиждан досега хаос в сметките, издавани от топлофикациите.

3. Има ли решение на проблема?

Решение има и мисля, че то е единствено. Министерският съвет или компетентният правоприлагащ орган трябва да вземе решение от обхвата на закона, с който се сваля стойността на ДДС за топлоенергията от 20% на 9%, да отпаднат изравнителните сметки за отчетния период 2021-2022 г.

4. Кой печели от всичко това?

От целия този хаос печелят единствено топлофикациите и в най-голяма степен "Топлофикация София" като най-голямото топлофикационно дружество в страната. Ако й наредят да приложи закона, тя ще си измие ръцете от факта, че част от потребителите ще бъдат ощетени.

Най-голямата полза за нея обаче е отклоняване на общественото внимание от все повече набиващите се на очи високи сметки за топлоенергия. В казуса със сега създадения хаос и хилядите оплаквания на потребителите от високите сметки прозира единствено истината за невъзможността на потребителите да заплащат високите цени на топлоенергията.

Икономически живот, със съкращения

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Фирмите с високи печалби с публично оповестени данъци

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 183

Дават право на кмета да глобява за боклук на улицата

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 183

АЕЦ "Козлодуй" може да остане на руско гориво

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 183

Очакват нов скок на лихвите

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 183

ЕС "замръзва" до 2030 г.

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 183

Хърватия сложи таван на цените на 30 храни

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 183

Масова стачка на гръцките синдикати

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 183

Еднодневна военна операция на Баку в Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 183

По презумпция

автор:Деси Велева

visibility 268

/ брой: 183

Треньорите за боклука

автор:Марин Милашки

visibility 270

/ брой: 183

Неолиберални политици срещу богатите хора?!

автор:Искра Баева

visibility 283

/ брой: 183

Акад. Ангел Балевски - учен, енциклопедист и патриот

visibility 279

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ