04 Юни 2020четвъртък23:53 ч.

Край магистрала Струма" продължава да има камари с боклуци, въпреки инцидента от лятото

Хаосът с неустановения боклук продължава

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 147

Появата на нови незаконни сметища из България продължава. Тонове боклуци бяха открити в коритото на река Чая край село Катуница. При спешната съвместна проверка на областната администрация, община Садово, Икономическа полиция и екоинспекторите е установено, че на мястото има десетки огромни чували с пластмасови изрезки, гумени, метални и битови отпадъци. Върху 30 чувала проверяващите намерили прикрепени документи с изпращача на боклука - фирма от Испания. 

Територията е защитена по "Натура 2000". Теренът е държавна собственост и е част от активите на бившото предприятие "Мостстрой", което е обявено във фалит. От години там се е настанила частна фирма за добив на инертни материали със собственик Александър Крайянов, срещу която от община Садово многократно са подавали сигнали до различни институции в това число и до Икономическа полиция за нерегламентирано депониране на отпадъци. По думите на кмета Димитър Здравков боклукът е в голям обем и трябва да бъде извозен, а не преекспониран и запръстен, което ще бъде голям разход за общината. В близката община Родопи, отново близо до имот, с който се разпорежда Крайянов, също са открити боклуци с неясен произход.

РИОСВ в Перник направи неуспешен опит да връчи предписание за затваряне на депото за отпадъци на "Феникс" - Дупница, но управителят Кольо Илиев не бе открит. Целта е дружеството да спре да получава отпадъци и да ги третира, докато не се почистят всички замърсени терени извън разрешеното, обясни Соня Йорданова от РИОСВ. "Феникс" отговаряше за боклука под магистрала Струма", който пламна преди месеци, а заради пожара се наложи спешен ремонт за близо 2 млн. лв. Проблем с нейни отпадъци има и в Плевен.

"Спира се площадката за боклук под магистрала Струма, която подпали аутобана. И сега там пак има боклуци до моста, въпреки инцидента, който струваше сериозни суми. Ситуацията в цялата държава в областта на екологията е фрапантна", заяви екоминистърът Емил Димитров, явно неразбрал за ситуацията. Той призна, че вносът на боклук не може да спре, но може да се контролира, и обеща отпадъците да се изгарят по регламент.

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ