01 Август 2021неделя19:22 ч.

Хаосът продължва

/ брой: 147

автор:Петър Бочуков

visibility 2035

Светът, в който живеем, е наистина тотално объркан. Доказателства на всяка крачка. Поредното ни сервираха лидерите на Г-20 - най-развитите държави, които осъществяват 80 процента от световната търговия, с демонстрираното сериозно търсене на изход от батака, в който е затънала световната икономика. На срещата им в Канада те отново не намериха общия път и решиха да се спасяват чрез "диференциран подход, който да е по мярка на всяка отделна страна". На практика това означава, че липсва компромис по един от най-важните въпроси - за финансовата политика - първопричината за световната криза. Форумът реши, че всяка страна, която сметне за нужно, може да наложи данъци върху дейността на своите банки, но отхвърли идеята за глобално облагане на финансовите операции. Франция, Германия и Великобритания, за разлика от САЩ обаче, смятат такава мярка за легитимна и обявиха, че ще я приложат.
Едно внимателно вглеждане в резултатите от срещата показва, че в заключителните документи условното наклонение е използвано често и че доминират обещанията. Едно от тях е до 2013 г. страните от властовата група да намалят наполовина бюджетните си дефицити. Доколко това е реалистично? Засега преобладават съмненията. Може да се брои за успех обаче фактът, че американците склониха да подпишат комюникето, в което се говори за тяхната хронична болест - търговския и бюджетния дефицит.
И на тази среща, като по традиция, Силвио Берлускони и Никола Саркози забавляваха колегите си със своя нестандартен "хумор", скечове и смешки, които далеч не хармонираха с характера на форума, а още по-малко с поведението на многобройната протестираща тълпа по улиците на Торонто. В нея имаше анархисти, троцкисти, миролюбци, индианци и дори баби със забрадки, които не искаха нищо повече от това внуците им да живеят по-добре. Онези, които решаваха как да стане това, обаче не начертаха пътя. Затова всички неправителствени организации обявиха решенията им за незадоволителни, непредвиждащи мерки за устойчиво развитие.
Световната финансово-икономическа криза продължава вече две години. Широка гласност имат мненията на експерти, че възстановителните процеси са започнали в някои страни. За съжаление няма никакви сигнали, че някой мисли за беднотията по света, завладяваща нови и нови пространства. Очевидна и безспорна е липсата на ясно виждане за това как човечеството да се отърве от хаоса, а и от сегашните си водачи, които са безпомощни пред диктата на Златния телец.

Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 0

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 16

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 45

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 47

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 809

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 940

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 931

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 868

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1271

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 1595

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 690

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 1349

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ