01 Ноември 2020неделя02:59 ч.

Претърсванията на адреси, свързани с Васил Божков, приключиха с конфискация на два от джиповете му, макар да не е ясно на какви основания са иззети колите

Хаос с ценностите на Васил Божков

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 856

Плановете на разследващите да изземат картини и артефакти от ценните колекции на Васил Божков отново не се финализираха. Шумно обявеното изземване на ценности явно бе отложено заради опасенията на реставратори и специалисти, че прокуратурата ще вземе ценностите, без да обезпечи запазването им.

От Министерството на културата обявиха, че няма разпореждания да се изнасят предмети от колекцията на Божков. "В момента се правят огледи, описи, стая по стая. Участват четирима експерти от МК, които са разпределени по обектите и следят за нормалното протичане на работата", съобщи Александър Трайков, директор "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерството на културата.

Всеки предмет се описва поотделно, разясни представител на фондация "Тракия", която отговаря за колекцията. Нищо няма да се изнася от колекцията, беше лаконичният коментар на председателя на фондацията Кирил Христосков. По-рано от сградата на "Московска" 45 излезе и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Ако се стигне до изнасяне на експонати от частния музей, това може да отнеме и седмици, тъй като експонатите само на този адрес са над 3000. 

"Споделям експертното мнение на видния ни траколог проф. Иван Маразов, че изнасянето на антиките от тази среда може да нанесе непоправими вреди на експонатите, затова смятам, че произведенията трябва да останат там, където се намират, и да бъдат съхранени и запечатани под контрола на прокуратурата и МВР до произнасянето на съда. Eдва след това да бъдат изпратени там, където съдът постанови. Mоето лично мнение е, че сега скъпото опаковане, транспортиране и разтоварване може да се избегне. Разбира се, това трябва да стане с акт на прокуратурата", коментира шефът на комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов.

Междувременно Владислав Горанов назначи шефа на кабинета си Георги Йорданов за временен председател на Комисията по хазарта. Сменени са и членовете на комисията.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ