01 Март 2021понеделник19:47 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

"Guardian": Една доза ваксина осигурява висока защита от тежък Covid

автор:Дума

visibility 59

Реалните доказателства от ваксинационните програми срещу Covid в Англия и Шотландия показват, че една доза ваксина осигурява висока защита срещу тежки заболявания и постъпване в болница и предпазва дори от леко заболяване без симптоми при по-млади хора. За това съобщава "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Първите реални данни от програмите за масова ваксинация са обещаващи и въпреки че резултатите не включват доказателства, че предотвратяват предаването, има данни, които показват, че спират заразяването, което трябва да забави разпространението на коронавируса.

Три проучвания стигнаха до подобни положителни заключения относно защитата, предлагана от ваксините - едно в Шотландия и две в Англия, въпреки че те бяха създадени да разгледат ефектите върху различни групи хора.

В Англия проучването на "Siren" при здравни работници на възраст под 65 години установява, че една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech намалява риска от заразяване с вируса със 70% - и 85% след втората доза. Всички здравни работници са били тествани за вируса на всеки две седмици, така че проучването е при асимптоматични инфекции, както и при тези със симптоми.

"Public Health England" също публикува резултатите от рутинни тестове при хора над 80, които са изложени на по-висок риск да се разболеят тежко и да умрат от Covid. Установено е, че 3 седмици след първата доза ваксината на Pfizer/BioNTech е 57% ефективна срещу симптоматично заболяване, било то леко или по-тежко. Въпреки че не много хора са приели втора доза, доказателствата сочат, че ефикасността е нараснала до 85% при тези, които са го направили.

Данните показват също така, че хората, които са били ваксинирани по време на инфекцията, са много по-добре защитени срещу тежко заболяване, хоспитализация и смърт.

В допълнение към облекчаването на симптоматичната инфекция, защитата от ваксини от една доза срещу по-тежко заболяване е дори по-висока - най-малко 75%“, каза Мери Рамзи, ръководител на имунизацията в PHE.

Тя заяви, че тези резултати подкрепят политиката на правителството да дава първа доза на милиони хора и да отлага втората доза до 12 седмици по-късно.

Рамзи каза: „Мисля, че това засилва политиката за инжектиране на единична доза на повече хора, за да се предотвратят повече смъртни случаи и след това по-късно приемане на втората доза, което ще осигури по-дълготрайна защита и потенциално ще даде по-добра защита."

Мат Ханкок каза, че резултатите са доказателство за успеха на стратегията.

Този ​​решаващ доклад показва, че ваксините работят - изключително окуражаващо е да видим доказателства, че ваксината на Pfizer предлага висока степен на защита срещу коронавируса", каза той.

Данните от Шотландия са също толкова обнадеждаващи. Докато проучванията в Англия разглеждат само хора, на които е дадена ваксината на Pfizer/BioNTech, шотландските експерти анализират данните от двете ваксини за период от 28 дни.

До четвъртата седмица след получаване на началната доза на ваксините на Pfizer и Oxford/AstraZeneca са намалили риска от постъпване в болница с Covid-19 съответно с до 85% и 94%, според проучване на шотландските университети и "Public Health Scotland".

Сред хората на 80 и повече години - тези с най-висок риск поради напредналите си години - ваксинацията е свързана с 81% намаляване на риска от прием в болница през четвъртата седмица.

Учените казват, че резултатите от двете ваксини не трябва да се сравняват. Има повече данни за хора, на които е била дадена ваксината на Pfizer, докато възрастните хора са получавали предимно ваксината на AstraZeneca.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ