04 Юни 2023неделя10:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Акцент

Груповата омраза и десните

Образование, работа и доходи - пътят за справяне с "ромския проблем"

/ брой: 109

автор:Велиана Христова

visibility 572

Сред всекидневните предизборни "атракции" тихо премина представянето на едно твърде интересно изследване на агенция "Афис" по поръчка на фондация "Фридрих Еберт". То е направено през септември-октомври 2020 г. с тема "Радикализация на неприемането. Групова омраза и дясно-екстремистки нагласи в България".

От фондацията направиха следното обобщение: "България, както и повечето европейски държави, е терен за развитие на крайнодесни движения и организации. Актуалните радикални популистки настроения са в голямата си част опасни за демокрацията, защото са основани на недоверието и отхвърлянето на всичко, квалифицирано като "чуждо". Десният популизъм е средата, в която се развиват крайните форми на ксенофобия, национализъм и расизъм. Масово разпространените стереотипи в днешното българско общество по отношение на турците, ромите, евреите, бежанците, ЛГБТ хората, са негативни, а ромите са най-мразената етническа група." Анализът е изготвен от проф. Антоний Тодоров, данните са анализирани от Чавдар Найденов и Стефан Георгиев.

Интересно е, че преди 11 години "Дойче веле" съобщи за двама дългогодишни австрийски кореспонденти за Източна Европа - Грегор Майер и Бернард Оденал, които са издали книга, озаглавена "Екстремистите напират: дясната опасност от Източна Европа". В нея авторите анализират дясноекстремистките формации в Унгария, Чехия, Словакия, Хърватия, Сърбия и България. И какви заключения направиха австрийците? "В Източна Европа се появи ново поколение десни екстремисти, които не само искат да влязат в парламента като политически партии, а се стремят да създадат впечатлението, че представляват значима обществена група, каквато не са в действителност. Остригани, охранени, добре организирани, десните запълват обществени ниши... България е сред страните в Източна Европа, които са застрашени от десен екстремизъм, включително и поради ниското благосъстояние на хората", написаха авторите. Най-добрият подход срещу десните екстремисти, според Грегор Майер, е излагането на неоспорими исторически факти и избягването на примитивната агитация, която често води до празни емоционални спорове, без разумна полза за обществото. Най-верният подход е в политиката на разумни реформи, която да увеличава благосъстоянието на хората.

С една дума - за 11 години нищо ново в България. Циганите пак са на мушката, пак квартали и села пищят от тях и това е основанието за "омраза" към етноса. Все ги интегрираме и все не можем да ги приобщим.

А защо в годините на проклетия социализъм проблемът го нямаше? Ами защото всички деца от цигански семейства ходеха на училище заедно с всички останали. В моя квартал учителите обикаляха домовете и записваха всички деца в първи клас, после всички ни контролираха еднакво. Седяхме на едни и същи чинове. А бащите и майките на "ромчетата" работеха като всички и не се местеха на катуни, не просеха по улиците. В службата на майка ми имаше десетина циганки и те бяха най-чистите и най-спретнатите от всички. Факт. Само че "режимът" и държавата тогава бяха социални, не бяха десни и екстремистки, за разлика от сега. Образование, работа и доходи за всички - това е пътят за премахване на омразата. Иначе от нея няма спасение.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ