15 Ноември 2019петък22:01 ч.

Няколко думи

Грижа за богатите

/ брой: 215

автор:Ева Костова

visibility 424

Синдикалисти тръгват за мощен пробив в полето на пенсиите. КНСБ предлага 1350 лв. максимална пенсия през 2020 г., за да може все повече хора да "пробият тавана", който ограничава действителния размер на техните пенсии. Максималният осигурителен доход обаче да не расте и да си остане 3000 лева, предлага още КНСБ, а да се разчита на резервите, които има в планираните за догодина приходи. От КНСБ правят уговорката, че ако се приеме тяхното предложение, почти половината от 28 000 души, засегнати от ограничението, ще получават действителния размер на пенсиите си.

Дотук добре. Браво, ашколсун! Нека правим богатите българи по-богати, пък да се сгреят и от синдикална обич. Важно е обаче да не прегреят, защото какво да ги правим онези 2 милиона и нещо, дето са на едната гола пенсия от 200 до 300 лв. месечно. И покрай които ДОО-то на ГЕРБ преминава като покрай малка забравена гара? Онези, които са се осигурявали честно през 40 години труд, за да разчитат на старини на социалната институция, която не изпълнява своите задължения. Те искат пенсията да е признание, тя не е благодарност, нито милостиня. Тя е онзи ангажимент, който човек поема към държавата, а тя после - към него. 

От друга страна, има и един друг голям проблем - отварянето на ножицата между ниските и високите пенсии. Това става и с доходите днес у нас, и с онова порочно преразпределение на брутния вътрешен продукт и излишъците в бюджета. В проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване е предвидено увеличение с 6,6% от юли 2020 г. на всички пенсии, а това означава, че хора със сегашна пенсия на тавана от 1200 лева ще вземат още 70 лева, но тези с 200 - едва 12 лeва. Това още веднъж показва, че мнозинството пенсионери в никакъв случай няма да забогатеят, нито ще усетят промяна в социалното си положение. Те просто ще продължат да бъдат ужасно бедни, да искат преизчисляване на парите си, да протестират, да се срещат с министри и да веят в крайна сметка юнашки капи. Шапки невидимки. Дето и от високата сграда на пл. "Македония" синдикално не ги забелязват. За работодателите пък стават забележими, когато ножът опре до кокала им и им потрябва добре обучен и отговорен за работата персонал. И най-вече - персонал без претенции за плащането. Пенсионерското знаме е удобно прикритие и за управленските хвалби на едро, особено по избори, че няма да оставят "нашите родители" да зъзнат и да не си дояждат (лично техните със сигурност!). А колкото до това дали правителството взема мерки овреме, за де спре разпадането на солидарната пенсионна система - взема. Като тази да увеличи отново възрастта за пенсиониране. Но не всичко е загубено, драги пенсионери, има един изход занапред - Гърция планира да въведе стимули за пенсионери от Северна Европа, за да се установят в страната и по този начин тя да стане "Флорида на Балканите". Ей де е Гърция!

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 420

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 257

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 465

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 232

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ