31 Май 2020неделя09:46 ч.

Няколко думи

Грижа за богатите

/ брой: 215

автор:Ева Костова

visibility 1080

Синдикалисти тръгват за мощен пробив в полето на пенсиите. КНСБ предлага 1350 лв. максимална пенсия през 2020 г., за да може все повече хора да "пробият тавана", който ограничава действителния размер на техните пенсии. Максималният осигурителен доход обаче да не расте и да си остане 3000 лева, предлага още КНСБ, а да се разчита на резервите, които има в планираните за догодина приходи. От КНСБ правят уговорката, че ако се приеме тяхното предложение, почти половината от 28 000 души, засегнати от ограничението, ще получават действителния размер на пенсиите си.

Дотук добре. Браво, ашколсун! Нека правим богатите българи по-богати, пък да се сгреят и от синдикална обич. Важно е обаче да не прегреят, защото какво да ги правим онези 2 милиона и нещо, дето са на едната гола пенсия от 200 до 300 лв. месечно. И покрай които ДОО-то на ГЕРБ преминава като покрай малка забравена гара? Онези, които са се осигурявали честно през 40 години труд, за да разчитат на старини на социалната институция, която не изпълнява своите задължения. Те искат пенсията да е признание, тя не е благодарност, нито милостиня. Тя е онзи ангажимент, който човек поема към държавата, а тя после - към него. 

От друга страна, има и един друг голям проблем - отварянето на ножицата между ниските и високите пенсии. Това става и с доходите днес у нас, и с онова порочно преразпределение на брутния вътрешен продукт и излишъците в бюджета. В проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване е предвидено увеличение с 6,6% от юли 2020 г. на всички пенсии, а това означава, че хора със сегашна пенсия на тавана от 1200 лева ще вземат още 70 лева, но тези с 200 - едва 12 лeва. Това още веднъж показва, че мнозинството пенсионери в никакъв случай няма да забогатеят, нито ще усетят промяна в социалното си положение. Те просто ще продължат да бъдат ужасно бедни, да искат преизчисляване на парите си, да протестират, да се срещат с министри и да веят в крайна сметка юнашки капи. Шапки невидимки. Дето и от високата сграда на пл. "Македония" синдикално не ги забелязват. За работодателите пък стават забележими, когато ножът опре до кокала им и им потрябва добре обучен и отговорен за работата персонал. И най-вече - персонал без претенции за плащането. Пенсионерското знаме е удобно прикритие и за управленските хвалби на едро, особено по избори, че няма да оставят "нашите родители" да зъзнат и да не си дояждат (лично техните със сигурност!). А колкото до това дали правителството взема мерки овреме, за де спре разпадането на солидарната пенсионна система - взема. Като тази да увеличи отново възрастта за пенсиониране. Но не всичко е загубено, драги пенсионери, има един изход занапред - Гърция планира да въведе стимули за пенсионери от Северна Европа, за да се установят в страната и по този начин тя да стане "Флорида на Балканите". Ей де е Гърция!

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1213

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 638

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1807

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 483

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ