24 Август 2019събота20:41 ч.

Гренландия се топи опасно бързо, вдига нивото на океаните

автор:Дума

visibility 989

Ледената шапка на Гренландия се топи рекордно бързо и заплашва света с опасно покачване на нивото на океаните и моретата. За това алармира сп. "Нейчър", цитирайки изследователи, които наблюдават как се оттича водата от ледената шапка. В момента топенето се случва в обем с 50% по-голям, отколкото в периода преди индустриалната епоха и с 33% по-голям само в сравнение с миналия век. 
Ледената шапка на Гренландия на места е с дебелина над 1,6 км и съдържа достатъчно лед, за да повиши световното морско равнище със 7 метра.
Ледът на Гренландия се топи по-бързо през последните десетилетия, отколкото когато и да било през последните 350 години, и вероятно повече в сравнение с всяко време през последните 7000-8000 години, изтъква Лука Трусел, от Университета Роуан, който е водещият автор на изследването.
Гренландия е по-чувствителна към температурните промени днес, отколкото само преди няколко десетилетия. Затоплянето има значение повече от всякога, предупреждава Трусел.
През юни друго изследване установи, че Антарктида е загубила около 3 млн. тона лед от 1992 г. насам и че скоростта на топене се е ускорила три пъти през последните пет години.

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 156

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 148

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 559

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 339

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 375

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ