04 Юли 2020събота19:08 ч.

Акценти

Граждани за Електорално Развитие на Бандитизма

Купеният вот бе институционализиран и това се случва за пръв път в съвременна България

/ брой: 218

автор:Юри Михалков

visibility 1171

ГЕРБ продължават да се самозалъгват, че са Граждани за Европейско Развитие на България. Какво са тогава следва логичният въпрос. Ами абревиатурата им пак е същата, ама ГЕРБ-ът е съвсем друг. 

Местните избори 2019 г. са първите в историята на съвременна България, при които бе институционализиран купеният или бандитският вот. Не че досега не се прибягваше до купуване на гласове на избори в демократична иначе България, но все пак случаите бяха изолирани. На тези избори обаче за пръв път това стана масова практика. Примери бол и оценката на БСП, че това бе най-купената кампания от години не е празна фраза - за съжаление. 

Лeвият депутат Георги Свиленски например говори за такъв вот в Горна Оряховица и в няколко софийски района и общини, в които има основания за извода, че едни 3000 купени гласове са били решаващи за крайния изход. В столичните райони фактите за спазарен вот са също масови. Вечерта, след балотажа в София, Мая Манолова разказа в изявлението си как един от кандидатите за районни кметове й казал по обяд: "Нищо не мога да направя, пред очите ми купуват гласове, полицаите го виждат." С пълна сила може да смятаме, че тя всъщност не е загубила изборите, защото разликата от 4 процента в полза на съперничката й силно намирисва, а на моменти направо вони, именно на напазарувана разлика. 

В телевизионно изборно студио социологът Кънчо Стойчев говори за 120 млн. лева, хвърлени за купуване на гласове в тази кампания. И по думите му, ако преди 15 години 10-20% от партийните бюджети са отивали за нерегламентирани практики, днес говорим за над 60%. Той е убеден, че тези 120 млн. лева са черни пари. Бих добавил - разбойнически пари, независимо откъде са дошли. Но са такива заради предназначението им.  

Добавете към това и друго - държавата в лицето на МВР си затваряше очите за купения вот. Струва си да повторя думите на кандидата за районен кмет: "...пред очите ми купуват гласове, полицаите го виждат". Полицаите са виждали раздаване на пари не само в София, имаше сигнали за такива случаи в цялата страна. Реакция обаче - никаква. Свидетели сме на нагъл изборен бандитизъм, но МВР си затваря очите. Електоралното разбойничество остава безнаказано (с малки изключения на заловени "дребни риби"). Не случайно Свиленски обвинява вътрешния министър Младен Маринов, че ведомството му е положило немалко усилия, за да бъдат спечелени изборите от ГЕРБ. С други думи, за да триумфира несвободният, нечестен и мошенически вот. Ето затова местните избори 2019-а се оказват първият институционилизиран купен вот - не само защото бе масов, а и защото държавата му даде рамо и го остави ненаказан.  

Добавете към това и гласуването на циганите под строй за Й.Ф., добавете и масовия страх на българина в провинцията да избира по съвест, за да не загуби работата си, дървата за огрев, социалните помощи, други ползи, и картината е завършена. Остава само да й сложим наименование. Тя пак носи абревиатурата ГЕРБ, но вече като Граждани за Електорално Развитие на Бандитизма. Заглавието може да бъде и друго, но пак ще пасне на съдържанието - Гьонсурати за Електорален Резил на България. 

Всъщност картината може да бъде озаглавена и по трети начин. Корнелия Нинова вече алармира за натиск и заплахи за уволнения на социалисти в Ловеч, Благоевград, Дупница, Пазарджик, Септември и Кладница. Застъпници на левицата в Благоевград са получили предупреждения за уволнение от работа, същото се е случило и в община Дупница със застъпник на кандидат-кмета Първан Дангов. В Пазарджик е издадена заповед за данъчна проверка на фирма на кандидат на БСП за общински съветник. В община Септември детска учителка, член на ОИК от БСП, е била уволнена дисциплинарно, защото е отказала да подпише документ с невярно съдържание. Свекървата на кандидат на левицата за общински съветник в Перник е уволнена от работа в кметството в село Кладница. А в село Борован бе запалена вратата на гаража на общински съветник от БСП, за да бъде сплашен и да не подкрепи съпартиец, който се кандидатира за председател на Общинския съвет.

Всичко това може да окачествим като репресии. Случващи се в една европейска държава, класифицирана като демократична. Така местните избори 2019-а се оказват демокрация на репресиите, а ГЕРБ - Граждани за Електорални Репресии в България. И като не може да се скрие сатрапството, Борисов тутакси се провикна, че щял да наказва авторите му. Времето си тече, но не се забелязва възмездие да е постигнало някого от безобразниците, репресирали противници на ГЕРБ... Няма и да го има, разбира се.      

В заключение: тази партия заслужава похвала, че здраво е работила, за да ни предложи богат избор от наименования.   

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 607

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 659

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1244

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ