05 Април 2020неделя21:08 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Граждани поискаха референдум за еврото

Предлагат да се пита народът иска ли да е в еврозоната преди средната заплата да стигне европейската

/ брой: 25

автор:Мая Йовановска

visibility 883

От Сдружение "Прогресивно общество" настояват да се проведе национален референдум за въвеждане на еврото. "В момента всичко става на тъмно и без експертни дебати. Народът трябва да реши дали България да приеме еврото или да се запази левът като национална валута", заяви Росен Миленов от организацията. От сдружението организират инициативен комитет за произвеждане на национален референдум, в който гражданите да отговорят на четири въпроса. Сред тях са: "Желаете ли да бъде запазен българският лев, а България да не влиза във валутния механизъм и да не приема еврото, докато средната работна заплата в страната не достигне средното равнище в Европейския съюз?". Както и: "Желаете ли задължителен национален референдум да се инициира с минимум 50 000 подписа на граждани с избирателни права, събирани в продължение на не повече от 4 месеца?".

"Управляващата клика готви поредния пладнешки обир на българското население. Не може с това ниско равнище на доходите да въвеждат еврото. Ще се стопят и малките спестявания на хората, приготвили си по 3-4 хил. лв. за спешни здравни нужди", заяви Миленов."Нямам доверие на тези, които ни управляват. Не вярвам, че нашата политическа класа ще успее да защити националните интереси. Заради това съм привърженик на референдум за приемането на еврото", заяви доц. Огнян Боюклиев.

По думите на доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН след приемане на еврото банките ще могат да кредитират много по-агресивно, което води до по-голямо задлъжняване както на гражданите така и на фирмите. Което увеличава риска от фалити. Държавата ще може да тегли кредити на по-ниска лихва, което създава опасност от свръхзадлъжняване както се случи с Гърция. "Карат ни да влезнем в една къщичка на груб строеж, а да изгорим тази, която имаме - валутния борд, коментира Сарийски. Всички големи икономики очакват криза в следващите години, а в момента в еврозоната се прави ремонт. Не може да си ремонтирате къщата в бурно време. Освен това еврозоната не изпълнява нито едно от обещанията си, същевременно тя придобива чисто политически окраски", обобщи експертът. За пример той посочи прословутата климатична сделка, за която ще бъдат похарчени над 1 трилион евро. Ефектът от нея обаче ще бъде унищожаването на конкурентоспособността на европейските производители, заяви Сарийски.

В края на януари социологическо изследване показа, че мнозинството от българите не подкрепят влизането на България в еврозоната и са склонни да повдигнат въпроса на референдум. Над половината от запитаните - 54%, желаят и биха участвали в провеждането на референдум, касаещ премахването на българския лев като национална валута, като поне половината от запитаните са сигурни, че няма да подкрепят еврото. Едва 19% одобряват курса на правителството към чакалнята на еврозоната.

Детелин Кънчев от "Прогресивно общество" призова хората да подкрепят идеята за референдум за еврото. И съобщи, че на 7 февруари от 12 часа пред Народното събрание ще има протест срещу правителството, в който призова гражданите да се включат.

 

Кратки новини

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 65

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 65

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 42

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ