09 Юли 2020четвъртък11:58 ч.

На фокус

Граждани купуват ток от борсата - мисията (не)възможна

Очаква се управляващите да ни предложат сложен ценови тюрлюгювеч за електроенергията

/ брой: 38

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1172

Още през 2007 г., когато стана член на ЕС, България прие изискванията за преструктурирането на енергийния отрасъл, предвиждащо поетапно освобождаване на цените на енергоносителите. Процесът вървеше крайно мъчително, но все пак преди две години се стигна до създаването на енергийна борса. Тя обаче не подобри положението, а напротив, откри нови възможности за злоупотреби и спекулативни сделки. Като техен резултат електроенергията за индустрията у нас стана една от най-скъпите в Европа. В тези условия се очаква от 1 юли да започне освобождаването на цената на тока и за битовите потребители. Според енергийния министър Теменужка Петкова либерализацията става по изричното настояване на Брюксел и ако България иска да й бъде одобрен механизъм за държавно подпомагане на въглищните централи, трябва да я наложи. Рамката на тази либерализация изобщо не е ясна, но една подобна операция ще бъде съпроводена с много дълбоки промени в законите - енергийни и социални. Очаква се управляващите в крайна сметка да предложат във фактурите на хората сложен тюрлюгювеч от регулиран дял в цената на тока плюс компонент, чиято цена се определя от свободния пазар. 

Рамка

Либерализацията така или иначе е задължителна и трябва да се случи, но е учудващо твърдението на управляващите, че включването на битовите потребители на свободния пазар няма да доведе до покачването на цените за тях. Това няма как да е вярно по няколко причини. Основната от тях е, че в момента токът на регулирания пазар се продава под себестойност. Дълги години Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изкуствено натискаше цените надолу, за да бъдат "социално поносими". КЕВР стана заложник на практиката да се провежда социална политика чрез цената на тока и водата за населението. Тъй като рамката на българската либерализация още не е готова, е невъзможно да се изчисли с колко ще се повиши токът за бита след прехвърлянето му на борсата, но като ориентир може да се ползва Румъния, където след освобождаването цените скочиха с 30%. Затова няма как изкуствено натискани цени да останат същите след освобождаването им. 

У нас обаче ситуацията ще се утежни заради хаотичната и непрозрачна борсова търговия с тока за индустрията, която от старта си преди няколко години е неизменно съпътствана от скандали, манипулации и сигнали за нагласени търгове. По отношение на предлагането има ясно изразено господстващо положение на БЕХ, което в определени моменти си е монопол. Все още КЕВР не е наказала никого за порочните борсови практики, а Комисията за защита на конкуренцията отказва да разследва случващото се на борсата, което очевидно руши конкурентната среда. Това означава, че просто държавата не иска да гарантира честна борсова търговия.

Варианти

Засега се говори, че два варианта за либерализация на енергийния пазар до пълното освобождаване на цените на тока за домакинствата обсъждат Министерството на енергетиката, ресорната парламентарна комисия и представители на бизнеса. Предпочетеният вариант ще влезе в сила от 1 юли 2020 г., когато КЕВР трябва да започне да формира тарифите за електроенергията, като включи в тях част от постигнатата на свободния пазар средногодишна цена. Според единия вариант освобождаването на цените за бита ще е за три години, като в първите две години 30 процента от цената се формира от борсата за ток, а през последната - 40 процента. Вторият вариант обхваща пет години, с по 20% свободна цена всяка година. Все още не е решено кой от двата варианта да се избере, но по-важното е да се реши електроснабдителните дружества от кой сегмент на борсата за ток ще трябва да си купуват допълващата квота, за да не стават манипулации, които да доведат до рязко поскъпване на тока за домакинствата.

Шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че "ако някой смята, че токът ще поскъпне с 20-30 процента, както се твърди по някои медии, да знае, че това не е възможно и няма да се случи". Според него присъединяването на България към европейския енергиен пазар ще осигури повече количества енергия за българската борса на ток, а това няма да допусне по-сериозен ръст на цените. Досега са правени предварителни разчети и анализи за ефекта от либерализацията върху цените за бита. Базата е очертаваща се средна пазарна цена на тока за следващия ценови период (юли 2020 г.) от около 106 лв./МВтч. Сега определената от КЕВР е близо 90 лв./МВтч. Повишението обаче ще се компенсира от очакван спад на някои от компонентите в тарифата като "Задължение към обществото". Затова прогнозата е с прибавянето на пазарен елемент повишението на цената да е от порядъка на 2 стотинки за киловатчас за следващата година.

Себестойност

Токът за бита ще поскъпне след пълната либерализация на пазара, твърди от своя страна Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. Той не се ангажира с прогноза за процента на поскъпване на цената на тока, но направи сравнение с Румъния. "Мога да дам за пример съседна Румъния, където либерализираха пазара за бита, цените са от порядъка на 30% по-високи от тези в България, но не мога да се ангажирам какво изражение може да има това у нас", посочи Иванов пред БНР. Според него разумният начин е да се даде една плавна крива на нарастване, което да бъде от порядъка на 5%, но във всички случаи под 10% на годишна база. Тогава би могло да се намерят съответните инструменти за междинна компенсация на този ръст. Не може да се очаква в България цените да бъдат по-ниски от това, което се вижда в съседните европейски страни. "Няма откъде да дойдат тези цени, обективно себестойността на електрическата енергия е значително по-висока от тази, която ние плащаме в бита", коментира Антон Иванов.  

Не виждам никакъв стимул, освен принудителен, хората да изберат свободния пазар. Казва ни се, че се прави за наше добро, защото конкуренцията ще ни даде повече възможности, но всички са достатъчно ориентирани, за да разберат, че в крайна сметка ще плащат по-висока сметка, добави Иванов. Според него България не може да продължава безкрайно с тази дуалност. Хем да имаме свободен пазар, хем да имаме регулирани цени, хем тези регулирани цени да обхващат целия битов сегмент, хем да обхващат и малките фирми, категоричен е експертът. Никой обаче не знае кога тази безкрайност трябва да свърши. И затова докато нямаме някаква принудителна санкция, най-вероятно по линия на Европейския съюз, ние ще продължаваме да си говорим, да казваме, че е много сложно, да казваме, че нашият проблем са ниските доходи.

Риск

Обвързването на цената на тока за домакинството с борсовите стойности е изключително рисково. Показателно е, че Министерството на енергетиката и до днес няма ясно обяснение за печалните рекорди от януари и февруари. Например на 9 февруари цената на нашата борса достигна 123,57 лв. на мегаватчас за базова енергия. Министър Теменужка Петкова първо каза, че бомбастичните нива се дължали на увеличеното търсене от страна на търговци на ток от Румъния и Унгария, а освен това в същия ден производството на вятърни и слънчеви мощности било понижено. След това Петкова промени версията и обясни, че станал софтуерен проблем. Какъвто и да е графикът за освобождаване на цените на електроенергията от 1 юли 2020 г., той ще е "щадящ, за да не получим сътресения за средния българин", уверява председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той потвърди, че КЕВР от години прави всичко възможно да не разрешава шокови поскъпвания. Но и призна, че няма представа какво планира кабинетът с готвените промени в Закона за енергетиката, които трябва да регламентират освобождаването на цените за битовите потребители. 

Парадоксалното е, че и КЕВР, и електроразпределителните дружества са в неведение каква ще е новата формула с пазарен елемент. Така ЕРП-тата са с вързани ръце и не могат да подготвят тарифите си за след 1 юли. По принцип в края на февруари те трябва да излязат с прогнозни цени, а в края на март да внесат заявленията си за обсъждане и одобрение в КЕВР. Но очевидно за пореден път държавата ще остави решенията за "12 без пет". Основният порок на опита за либерализация е липсата на мащабна реформа, която излиза от рамките на енергетиката и без която тя е невъзможна. В нейната основа трябва да бъде, най-после, определяне на статута на уязвимите енергийни потребители и изработване на механизъм за тяхното подпомагане, който не минава през цените на тока, а през социалната система. Но към момента това дори не се споменава, а бързането е, за да се осигури финансово подпомагане на въглищните централи. Политиците няма да допуснат рязко покачване на цените на тока, защото това вече свали едно правителство. Така че, когато дойде времето на либерализацията за бита, тя ще бъде отложена или така изменена, че да няма общо със свободния пазар.

Арестуван е Пламен Бобоков

автор:Дума

visibility 0

Прокурори влязоха в президентството

автор:Дума

visibility 212

Опасен скок. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 646

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 517

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 185

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 347

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ