Горските стражари с правомощия на полицаи
Задължават държавните лесничейства да се оборудват с хладилници за съхранение на дивеча, предназначен за производителите и хотелиерите
/ брой: 80
Новият закон за горите предвижда горските стражари да получат правомощия, равни на тези на полицията, и това ще даде възможност да се справят с все по-арогантните бракониери в българската гора. Това съобщи вчера земеделският министър Мирослав Найденов. Надявам се с промените в Закона за горите и новите правомощия, които получават горските стражари, да можем да противостоим на тези набези, каза Найденов и допълни, че вече има и осъдителни присъди за такива действия. Законът е на наша страна, отсече земеделският министър.
Найденов ще препоръча на шестте държавни горски предприятия да инвестират в охладителна техника, за първична обработка и замразяване на дивеча. Така месото ще може да се съхрани и суровината да достигне до производителите на месо и ресторантьорите. Всичко това да се случи до началото на ловния сезон и от октомври да сме готови с тези съоръжения, както и с необходимите поправки в нормативната база, ще настоява министър Найденов.
По думите му това ще формира и допълнителни приходи на предприятията и от мярката ще спечелят всички. Представители на държавата, браншовите организации в месопреработването, хотелиерството и ресторантьорството дискутираха на кръгла маса в София вчера проблемите със съхранението на дивеча и начините на предлагане като традиционен ресурс на българската кухня, предаде БТА.
Приходите от ловен туризъм са с 30 на сто повече през изминалата година, припомни Найденов. Не може този голям ресурс да го оставяме да изтича. Имаме само две лицензирани кланици за дивеч, което е пренебрежително малко, коментира Найденов. В момента по-голямата част от доставката на дивеч е нелегална и това крие риск за здравето на хората, каза още той.
Според министъра държавата трябва да даде гаранции за легализиран достъп на дивечовото месо в търговската мрежа и веригите за хранене. Това може да стане с промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност, който е пред второ четене в парламента, както и с промени в Закона за лова.
В България годишно се отстрелват 270 благородни елени, от които се добива 19 тона месо, около 500 елени-лопатар, с около 15 тона месо и 850 сърни, с около 12 тона месо. Дивите свине са 22 000 броя, което приравнено в месо е около 660 тона, информира зам.-директорът на БАБХ д-р Николай Лилов. Цялото това месо отива главно в ресторантите и проблемът с неговото съхранение, безвредност, качество, обработка и предлагане трябва да се реши на държавно ниво, посочи той.
Мирослав Найденов:
Месете си козунаци, за да ви излезе по-евтино
При козунаците цената зависи от вида и грамажа. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов пред журналисти вчера. Той препоръча на българските жени, за да им излезе по-евтино и по-истински, да си го направят сами. Има ги продуктите в магазините, каза Найденов.
Агнешкото месо в момента е около 12 лева, което е нормално, смята министърът. Има тенденция за покачване, но не трябва да мине 15 лева, допълни той.
Според министъра държавата е направила много, за да осветли начина, по който се формират цените и така да намали спекулата. Смятам, че това ще доведе до нормални цени, каза още той.
На въпрос, дали е известно кой спекулираше с цените на храните, министърът отговори: "Всички. Всички пробваха. Принципът е - ако мине. Видя се, че не мина."
Найденов заяви, че изминалата Коледа е била първата с нормални цени. Да се надяваме, че това ще бъде първият Великден с нормални цени, каза той.