24 Октомври 2020събота19:07 ч.

Мнение

Горо ле, горо зелена...

Закони в демократични времена

/ брой: 196

visibility 779

Христо В. ХРИСТОВ-РЕФЕРЕНТА

Както и да го увъртат разни "демократи" и ренегати, през "тоталитарния" период законите бяха по-адекватни и се спазваха. Тогава трудно се уволняваше дисциплинарно работник или служител. При обжалване най-често бяха възстановявани уволнените и този, който ги е уволнил, лично заплащаше присъденото им обезщетение. 

През 1997 г. на власт дойде "демократът" Иван Костов. Започнаха политически гонения и в страната бяха уволнени хиляди служители. В горския сектор 90 на сто от директорите бяха отстранени, повечето дисциплинарно. Беше уволнен и началникът на Централното управление инж. Карамфилов. На негово място Костов назначи негов личен приятел - Икономов. Преди това този Икономов бе уволнен от Карамфилов заради злоупотреби... Впоследствие съдът върна по-голямата част от уволнените и не Костов, а държавата изплати милиони обезщетения.

През 1996 г. в съответствие с тогавашното законодателство подписах трудов договор за три години като директор на Горско стопанство - Етрополе. След идването на власт на Костов, неговото протеже Икономов започна масово уволнение на директорите в горския сектор. Бях си изчистил чекмеджето. И един ден ми донесоха заповед за дисциплинарно уволнение с мотив: "Липса на качества, довел стопанството до лоши резултати". Направих възражение по административен ред - дори не ми отговориха. Заведох дело и незабавно бях възстановен. Обжалваха без всякакви мотиви и съдът потвърди възстановяването ми. Имах над 40 години трудов стаж в системата, с множество награди, между които и 14 правителствени. При план за годишни приходи 80 млн. лева, още през първото тримесечие имахме изпълнение 35 милиона. С неохота зам.-министърът Станчев ме възстанови. Отидох в стопанството и подписах акт за встъпване в длъжност. На обяд отидохме да се почерпим с колегите. Върнахме се и подадох молба за освобождаване по собствено желание. Не исках да ми чернят трудовата книжка.

Петър Стоянов и Иван Костов промениха Закона за горите, разтуриха горските стопанства и върнаха частните гори. Така Стоянов получи горите на дядо си в с. Манастир - не на същото място, а по-хубави. Призова Костов: "Кажи си, Иване!" - Иван Костов нищо не каза, но и той, и тези около него получиха каквото им трябва. 

Сега частните гори са оставени на произвола. В държавните частни фирми вършат безобразия. Жална й майка на българската гора! Какво да се прави - такива са демократичните закони и така се спазват.

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 5

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 201

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 110

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 715

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1065

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 467

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ