20 Юни 2019четвъртък02:05 ч.

Снимка БГНЕС

Горивата скараха едрия бизнес

Петролната асоциация напуска КРИБ заради лобирането в полза на дребните търговци

автор:Дума

visibility 1871

С гневни писма излязоха представителите на едрия капитал в България, след като правителството реши да отложи със 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата. Отстъпката бе направена заради недоволството на малките търговци на горива, които обявиха промените в закона за лобистки и за обслужващи само едрия капитал в бранша.
Действията на кабинета обаче скараха "големите риби". Първи скочиха от Българската петролна и газова асоциация. Оттам обявиха, че напускат КРИБ в знак на несъгласие, че организацията е лобирала пред премиера и икономическия министър за отлагането на закона. БПГА искат и спешна среща с премиера. Те изразяват "категоричното си несъгласие с опита да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент".
Това на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива, пишат от Петролната асоциация.
В позицията се подчертава, че БПГА изразява дълбокото си разочарование от КРИБ, ръководена от Кирил Домусчиев, която е изпратила до министъра на икономиката Емил Караниколов писмо, с което се иска отлагане на влизането в сила на закона и в което се правят предложения за промени в текстовете му. Подобно писмо нито е съгласувано с БПГА като член на КРИБ, нито дори сме били информирани за съществуването му, заявяват от асоциацията.
Председател на БПГА е Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл–България".
Членове на Асоциацията са "Бент Ойл" АД, „Булмаркет ДМ” ООД, „Ви-газ България” ЕАД, „Газтрейд” АД, „Еко България” ЕАД, ЗАРА-Е ЕООД, Литекс АД, „Лукойл България” ЕООД, "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, "НИС Петрол" ЕООД, „ОМВ България” ЕООД, "Петрол" АД, „Приста Ойл Холдинг” ЕАД, „Ромпетрол България” ЕАД, "Синергон Петролеум" ЕООД, "Шел България" ЕАД.

Българската стопанска камара, чийто председател е Радосвет Радев, също излезе с гневно отворено писмо по темата. От работодателската организация твърдят, че отлагането на закона "би било пореден удар върху законността и прилагането на ефективни мерки за борба със сиваката икономика и контрабандата".
Настояваме Министерският съвет да оттегли предложението си за 6-месечно отлагане на срока за влизане в сила на закона и принципно да преосмисли цялостното си поведение в сферата на нормотворчеството, като съсредоточи усилията си върху собствените си правомощия и остави законодателната дейност в ръцете на Народното събрание, както повелява Основният закон на Република България, пише още в отвореното писмо на БСК.
Според новите изисквания в закона фирмите, занимаващи се с горива, трябва да имат капитал от 1 млн. лева и да внасят банкова гаранция за всяка своя бензиностация от 20 хил. лева, както и собствениците са имат образователен ценз и трудов стаж.

Земетресение от 6.5 по Рихтер в провинция Папуа

автор:Дума

visibility 115

Пеевски прегъна ГЕРБ за субсидиите

автор:Юлия Кулинска

visibility 166

/ брой: 116

10 организации пишат до ЕК срещу поправките НПК

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 116

Едрият бизнес свали шефа на НЕК

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 116

Дончев праща шпиони в администрацията

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 116

Турция иска да намали зависимостта си от долара

visibility 103

/ брой: 116

Техеран се държи твърдо в битките си с Тръмп

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 116

Тръмп иска втори мандат

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 116

Испанка оглави групата на социалистите в Европарламента

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 116

Герой на света - наци № 1 на САЩ

автор:Христо Георгиев

visibility 154

/ брой: 116

Сагата с язовирите продължава

автор:Ростислава Иванова

visibility 93

/ брой: 116

Поредната "случка" с журналист

visibility 97

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ