24 Март 2019неделя15:05 ч.

Снимка БГНЕС

Горивата скараха едрия бизнес

Петролната асоциация напуска КРИБ заради лобирането в полза на дребните търговци

автор:Дума

visibility 1481

С гневни писма излязоха представителите на едрия капитал в България, след като правителството реши да отложи със 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата. Отстъпката бе направена заради недоволството на малките търговци на горива, които обявиха промените в закона за лобистки и за обслужващи само едрия капитал в бранша.
Действията на кабинета обаче скараха "големите риби". Първи скочиха от Българската петролна и газова асоциация. Оттам обявиха, че напускат КРИБ в знак на несъгласие, че организацията е лобирала пред премиера и икономическия министър за отлагането на закона. БПГА искат и спешна среща с премиера. Те изразяват "категоричното си несъгласие с опита да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент".
Това на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива, пишат от Петролната асоциация.
В позицията се подчертава, че БПГА изразява дълбокото си разочарование от КРИБ, ръководена от Кирил Домусчиев, която е изпратила до министъра на икономиката Емил Караниколов писмо, с което се иска отлагане на влизането в сила на закона и в което се правят предложения за промени в текстовете му. Подобно писмо нито е съгласувано с БПГА като член на КРИБ, нито дори сме били информирани за съществуването му, заявяват от асоциацията.
Председател на БПГА е Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл–България".
Членове на Асоциацията са "Бент Ойл" АД, „Булмаркет ДМ” ООД, „Ви-газ България” ЕАД, „Газтрейд” АД, „Еко България” ЕАД, ЗАРА-Е ЕООД, Литекс АД, „Лукойл България” ЕООД, "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, "НИС Петрол" ЕООД, „ОМВ България” ЕООД, "Петрол" АД, „Приста Ойл Холдинг” ЕАД, „Ромпетрол България” ЕАД, "Синергон Петролеум" ЕООД, "Шел България" ЕАД.

Българската стопанска камара, чийто председател е Радосвет Радев, също излезе с гневно отворено писмо по темата. От работодателската организация твърдят, че отлагането на закона "би било пореден удар върху законността и прилагането на ефективни мерки за борба със сиваката икономика и контрабандата".
Настояваме Министерският съвет да оттегли предложението си за 6-месечно отлагане на срока за влизане в сила на закона и принципно да преосмисли цялостното си поведение в сферата на нормотворчеството, като съсредоточи усилията си върху собствените си правомощия и остави законодателната дейност в ръцете на Народното събрание, както повелява Основният закон на Република България, пише още в отвореното писмо на БСК.
Според новите изисквания в закона фирмите, занимаващи се с горива, трябва да имат капитал от 1 млн. лева и да внасят банкова гаранция за всяка своя бензиностация от 20 хил. лева, както и собствениците са имат образователен ценз и трудов стаж.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1425

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 416

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 460

/ брой: 56