30 Октомври 2020петък04:03 ч.

Еколози предупреждават:

Горенето на смет ще замърси още повече София

Идеята на столичния кмет за безплатни автобуси в определени дни е пиар акция, заяви експертът по транспорт от БСП Иван Ковачев

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 3

Идеята на Столичната община да изгаря РДФ горивото, което се получава след преработката на боклука в инсталация на "Топлофикация-София", ще замърси още повече въздуха в града, предупредиха от екологичното сдружение "За Земята". Според тях това ще добави поне 13 тона фини прахови частици годишно в дробовете на столичани. Изгарянето на отпадъците ще внесе допълнително и други замърсители на въздуха като тежки метали - кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани.
От сдружението напомнят, че в София замърсяването на въздуха е в пъти над нормата вследствие най-вече на трафика, както и на отоплението с твърдо гориво. "Очевидно е, че двата основни приоритета на новия столичен заместник-кмет по екология - чистота на въздуха и изгаряне на отпадъците в София, си противоречат и съчетани с липсата на напредък през последните 10 години, показват ясно неадекватността на водените от Столичната oбщина политики в тази сфера", коментира Данита Заричинова.
Еколозите припомнят, че освен емисиите от самата инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София, проектът ще създаде допълнителен трафик на камиони за превоз на РДФ горивото от Завода за отпадъци в местността Садината, както и за извозването на над 46 хиляди тона годишно шлака и опасни пепели, оставащи след изгарянето.
Пред ДУМА експертът от общинската комисия по транспорт от БСП на Иван Ковачев заяви, че според него предложената от Фандъкова идея за безплатни автобуси е само оправдание, отколкото реална възможност, и говори за общински пиар. "Какво ще спечелят например пътуващите с абонаментни карти, при положение че вече са си платили пътуванията. Освен това, за да привлечеш някой шофьор да се качи в автобуса, трябва да му дадеш и гаранция за качество", коментира Ковачев. Той бе категоричен, че предложението е неработеща мярка, тъй като кметицата не може да реши проблемите в екологията.
 

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ