09 Април 2020четвъртък17:37 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Гонят депутат от залата, ако упражни насилие в НС

Парламентарните комисии се увеличават, народните представители ограничиха част от привилегиите си

/ брой: 134

автор:Юлия Кулинска

visibility 533

Председателят на НС може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три заседания депутат, който призовава към или упражнява насилие в залата или в сградата на парламента, решиха народните представители вчера, които приеха окончателно Правилника за дейността на 42-рия парламент. Същата мярка се прилага и към депутат, който оскърбява НС или държавния глава или повторно е гласувал с чужда карта. Отстраненият народен представител не получава възнаграждение за заседанията, от които е бил изгонен.
Правилникът предвижда в 42-рия парламент да има 22 постоянни комисии, с четири повече, отколкото в миналия. Нс ще има две отделни комисии - за енергетиката и за икономическата политика, независимо че министерството остана едно, за да не се губи време по преструктурирането му. Две са и звената, които ще контролират Министерството на регионалното развитие и ведомството за инвестиционно проектиране. Нова е комисията за взаимодействие с граждански организации и движения, която ще разглежда подписките с искане за референдуми, а НПО-тата ще й предоставят становища по всички законопроекти. Запазва се и комисията по вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите. Мегакомисия ще следи службите за сигурност, използването и прилагането на СРС-та и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. В миналия парламент за тези теми отговаряха две подкомисии - за СРС и за службите за сигурност, както и постоянната комисия за контрол над ДАНС. Новата мегакомисия ще включва по равен брой, трима, представители от всяка парламентарна група.
 Депутатите ще продължават да пътуват безплатно с държавния и общинския транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт - първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа. Признават им се разходите по частни автобусни линии, ако пътуването е свързано с дейността им като депутати. НС ще изплаща и парите за пътуване до избирателните райони, до които има самолет.
Парламентаристите си запазиха сумите, които получават за представителни разходи, които са до 2/3 от заплатата, но въведоха задължение всеки депутат да информира групата си за какво е харчил парите. Досега сумите бяха напълно безотчетни. Не беше прието предложението на Мая Манолова от БСП разходите да се отбелязват на сайта на НС, но тя самата се зарече да публикува своя отчет с  надеждата примерът й да бъде последван. За сметка на това народните избраници приеха с мнозинство предложението й стойността на подаръците, които депутатите могат да получават, да стане от 1/5 на 1/10 от месечното им възнаграждение. Подаръците над тази стойност се предават в Народното събрание. В предишния вариант размерът на подаръците беше една пета от основното възнаграждение на депутата. 
Съгласно правилника вече преди да внесе законопроект или да направи изказване в пленарната зала или в комисия, депутатът с частен бизнес, засягащ обсъжданата сфера, ще трябва да го декларира.


 

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 116

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 241

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 265

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1176

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 306

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ