24 Септември 2019вторник12:21 ч.

От редактора

Голота

/ брой: 112

автор:Боян Бойчев

visibility 577

Сядам на дивана след безкрайния ден. Звучи по телевизията някой от музикалните канали. Музиката като фон, на който продължавам работата си. След малко дъщеря ми взима нещата (тоест дистанционното) в свои ръце. Аз въздъхвам примирено, все пак като родител и учител трябва да съм в крак с новите песни. По принцип не гледам клиповете, но сега съм твърде уморен и работата не спори. Някои песни ми харесват и като мелодия, и като текст. Към други имам претенции, трети не ме впечатляват. Но плъзвайки око по екрана, забелязвам една "модерна" тенденция: почти няма песен, в която да не се демонстрира щедро плът, в повечето случаи женска. И тук става дума не за чалгата, тъй като такава в семейството ми никой не слуша, а за съвременна поп музика. И не само българска. А ако преминеш през поп фолк каналите, плътта направо те залива. 

Ще бъда още по-прям в изказа си: във всяка песен виждаме тресящи се задни части и гърди. 

Не, не съм пуританин. Не съм и човекомразец. Няма нищо лошо в показването на красотата на голото човешко тяло. Дори напротив. Приветствам го. Спомнете си античните статуи, ренесансовите и съвременни картини. Или стилна актова фотография. Или сцена от филм, в която плътта е не провокация, а начин да се покаже красотата на любовта между двама души. Има и такива музикални клипове, но са твърде малко. 

Затова въпросът е как се показва плътта. Има голяма разлика между красива еротика и откровена порнография. А това, което виждаме по музикалните канали, спокойно може да бъде излъчвано по такива с възрастово ограничение. 

Подменянето на красивата еротика от брутална порнография е резултат от чалга мисленето у нас. От подменянето на морала с откровен разгул. И понякога клипът е продължение на текста на песента, който е не по-малко скандален. Чувал съм да казват: голотата продава.  

Трябва ли обаче всичко да е за продан?  Телата, но и душите ни. Чалга мисленето, което отдавна е излязло извън рамките на този първичен музикален жанр, но се е просмукало в мисленето и възгледите ни за живота и за света. 

Да, у нас то взе уродливи форми, но само тук ли? Разпадът на ценностната система е факт навсякъде по света, в повечето западни страни, чиито "ценности" приехме. Превръщането на хората в същества, чиято единствена цел е забавлението и съвокуплението, ги превръща в лесно управляема маса, зависима единствено от инстинктите, а не от разума. Същества, голи откъм чувства и морал. 

Дъщеря ми превключи канала. Може би все пак има надежда? 

Манолова: Има натиск върху хора от екипа ми

автор:Дума

visibility 31

С над 340 мерки Мая Манолова ще променя София

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 182

Белгия забранява старите дизели

автор:Дума

visibility 234

Всеки втори държавен лев похарчен на вятъра

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 182

Всяка четвърта фирма у нас се страхува от фалит

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 182

Фалшиви стоки за 740 млн. евро са задържани в ЕС

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 182

Тръмп стоя 10 минути на срещата за климата в ООН

автор:Дума

visibility 0

Транспортна стачка ще блокира Гърция

автор:Дума

visibility 142

Конгресът крои нов импийчмънт срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 182

Иран освобождава британския танкер

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 182

Илия Илиев: Промяната в Монтана е наложителна

автор:Павлета Давидова

visibility 190

/ брой: 182

Млади генерали и офицери си тръгват от армията

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 234

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ