31 Май 2020неделя11:12 ч.

От редактора

Голота

/ брой: 112

автор:Боян Бойчев

visibility 1110

Сядам на дивана след безкрайния ден. Звучи по телевизията някой от музикалните канали. Музиката като фон, на който продължавам работата си. След малко дъщеря ми взима нещата (тоест дистанционното) в свои ръце. Аз въздъхвам примирено, все пак като родител и учител трябва да съм в крак с новите песни. По принцип не гледам клиповете, но сега съм твърде уморен и работата не спори. Някои песни ми харесват и като мелодия, и като текст. Към други имам претенции, трети не ме впечатляват. Но плъзвайки око по екрана, забелязвам една "модерна" тенденция: почти няма песен, в която да не се демонстрира щедро плът, в повечето случаи женска. И тук става дума не за чалгата, тъй като такава в семейството ми никой не слуша, а за съвременна поп музика. И не само българска. А ако преминеш през поп фолк каналите, плътта направо те залива. 

Ще бъда още по-прям в изказа си: във всяка песен виждаме тресящи се задни части и гърди. 

Не, не съм пуританин. Не съм и човекомразец. Няма нищо лошо в показването на красотата на голото човешко тяло. Дори напротив. Приветствам го. Спомнете си античните статуи, ренесансовите и съвременни картини. Или стилна актова фотография. Или сцена от филм, в която плътта е не провокация, а начин да се покаже красотата на любовта между двама души. Има и такива музикални клипове, но са твърде малко. 

Затова въпросът е как се показва плътта. Има голяма разлика между красива еротика и откровена порнография. А това, което виждаме по музикалните канали, спокойно може да бъде излъчвано по такива с възрастово ограничение. 

Подменянето на красивата еротика от брутална порнография е резултат от чалга мисленето у нас. От подменянето на морала с откровен разгул. И понякога клипът е продължение на текста на песента, който е не по-малко скандален. Чувал съм да казват: голотата продава.  

Трябва ли обаче всичко да е за продан?  Телата, но и душите ни. Чалга мисленето, което отдавна е излязло извън рамките на този първичен музикален жанр, но се е просмукало в мисленето и възгледите ни за живота и за света. 

Да, у нас то взе уродливи форми, но само тук ли? Разпадът на ценностната система е факт навсякъде по света, в повечето западни страни, чиито "ценности" приехме. Превръщането на хората в същества, чиято единствена цел е забавлението и съвокуплението, ги превръща в лесно управляема маса, зависима единствено от инстинктите, а не от разума. Същества, голи откъм чувства и морал. 

Дъщеря ми превключи канала. Може би все пак има надежда? 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1237

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 651

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1823

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 485

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ