23 Май 2024четвъртък18:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колонката на Доц. д-р Иван Кьосев*

Големият скок на Китай

/ брой: 87

visibility 6483

Историята на Китай е дълга и респектираща. След хилядолетно развитие на цивилизацията и изграждане на държавност със сложна управленска, административна и финансово-стопанска система, през 1949 г. страната се превръща в Китайска народна република под ръководството на Китайската комунистическа партия и политическата система и стопанството преминават в нова форма на управление и развитие.
Днес КНР е една от световните суперсили, съревноваваща се в полето на икономиката, отбраната и финансите с държави като САЩ, Канада, Великобритания, Германия и Франция. По територия е на четвърто място в света след Русия, Канада и САЩ, заемаща площ от 9 596 960 kм2 , а по население е на второ място след Индия.
През 1958 г. стартира икономически план за развитие, наречен „Големият скок“, с оглед трансформирането на Китай в модерна индустриална сила.
След продължителен период на развитие под знака на маоизма, от началото на 1970 г. стартира процес на реформи в областта на икономиката и в държавното управление. Поставят се основите за забележителен стопански и финансов подем, като Китай се превръща в най-големия износител и втория най-голям вносител на стоки в света с генериране на рекорден БВП.
В правнополитически план от голямо значение е приемането на новата конституция през 1982 г., чрез която се отваря пътят към изграждане на пазарна икономика и е позволена свободната стопанска инициатива, но със запазването на ръководната роля на Китайската комунистическа партия (ККП) и при спазване на принципите на върховенството на закона и на социалната държава. Партията има близо 90 млн. членове, организирани в партийни комитети по региони и в стопанските предприятия и обединения.
В структурата се открояват следните ръководни позиции: Генерален секретар на ККП, (висшият партиен и държавен ръководител - върховеният политически лидер); Политбюро на ЦК на ККП (с 22-ма члена); Постоянен комитет (най-овластеният колективен държавен орган, със 7 члена), Секретариат на ЦК (основният административен механизъм на ККП, оглавява се от държавния секретар), Централна военна комисия и Централна комисия на ККП по проверка на дисциплината, (за борба срещу корупцията и злоупотребите).
Парламентът се нарича Общокитайско събрание на народните представители и има мандат от 5 г. Той избира висшите ръководни политически органи на държавата: президент (той е Генералният секретар на ККП), вицепрезидент и Държавен съвет.
Важен е проектът „Един пояс- един път“: стратегически план, приет през 2013 г. с цел инвестиране в стопанските, енергийните и инфраструктурните системи на др. държави. В следващите десетилетия Китай влага многомилиардни инвестиции в проектирането, строителството и поддръжката на автомобилни и железопътни пътища, на морския транспорт в различни региони. Пекин работи със 150 държави и 30 международни организации. Особено голямо е значението на този проект за Унгария, Полша и Сърбия. Така КНР се налага като водещ политически и икономически фактор в регионален и световен мащаб.

*Авторът е преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 697

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 350

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 347

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 329

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ