14 Декември 2019събота09:28 ч.

Големите 20 погледаха към социалните проблеми

Лидерите на водещите страни решиха да ускорят темповете на икономическо развитие и да обърнат внимание на съдбата на бедните хора

/ брой: 146

автор:Дума

visibility 1370

На срещата в Канада ръководителите на страните от Г-20 обещаха до 2013 г. да намалят наполовина бюджетните дефицити в най-индустриализираните държави, като прилагат гъвкав подход за постигането на тази цел, предадоха световните агенции.
"Продължава да има сериозни предизвикателства. Въпреки че растежът са връща, възстановяването е неравномерно и крехко, безработицата в много страни остава на неприемливи нива, а социалното влияние от кризата все още е доста осезаемо", се казва в заключителната декларация на срещата на високо равнище на Г-20 в Канада.
Като цяло лидерите на водещите индустриални и развиващи се държави се обединиха около ангажимента да намалят бюджетните разходи и да вдигнат данъците въпреки предупрежденията на американския президент Барак Обама и други, че прекалено строгите мерки, предприемани твърде бързо, биха могли да задушат глобалното възстановяване. По време на срещата те определиха като основен приоритет засилването на колебливото възстановяване на икономиката. Като начало лидерите се споразумяха до 2013 г. да намалят наполовина бюджетните дефицити и поеха ангажимента да не позволят до 2016 г. нарастването на държавните дългове да протича съразмерно с бързината на икономическия растеж, отбеляза АП.
Същевременно бяха взети предвид притесненията, свързани с прекалено бързото оттегляне на държавната подкрепа. "За да укрепим възстановяването, е нужно да продължим съществуващите планове за стимулиране, като в същото време работим за създаването на условия за силно частно търсене", се казва в заключителния документ от срещата.
 Като цяло, според думите на участниците, срещата е преминала по план. Лидерите на водещите световни държави са успели да обсъдят най-ефективните начини за възстановяването на страните след кризата.
На форума се стигна също така до съгласие да се позволи на страните, които искат, да налагат данъци върху дейността на своите банки, но беше отхвърлено предложението за глобално облагане на финансовите трансакции, посочи ДПА.
Лидерите обещаха също да ратифицират договор за реформите и квотите на гласовете в Международния валутен фонд, а също така одобриха и аналогични реформи в Световната банка, се казва в заключителното комюнике на срещата на Г-20. От своя страна Русия предложи следващата среща на Г-20 през 2013 г. да бъде в Москва. Според помощника на руския президент Аркадий Дворкович Русия ще влезе в Световната търговска организация не по-рано от пролетта на 2011 г. и това ще стане, ако Москва и Вашингтон постигнат съгласие.
Едно от последните заседания премина без участието на Ангела Меркел и Дейвид Камерън, които буквално "залепнаха" за телевизора, за да гледат мача между Германия и Англия.

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 255

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 376

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 356

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 472

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ