10 Юли 2020петък06:03 ч.

Големите 20 погледаха към социалните проблеми

Лидерите на водещите страни решиха да ускорят темповете на икономическо развитие и да обърнат внимание на съдбата на бедните хора

/ брой: 146

автор:Дума

visibility 1503

На срещата в Канада ръководителите на страните от Г-20 обещаха до 2013 г. да намалят наполовина бюджетните дефицити в най-индустриализираните държави, като прилагат гъвкав подход за постигането на тази цел, предадоха световните агенции.
"Продължава да има сериозни предизвикателства. Въпреки че растежът са връща, възстановяването е неравномерно и крехко, безработицата в много страни остава на неприемливи нива, а социалното влияние от кризата все още е доста осезаемо", се казва в заключителната декларация на срещата на високо равнище на Г-20 в Канада.
Като цяло лидерите на водещите индустриални и развиващи се държави се обединиха около ангажимента да намалят бюджетните разходи и да вдигнат данъците въпреки предупрежденията на американския президент Барак Обама и други, че прекалено строгите мерки, предприемани твърде бързо, биха могли да задушат глобалното възстановяване. По време на срещата те определиха като основен приоритет засилването на колебливото възстановяване на икономиката. Като начало лидерите се споразумяха до 2013 г. да намалят наполовина бюджетните дефицити и поеха ангажимента да не позволят до 2016 г. нарастването на държавните дългове да протича съразмерно с бързината на икономическия растеж, отбеляза АП.
Същевременно бяха взети предвид притесненията, свързани с прекалено бързото оттегляне на държавната подкрепа. "За да укрепим възстановяването, е нужно да продължим съществуващите планове за стимулиране, като в същото време работим за създаването на условия за силно частно търсене", се казва в заключителния документ от срещата.
 Като цяло, според думите на участниците, срещата е преминала по план. Лидерите на водещите световни държави са успели да обсъдят най-ефективните начини за възстановяването на страните след кризата.
На форума се стигна също така до съгласие да се позволи на страните, които искат, да налагат данъци върху дейността на своите банки, но беше отхвърлено предложението за глобално облагане на финансовите трансакции, посочи ДПА.
Лидерите обещаха също да ратифицират договор за реформите и квотите на гласовете в Международния валутен фонд, а също така одобриха и аналогични реформи в Световната банка, се казва в заключителното комюнике на срещата на Г-20. От своя страна Русия предложи следващата среща на Г-20 през 2013 г. да бъде в Москва. Според помощника на руския президент Аркадий Дворкович Русия ще влезе в Световната търговска организация не по-рано от пролетта на 2011 г. и това ще стане, ако Москва и Вашингтон постигнат съгласие.
Едно от последните заседания премина без участието на Ангела Меркел и Дейвид Камерън, които буквално "залепнаха" за телевизора, за да гледат мача между Германия и Англия.

Хиляди блокираха Орлов мост

автор:Дума

visibility 457

Посегнаха на президента

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 130

Арести за двама президентски приближени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 130

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 130

Кървави сблъсъци в сръбската столица

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 130

Лавров: САЩ са заплаха стратегическата стабилност

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 130

"Света София" става джамия, реши Анкара

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 130

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 197

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 181

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 144

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 741

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ