03 Август 2020понеделник21:38 ч.

Светлин Русев:

Годината бе трудна и противоречива

Смятам, че културата не е погребана, колкото и гробокопачи да има, казва известният художник

/ брой: 300

автор:Дума

visibility 1114

Годината бе сложна, трудна и противоречива, заявява акад. Светлин Русев. Пред кореспондента на БТА в Плевен известният художник коментира, че той е осмислил това време - и творчески, и граждански. Направил съм доста неща през тази година, като изложбата "Катин" например. Самият факт, че се хванах с тази проблематика, че направих неща, свързани с проблема за братоубийството, за мен е важен, казва Русев. Както винаги, годината бе доста напрегната - не смея да кажа колко е била резултатна или не. Но не съм излязъл от занаята, което за мен е много важно, допълва той.
Не бих си позволил да правя обобщения за българското изобразително изкуство. Нещата, които се случват, са много нестандартни като развитие - има абсолютен хаос в художествените критерии по света, смята академикът. Той е убеден, че истинският творец винаги има мотиви за работа, защото времето винаги провокира.
Има творци с по-камерна нагласа, други - които се интересуват повече от гражданските проблеми. За художника винаги има какво да го мотивира и да го разочарова, пояснява Русев.
Попитан дали забелязва нови, интересни автори, майсторът е категоричен, че млади имена в изкуството се появяват - в литературата, в театъра, в киното. Слава Богу, има млади хора с амбиция и с воля. Смятам, че културата не е погребана, колкото и гробокопачи да има, заключава той.
Според Светлин Русев е проблем, че изобразителното изкуство не се показва в музеите. Пречи не финансовата криза, а цялостното отношение. Трябва да се промени отношението. Йерархията на ценностите е сбъркана, е убеден творецът. Не може хора, които не стъпват в изложбените зали, които не ходят на театър и не са чели пет книги, да формират културна политика, коментира акад. Русев.
Известният художник посети родния си град Плевен за откриването на първата постоянна експозиция с негови творби в галерия "Ростов", собственост на местния колекционер Васил Антонов, за което ДУМА писа. Изложбата представя творчеството на Светлин Русев от началото на 60-те години до днес.

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 147

Пациентски организации искат оставката на Сачева

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Центърът на София остава блокиран

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 45

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 46

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ