11 Декември 2023понеделник14:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Глобалното заледяване

Разсипията в науката и висшето образование е приоритет на правителството

/ брой: 141

автор:Велиана Христова

visibility 3874

Не се беше случвало досега за 20 години държавният бюджет да се променя в средата на юни - при това в посока орязване не за следващите 6 месеца, а на годишна база, т.е. със задна дата. В републиканския бюджет приходите са намалени с около 1,8 млрд лв. основно заради несъбраните корпоративни данъци, а разходите са увеличени с около 500 млн. лв., или с 6,2 на сто. Не си мислете обаче, че при тези промени в бюджета са спазени приоритетите, очертани в стратегията "Европа 2020", които всички държави членки следват в крактосрочен план за излизане от кризата и в дългосрочен - за развитие. Европейските приоритети са: наука, образование, екология, заетост. Канцлер Ангела Меркел вмести цялата стратегия на ЕС в едно ясно изречение: "Режем заради кризата всички средства, без тези за наука и образование". Нищо подобно няма у нас - приоритетите на нашата власт са: силовите министерства и магистралите.
Какво се случва в България с науката и образованието, които за Европа са приоритет над приоритетите? Добре е да вникнем в

числата на новия бюджет

- доколкото е възможно, защото никога досега дори в парламента не е царяла по-голяма неяснота при гласуването на инвестициите в тези две области. В ресорната комисия министър Сергей Игнатов спомена някакви най-общи числа, а депутатите не се и опитаха да изяснят подробности. Разбра се, че разходите на просветното министерство се свиват със 7,7 на сто - от 388,2 млн. лв. на 358,3 млн. лв. Като погледнем приетия нов бюджет, става ясно, че това е по-малко от намалението например за президентството и за МС, чиито разходи се свиват с 20 на сто.
Посочените пари на МОМН обаче би трябвало да са разходите за държавните средни училища (без общинските), за фонд "Научни изследвания" и някои други плащания, вменени на министерството. По прицип за средното образование са положени някакви усилия, не се намалява нормативът за издръжка на един ученик. Осигурени били 9 млн. лв., с които трябва от септември да се осъществи въвеждането на подготвителна предучилищна година и за 5-годишните деца, съобщи министърът. Проект за тази промяна в Закона за народната просвета вече е внесен в НС и ще бъде гледан днес на първо четене в ресорната комисия.
Орязват се наполовина обаче т.нар. национални програми в средното образование, които всъщност осигуряват дейностите в училище и при предишното правителство бяха увеличени съществено. Сега за тях остават около 56 млн. лв. Не стана ясно кои програми при това отпадат и за кои колко пари ще се дадат - ще има ли за училищни автобуси и колко, ще има ли за квалификация на учителите, за ремонти, за енергийна ефективност на училищата, за средищните училища и пр. Всичко това си остана в мъглявина.
Някаква представа за приоритетите в самото просветно министерство може да се добие от посочените в закона средства по политики. За осигуряване на всеобхватно и качествено средно образование парите са намалени с 3 на сто. За равен достъп до висше образование - с 14 на сто, за младите хора - с 19,5 на сто, за учене през целия живот - с 20,6 на сто, и най-много се свиват разходите за развитие на научния потенциал - с 22,4 на сто (каква ти тук Европа!). Но пък разходите за администрацията са орязани... само с 9,6 на сто! Т.е. приоритетите на МОМН са два: училищата и администрацията.

Утрепахме коня, товарете мулето 

В актуализирания бюджет субсидиите за БАН и държавните висши училища се намаляват с 20 на сто. За вузовете (цивилни и военни) парите падат от 384,5 млн. лв. на 307,6 млн. лв. Т.е. намаляват се със 77 млн. лв. Това поставя под въпрос издръжката на вузовете и означава спиране на средствата им за капиталови разходи, признават от ГЕРБ. Но това конфузно признание не означава, че мнозинството си посипва главата с пепел. Нито пък министърът - напротив, в просветната комисия на НС опозиционните депутати от БСП и ДПС отчаяно призоваваха за спасяване на образованието и науката като приоритети в цивилизована държава и предложиха на Сергей Игнатов да използва тяхната позиция за обща защита на разходите за науката и висшето образование пред МС. А той? Той им опонираше.
Няма защо това поведение да ни учудва - и в секторите на знанието в унисон с цялата политика на сегашната власт тегобата от кризата се прехвърля към продънения джоб на населението. С последната заключителна разпоредба в закона за актуализацията на бюджета бе променен текст от Закона за висшето образование и на вузовете се разреши да събират такса от студентите в държавната поръчка до 50 на сто от норматива за издръжка на един студент по специалности. Досега таксите можеха да стигат до 30 на сто от норматива. Самият базов норматив, който важи за педагогическите специалности, става 866 лв. за 2010 г., а за останалите професионални направления се увеличава с определен коефициент, за да стигне до около 8000 лв. за медицина и около 9000 лв. за специалностите в изкуствата. Впрочем вчера студентите от трите академии по изкуствата в столицата - НАТФИЗ, Музикалната и Художествената академия, излязоха пред парламента на протест срещу недостигащия за нищо бюджет.

***
В НАТФИЗ обмислят вузът да затвори врати от ноември до февруари и да спре обучението, понеже няма с какво да плати парното.         
***

Самият Сергей Игнатов изрази съмнение, че университетите ще се възползват от възможността да вдигат таксите, защото и без това кандидатите за студенти намаляват - и демографски, и поради масовото заминаване на младите за обучение в чужбина. В медицината досега имало уговорка таксите да са 10 на сто от норматива за издръжка, защото иначе стават непосилни за семействата. В крайна сметка никой не знае обаче как ще реагират различните университети на новата възможност да увеличат студентските такси. Много е вероятно те да се възползват от нея за специалностите, за които има по-голям наплив. Но това ще е просто стихиен рекет към студента за компенсиране на намалените субсидии, който няма нищо общо с каквато и да било премислена политика във висшето образование, за каквато пледира Европейският съюз. Страните в Европа вземат какви ли не мерки, за да осигурят студенти в неатрактивни за момента специалности в природните науки - физика, химия, биология и математика, които всъщност за основни за развиване на иновативна икономика и общество на знанието. А увеличените студентски такси у нас се наричат "антикризисна мярка". Цирк.
Още по-голям проблем създава един друг проект за промени в Закона за висшето образование, който бе внесен в НС набързо от герберката Галина Банковска и също ще се гледа днес в ресорната комисия на НС. И той бил антикризисна мярка за спасяване на вузовете! С него в държавните висши училища се връща обучението на бакалаври срещу заплащане, което съществуваше до 1999 г. и предизвика сериозни изкривявания във висшето образование. Според проекта вузовете имат право да приемат студенти срещу заплащане над държавната поръчка, но в рамките на определения им от агенцията по акредитация капацитет за брой обучавани. Платеният прием ще е в специалности, които са получили оценка "много добър" при акредитацията и в размер до 10 на сто от капацитета им. Но и без това отпуснатите бройки за прием всяка година вече не се запълват поради липса на кандидати, та на практика във вуз влиза всеки, който има поне тройка на изпитите и в дипломата си. Така че едва ли ще има много желаещи да плащат, освен в "лесните" вузчета за печатане на дипломи и в стихийно привлекателни специалности, които нямат много общо с нуждите на държавата и трудовия пазар. Е, в тях наесен може да видим, както се казва, "куцо и сакато". Така че поразиите от нонсенса платено обучение в държавен вуз тепърва предстоят.

Убийство в експресния влак 

Голямата трагедия, предизвикана с новия бюджет, се нарича БАН. След като още с приемането на бюджет 2010 в края на миналата година Дянков ненадейно и незнайно защо отряза 10 млн. лв. от субсидията на академията, сега остатъкът се намалява с още 20 на сто на годишна база. Така намалението на парите за БАН спрямо реално изплатения бюджет за 2009 г. става 30,4 на сто. А процентът за наука от БВП пада до 0,2 на сто, с което България твърдо заема място под дъното на ЕС. 
***
Новият бюджет на БАН за 2010 г. падна на 59,8 млн. лв. За сравнение - Министерският съвет има 70,2 млн. лв., финансовото министерство е с 254 млн. лв., а МО и МВР са съответно с 890,6 млн. лв. и 955,5 млн. лв. (общо за двете 1,8 млрд. лв.). Някой съмнява ли се още, че сме полицейска държава? Във всеки случай, ако ЕС наистина провери бюджета ни, няма да се съмнява в това.

*** 
Но понеже в първите 4 месеца субсидиите се превеждаха изцяло, а през май бяха свити с 10 на сто, доста от субсидията вече е "употребена" и сега за втората половина на 2010 г. свиването трябва да е с поне 30 до 40 на сто. Отгоре на всичко на БАН авансово са преведени 3,5 млн. лв., за да пенсионира поголовно 400 водещи учени. И тях приспадаме от парите за оставащите 6 месеца до края на годината. А преди дни в НС мина решение, с което на БАН се вменява да плати и 100 000 лв. вноска за Европейската организация за средносрочни метеорологични прогнози. Така от субсидията остават 56,2 млн. лв. за цялата година, или 28.1 млн. лв. за юли-декември 2010 г.
Да смятаме малко. За заплатите и осигуровките на работещите в академията 7000 души учени и помощен персонал (средна заплата 620 лв.) са необходими поне над 64 млн. лв. За оставащите 6 месеца трябват поне 32 млн. лв. само за заплатите. Субсидията за същия период (поради намалението на годишна база и преведените до месец май субсидии) ще се свие не с 20 на сто, колкото е средният показател за 12 месеца, а с почти два пъти повече. Като сметне човек харчовете по месеци, излиза, че от юли до декември БАН има общо 21,3 млн. лв. Сиреч - не достигат 11 млн. лв. за Фонд работна заплата в академията до края на 2010 г. За нищо друго изобщо няма пари - ни за издръжка, ни за наука, ни за общодържавните дейности, с които БАН всекидневно обслужва страната. 
А всеки институт има и задължителни неотменими плащания за международни членски вносове, за кабелни връзки, охрана, за научна степен и звание на учените, които не може да бъдат избегнати. И какво се случва? В момента на работещите в БАН е разпоредено да ползват поне месец неплатен отпуск до края на годината, за да се плати с икономията ток и парно. Така че хвалбите на Дянков за успешния му бюджет, при който не се намалявали заплатите, са само голям сапунен мехур. Да не говорим за приказките, че трябва да се финансира там, където има качество. БАН е постигнала най-високото качество и количество на науката в национален мащаб. Следва я Софийският университет - неговата субсидия също е с нисък ръст спрямо останалите вузове в последните години. Лошото е, че дори спестените заплати за един месец няма как да помогнат на академията. Хората започват да напускат сами, очевидно ще се наложат съкращения. 
Спрямо БАН се извършва престъпление, тихомълком се изпълнява планът на същия Дянков да се ликвидира академията. Всъщност той блокира и собствените приходи на БАН от международни проекти. Фондът "Научни изследвания" на МОМН пък (за 2009 г. му бяха планиран 100 млн. лв.) не обяви конкурси за проекти тази година и изобщо не се знае ще останат ли някакви пари за него поне да плаща за договорите по проекти, сключени в минали години. А България и без това е последна в ЕС по брой на учените на 1000 души население. Къде отиваме?
Абсурдното е, че финансовото удушаване май не вълнува Общото събрание (ОС) на БАН, нито пък младите учени. До момента нито ръководството на академията е внесло за обсъждане убийствените финансови параметри, нито някой е дискутирал реалното положение. Решението засега е всяко звено да се оправя както може! А в ОС в това време се мъдрува над реформите; над атестационни карти за учените и дали при съавторство да се дели импактфакторът; над учредителни комисии за новите институти в новата структура; за това как в тях да не участват най-опитните учени, които са пред пенсия (!), и как да се лустрират тези, които са работили в научно-техническото разузнаване на ДС. Спомнете си кадрите от "Титаник" - корабът потъва, а сред нахлуващата вода едни цигулари с упоение свирят рондо...
           
ВУЗ
-----------
Бюджет 2009        420 298.3 млн. лв.
Реално 2009         384 533.6 млн. лв. -8,6%
Бюджет 2010         384 533.6 млн. лв.
Бюджет 2010 нов    307 626.8 члн. лв. -20%       
Намаление спрямо Бюджет 2009 - 28.6%
Намаление спрямо Реално 2009 - 20%

БАН
-----------
Бюджет 2009          95 772.4 млн. лв.
Реално 2009          84 695.1 млн. лв. -11.6%
Бюджет 2010         74 695.1 млн. лв. -10.8%     Бюджет 2010 нов    59 756.1 млн. лв. -20%   

Намаление спрямо Бюджет 2009 - 42.4%
Намаление спрямо Реално 2009 - 30.4%    

ВРЕМЕТО: Сняг в навечерието на астрономическата зима

автор:Дума

visibility 52

200 коли на пияни или дрогирани отнети от полицията в Бургас

автор:Дума

visibility 92

Синдикатите в "Мини Марица-изток" отново на протест

автор:Дума

visibility 83

Оставим ли горивата на дърдорковците, не ни чака добро

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 239

Пътническите влакове с ново разписание

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 239

Удължават срока на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

Европол предупреди за фалшив зехтин от Испания и Италия

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 239

Австрия е готова с отстъпки за Шенген

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

Атина с мерки срещу спортното насилие

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 239

Сърбия с "адекватен отговор" към Косово

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 239

ФИДЕС обясни защо ЕС не трябва да приема Украйна

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 239

Нещастието българско

автор:Александър Симов

visibility 136

/ брой: 239

Хора, бдете!

visibility 120

/ брой: 239

Алтернативна вселена

visibility 113

/ брой: 239

Генът на Путин

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ