19 Септември 2020събота18:30 ч.

"Подпорният" хотел при Алепу щял да е хем "подземен", хем "местообитание на птички"

На фокус

Гледаме и не вярваме на ушите си!

Българското Черноморие продължава да е жертва на вандализъм и през карантинната пролет

/ брой: 106

автор:Деси Велева

visibility 1197

Гледаме и не вярваме на ушите си! Виждаме строеж на хотел на плаж, но чуваме, че това е укрепителна стена. Сетивните ни органи са за спешен медицински преглед. Но когато отговорните институции твърдят, че всичко е наред и парадоксът е верен, се затвърждава усещането ни, че абсурдистан е навсякъде около нас.  

И този път става дума за строителство по Черноморието. Същото това Черноморие, което отдавна смятаме за застроено, претрупано, съсипано. Е, можело още. Когато обичайните похвати за издигане на поредното бетонно чудо по брегове, плажове и дюни не действат, се търсят нови. Тогава изобретателността на "инвеститорите" достига чутовни размери. Нагледен пример е скандалът, който върви от няколко дни с плажа край местността Алепу. В превод от гръцки, името му означава лисица. Действително много лисици са се събрали около жалното ни крайбрежие и замитат с опашки дейността си, та резултатите от нея да останат скрити максимално дълго. Обаче все се намира някой нехранимайко и безделник, който да се върти около бреговете преди откриването на сезона и вместо да търси място за плажната си кърпа, си търси белята. 

Твърде покъртителни са този път снимките от строителството край Алепу. Десетки бетонни клетки, наредени една върху друга на четири етажа до самия пясък накараха хиляди българи да хлъцнат и да занемеят. Екоактивисти разпространиха смайващата гледка, която показва, че в някой недалечен ден на мястото ще се появи поредният грандиозен хотел, вероятно част от ваканционен комплекс директно на първа линия.  

Не по този начин обаче тълкуват строежа отговорните институции. За тях това е "брегоукрепително съоръжение", което спасявало старо свлачище, заплашващо да съсипе плажа Св. Тома. Подобни безумни обяснения се леят вече няколко дни и предизвикват пълно недоумение у всеки, който дори само за момент е мярнал покъртителната панорама.  

Сградата не е сграда 

Постройката не е сграда, твърдят категорично от Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) - Югоизточен район - Бургас. Тук са нужни малко цитати, защото обясненията са толкова невероятни, че са невъзможни за преразказване.  

- "Това е подпорна стена, която придържа всички земни пластове зад нея. Тази етапност е регламентирана в разрешението за строеж." 

- "Само по себе си това представлява укрепително съоръжение. Така е отразено в проекта - единствено и само стоманобетонова конструкция. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея". 

- "Част от помещенията, които са формирани, биха могли да се използват като някакви обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земята. След като бъде завършен и вторият етап от проекта, всичко това, което виждате в момента, то ще бъде под нивото над терена - подземно". 

- Бойко Борисов: "Това ще е прекрасно местообитание за птички". 

- "Това е един икономически целесъобразен, по-добър вариант за възложителя, отколкото да беше отделно извършено някакво укрепване".  

Край на цитатите. Държавата ги подпечата и удостовери като истинни, и то не за първи път. Срещу тях обаче продължават да стоят природозащитниците и местни хора, онези, които още вярват, че черноморското ни крайбрежие все пак има бъдеще. Те вече излязоха на протести и настояха местността да бъде спасена. Според еколозите свлачището дори е било умишлено активирано чрез сондажи в горната му част преди време, за да се стигне до уж укрепителни, а в последствие - и до строителни дейности. 

Новото понятие на абсурда 

И така в Абсурдистан се появи ново понятие -  подпорен хотел. Той ще подпира съвестта на иницииралите, на разрешилите и на толериращите унищожението на българското Черноморие и там ще почиват лятоска душите им в бъдещите "подземни" помещения.  

Едва ли някой вече вярва, че ще има последствия за инвеститорите и строителите на новоизобретеното чудовище. Нито вървящите допълнителни проверки, нито бъдещите, които ще се предизвикат като отговор от току-що събудена съвест, ще доведат до търсене на отговорност и наказание за виновните. Така е у нас.  

Двумесечната карантина се оказа благотворен период не само за Алепу, но и за други бивши диви местности. Противоепидемичните мерки не доведоха до въздържание на инвеститорите, а само подпомогнаха плановете им. Така стана например и в местността Иракли. В средата на май очевидци и природозащитници сигнализираха, че се загражда  горист терен, изсичат се дървета и се заравнява плажна ивица. Тоест вървят всички подготвителни работи за бъдещ строеж. Иракли от години е в устата на еколозите и в ума на строителите. За съжаление, много имоти там са частни и се редят намерения за изграждане ту на къмпинг, ту на нещо друго ваканционно. Именно във въпросния район инвестиционното намерение преди време бе пресечено от екоинспекцията в Бургас, тъй като в защитената зона е забранено всякакво строителство. В последните дни обаче бдителни граждани са установили, че достъпът до плажа вече е контролиран, оформят се тераси и се поставят  колове, които говорят за бъдещо строителство. Въпреки че Окръжната прокуратура в Бургас разпореди незабавна проверка за незаконни действия, досега резултат от нея няма и историята кротко затихва до следващата вълна.  

Разчистване на дюни 

Фактите за опустошаването на бреговете ни не спират до тук. На вандализъм станаха жертви пясъчни дюни през април и май - отново в извънредно време, през което някои спазваха правилата и си стояха вкъщи, а други безчинстваха извънредно. Джип разора и унищожи дюни на плаж "Корал", въпреки че той е обявен за екоплаж и няма концесионер. А институциите си прехвърлят отговорността кой трябва да бди за сигурността и опазването на пясъчните дюни.  

Още едно посегателство срещу дюни - този път край Ахтопол, беляза подготовката за съмнителния летен сезон. Багер успя да унижощи растителността върху дюна, която е част от Природния парк "Странджа" и Натура 2000. Освен това мястото е по пътя на птиците "Виа-понтика", а наблизо гнездят няколко вида пернати. За концесионера на плажа подобни детайли са маловажни. Той се опрадва, че просто "разчиствал" терена от храсти, за да бъдат поставени дървени скари за по-лесно преминаване за плажуващите. Това негово разчистване е довело до унищожаването на половин декар сиви дюни и няколко хиляди лева глоба. Наказанията и санкциите явно нямат никакъв възпиращ ефект, след като водят само до нагли рецидиви. Скоро няма да има ни дюни, ни плажове, ни птици, ни растителност. Само сив бетон, укрепления и клетки - я подземни, я надземни. А в парламента вървят поправки в закон, които отстраняват учените от "Натура 2000", а решенията за защитените територии се дават еднолично на... министъра. 

Гледаме и не вярваме на ушите си!  

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 0

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 44

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 65

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 152

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 835

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 414

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 761

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ