21 Януари 2021четвъртък04:42 ч.

Гледаме безплатно филми онлайн в Деня на българското кино

Желаещите ще имат достъп на 13 януари до 16 документални и 23 пълнометражни игрални филма от последните години

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 44

Нетрадиционно и оригинално ще бъде отпразнуван тази година Денят на българското кино 13 януари. Съобразявайки се със ситуацията на пандемия, Изпълнителната агенция "Национален филмов център" пое инициативата, подкрепена от Столичната община и с ценното съдействие на Neterra.TV+, да отбележи професионалния празник на работещите в киното по различен начин. За да се осъществи срещата на публиката с българското кино, въпреки затрудненията, тази година честването на 106 години от първата публична прожекция на първия български игрален филм "Българан е галант" ще се състои в интернет, научи ДУМА от НФЦ.

На 13 януари в часовия пояс 16-24 ч. на видеоплатформата www.neterra.tv/plus ще може да се видят безплатно 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филма от последните години. Това са най-новите заглавия, създадени както с държавна подкрепа от ИА "НФЦ", така и финансирани по частен път. Таксата за гледаните през този часови пояс филмови заглавия ще бъде заплатена от ИА "НФЦ" и Столичната община. По този начин носителите на авторски и сродни права ще бъдат защитени, което намираме за особено важно. Техните възнаграждения, от една страна, стимулират усилията им и положения труд, а от друга, учат зрителската аудитория на регламентиран достъп до интернет съдържанието, посочват организаторите. 

Преди повече от век - през 1915 г., на 13 януари в първото столично кино "Модерен театър" се е състояла публичната премиера на първия български игрален филм "Българан е галант". Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е легендарният пионер на родното кино Васил Гендов. В главните роли са Мара Липина и самият Васил Гендов, и двамата актьори от Народния театър. Операторът Гаетано заснема филма за 6 дни пред къщата на предприемача Димитър Съселов на ул. "Славянска" 9 в София. Пред нея за първи път се поставя снимачен филмов апарат за български игрален филм. Апаратът е система "Пате", купен на старо от Будапеща.

Сюжетът на филма се върти около любовните неволи на бонвивана Българан. Докато той се разхожда по софийските улици, среща красива млада дама и започва да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като й купува цветя. Тя решава да даде урок на натрапника и му предлага да я придружи из пазара. Прави покупки и - уж, че си е забравила парите - моли Българан да й даде назаем. Дамата води ухажора си в ресторант и за негова сметка поръчва напитки и закуски. След гощавката натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да хванат файтон, като освободят "носача". Двамата потеглят пред смаяния Българан, а за благодарност той получава само една монета.

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен през 40-те години на ХХ век при бомбардировките над София по време на  Втората световна война, останали са едва 1-2 кадъра от него. По повод 90-годишнината от датата на първата му публична прожекция, през 2005 г. НФЦ инициира създаването на официален празник на работещите в българското кино. 13 януари е обявен за Ден на българското кино с Постановление на Министерския съвет от 27 декември 2005 г.

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ