20 Август 2019вторник12:43 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Гласуваме машинно за 30 секунди

автор:Дума

visibility 801

Около 30 секунди ще отнеме на един избирател гласуването чрез машина. За по-бързите времето може и да е 10 секунди, стана ясно от брифинг на ЦИК, свързан с машините за гласуване. 3300 машини вече са заредени със софтуера за бюлетината за 26 май. Те са произведени в Тайван специално за европейските избори. На 24 май машините ще бъдат доставени по СИК в страната.
Всеки избирател, който иска да упражни машинен вот, уведомява СИК, когато влезе в стаята. Получава смарт карта, подобно на банкоматната, след което я поставя в машината с чипа нагоре. Оттам-нататък самата машина го води в стъпките с указания какво следва да направи. Партиите и кандидатите са побрани на две страници, така че на екрана не се виждат всички политически формации, а само донякъде. Списъкът продължава на следващата страница.
За разлика от гласуването с хартиената бюлетина, тук избирателят може да се върне стъпка назад и повече, за да ревизира или коригира избора си. След като е приключил, изчаква автоматът да му пусне бележка, на която е изписана избраната от него партия и името на кандидата с преференция, ако се е възползвал от тази възможност. Едва след "изплюването" на квитанцията от машината, избирателят вади картата от устройството и я връща на СИК. Той пуска сгънатата на две бележка с вота си в специално определена за това кутия, по-малка по размер от урната и с по-тесен процеп.
Ако без да иска извади картата от машината преди да е отпечатана квитанцията с вота му, устройството не отчита никакъв глас.
В машината не фигурират никакви лични данни, избирателят си остава анонимен, както и при традиционното гласуване с хартия. Предстои утре ЦИК да обсъди правилата за действие, ако даден гласоподавател направи грешка и уведоми за това СИК. Одиторите пък щепрепоръчат алгоритъм какво да правят избирателните комисии, ако някоя от машините се развали насред вота.
Според специалистите, пенсионерите не би трябвало да се затруднят с машинното гласуване, защото повечето вече си получават пенсиите на банкомат.

Сидеров обвини ВМРО и НФСБ в заговор срещу Борисов

автор:Дума

visibility 3

Бедственото положение в Свищов остава до петък

автор:Дума

visibility 22

Горещините се завръщат, до 35 градуса днес

автор:Дума

visibility 107

София пръска нови милиони за боклуците

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 159

"Росатом" участва в конкурса за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 159

Сред първите сме в света по замърсяване със серен диоксид

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 159

Приключи делото на оманския фонд срещу България

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 158

ООН: В света има 70 милиона бежанци

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 159

Турски военни части влязоха в Сирия

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 159

САЩ обмислят морска блокада на Венецуела

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 159

Кратки новини

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 159

Дете от Свидня и "Надежда"

автор:Лозан Такев

visibility 306

/ брой: 159

"Родна стряха" - минало без бъдеще

автор:Деси Велева

visibility 214

/ брой: 159

Датата

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 159

Ада тепе - рударство на 3500 години

автор:Велиана Христова

visibility 514

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ