05 Август 2021четвъртък07:48 ч.

Гласът на здравия разум

/ брой: 266

автор:Александър Симов

visibility 2500

Време беше някой да констатира очевидното. И да го каже максимално ясно. Ролята се падна на ген. Румен Радев, който отсече, че политическа криза в България няма. Кризата съществува единствено в главата на Бойко Борисов, който се опитва да я материализира навън. Всички медийни гърчове на управляващата партия и политически пози са част от спектакъл, който иска да ни внуши, че без ГЕРБ България ще се срине. Но нали знаете как е, човек, който вярва, че халюцинациите му са истински, всъщност не е кандидат за власт, а кандидат за психиатрично лечение.
Именно в такива мигове е необходим глас на здравия разум, който да разсее мъглата от спекулации, едри заглавия и бомбастични интриги. България не се намира пред национална катастрофа заради това, че Бойко Борисов повече няма да е премиер. Ние сме свидетели на съвсем нормален политически процес, в който издънките и гафовете на основната партия в управлението я докараха дотам, че да падне от власт. Народът гласува протестно и показа, че не иска да търпи повече от същото.
Има една стара мъдрост, че истинският политик си личи не по това как влиза, а как излиза от политиката. Това е изпит, на който Бойко Борисов се проваля. Той е първият български премиер по време на мрачния преход, който за малко щеше да саботира собствения си бюджет в желанието си да предизвика малко хаос. Начинът, по който си тръгва премиерът, съвсем не е знак за смелост, а намирисва на страх. По същия начин престъпниците се изнасят от местопрестъплението, когато чуят полицейските сирени в далечината.
Всъщност това е обичаен стил на този премиер. Предишният път, когато стана напечено в размирната зима на 2013 година, Борисов избяга в болница с диагноза "високо кръвно". Сега бягството е не по-малко унизително и май министър-председателят е настроен реваншистки. Все пак той успешно се превърна в единствения нашенски премиер, който два пъти е бил свалян от власт. За такова нещо и в "Гинес" вписват, ей. Създаването на кризисна ситуация обаче е политическа мерзост, защото това е последното нещо, от което страната се нуждае.
Този път обаче България има късмет. Антагонистът на Бойко Борисов се казва ген. Радев. Новоизбраният президент с думи прости и съвсем разбираемо обяви, че страната съвсем не се намира в заплетен конституционен лабиринт, от който няма никакво измъкване. А дори напротив - има съвсем лесен изход, който при това ще се съобрази с гласа на хората. Та, Радев информира, че когато се стигне до въпроса за предсрочните избори, той ще събере всички партии, за да види какъв мажоритарен елемент може да бъде предложен на вота.
Всъщност май наистина липсата на здрав разум е основният проблем на България. Изборната система трябва да е продукт на политически консенсус, а не на импровизации, които не отчитат реалностите. А импровизатори - бол. ГЕРБ побързаха да вкарат свой законопроект за мажоритарните избори, омбудсманът също. Само, че за честността на изборите е важна не бързината, а съгласието. А то трудно ще бъде осигурено от днес за утре. Наистина е необходима дискусия, колкото и досадно да звучи това на зажаднелите за политически адреналин.
Тъкмо от политически адреналин се докарахме до постоянното усещане за световъртеж. Може би е време за малко кротване, а?
 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ