05 Юни 2020петък00:51 ч.

Гешев спира Сърбия за ЕС заради Цветан Василев

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 135

Укриващият се в Сърбия Цветан Василев е причината главният прокурор Иван Гешев да заплаши Белград със спиране на процедурата за прием в ЕС. Гешев се оплакал в Съвета на Европа, че Сърбия не предава бившия банкер. Копие от писмото е изпратено до ръководителите на ЕП и на ЕК "с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство  в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури". Гешев е писал и до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността.

В документа се напомня, че от първата молба до сръбските власти са изминали близо 5 години и 6 месеца, а от искането за екстрадиция - 4 години и 8 месеца. "Такова забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на приложението на правния механизъм  на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана  допълнителна информация", заявява Гешев и на Висшия съд в Белград.

Русия пази Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, изцепи се Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел. След като се разбра, че журналисти очакват главния прокурор, въпреки явното му нежелание да разговаря с тях, евродепутатите един по един тихомълком се изнесоха в друга зала. След около 2 часа разговори при закрити врата Гешев все пак спря пред журналисти, съобщи БНР. Аз не съм дипломат и не съм политик, каза той в отговор на въпрос дали обвързва преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС. "Аз съм дал една информация, която е юридическа, на ЕК и ЕП. Политическите изводи ще си ги направят съответните политици, съответните дипломати и съответните хора, от които зависи това", добави Гешев.

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ