20 Февруари 2020четвъртък00:54 ч.

Гешев се прицели в имунитета на президента

Главният прокурор иска тълкуване от Конституционния съд какво е държавна измяна и кога държавният глава може да бъде отзован

/ брой: 18

автор:Дума

visibility 626

Първото питане до Конституционния съд от главния прокурор Иван Гешев е свързано с тълкуване на разпоредбата за имунитета на президента и вицепрезидента. Гешев изпрати искане за произнасяне от КС, а съдът веднага образува конституционно дело №1/2020 г. за тълкуване на разпоредбата на чл.103 от Конституцията на Република България. Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

В тази част от основния закон пише, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Освен това не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Без да става ясно каква е причината за въпросите към КС, новият главен прокурор иска точна дефиниция на понятието "държавна измяна" и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че държавният глава може да е извършил подобно престъпление. Гешев очаква КС да каже дали е възможно извършването на "проверка" за извършени от президента и вицепрезидента престъпления, както и дали ще е законосъобразно образуването на наказателно производство. "Само по себе си установяването - в рамките на образувано досъдебно производство - на наличие на данни за съпричастност на президента, респ. вицепрезидента, към извършването на престъплението, което е обект на разследване или на друго престъпление, свързано с престъплението, което е обект на разследване, съставлява ли основание за прекратяване на наказателното производство или за спиране на наказателното производство?", пита той.

Гешев твърди, че тълкуване на посочената разпоредба е необходимо заради нейната нееднозначност. Така щяло да се избегне противоречивото й прилагане и да се предотврати "настъпването на неблагоприятни за националната правна система последици". 

Главният прокурор смята, че "държавна измяна" се припокрива с "престъпленията против републиката" от Особената част на НК, но под "нарушение на Конституцията" следва да се разбира включително извършването на всякакви други престъпления. Той смята, че проверките срещу държавния глава са възможни.

"След като главният прокурор е сезирал КС, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува конституцията", лаконично коментираха от "Дондуков" 2.

Искането на Иван Гешев идва ден преди президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова да отчетат свършеното през третата година от своя мандат.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ