30 Септември 2020сряда21:56 ч.

Гешев се прицели в имунитета на президента

Главният прокурор иска тълкуване от Конституционния съд какво е държавна измяна и кога държавният глава може да бъде отзован

/ брой: 18

автор:Дума

visibility 953

Първото питане до Конституционния съд от главния прокурор Иван Гешев е свързано с тълкуване на разпоредбата за имунитета на президента и вицепрезидента. Гешев изпрати искане за произнасяне от КС, а съдът веднага образува конституционно дело №1/2020 г. за тълкуване на разпоредбата на чл.103 от Конституцията на Република България. Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

В тази част от основния закон пише, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Освен това не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Без да става ясно каква е причината за въпросите към КС, новият главен прокурор иска точна дефиниция на понятието "държавна измяна" и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че държавният глава може да е извършил подобно престъпление. Гешев очаква КС да каже дали е възможно извършването на "проверка" за извършени от президента и вицепрезидента престъпления, както и дали ще е законосъобразно образуването на наказателно производство. "Само по себе си установяването - в рамките на образувано досъдебно производство - на наличие на данни за съпричастност на президента, респ. вицепрезидента, към извършването на престъплението, което е обект на разследване или на друго престъпление, свързано с престъплението, което е обект на разследване, съставлява ли основание за прекратяване на наказателното производство или за спиране на наказателното производство?", пита той.

Гешев твърди, че тълкуване на посочената разпоредба е необходимо заради нейната нееднозначност. Така щяло да се избегне противоречивото й прилагане и да се предотврати "настъпването на неблагоприятни за националната правна система последици". 

Главният прокурор смята, че "държавна измяна" се припокрива с "престъпленията против републиката" от Особената част на НК, но под "нарушение на Конституцията" следва да се разбира включително извършването на всякакви други престъпления. Той смята, че проверките срещу държавния глава са възможни.

"След като главният прокурор е сезирал КС, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува конституцията", лаконично коментираха от "Дондуков" 2.

Искането на Иван Гешев идва ден преди президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова да отчетат свършеното през третата година от своя мандат.

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 186

Връщат извънредната ситуация в Чехия от 5 октомври

автор:Дума

visibility 101

САЩ разшириха санкциите срещу Сирия

автор:Дума

visibility 95

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 19

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 24

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 27

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ