08 Април 2020сряда15:02 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Правосъдният министър Данаил Кирилов този път дойде с маска

Гешев поиска "почти военно положение"

БСП отказа да подкрепи мерките в специалния закон, защото липсва мисъл за бъдещето

/ брой: 52

автор:Юлия Кулинска

visibility 501

Трябва да се мине, колкото и да звучи крайно, в режим на почти военно положение, призова правната комисия в НС главният прокурор Иван Гешев. Искането си той отправи, докато траеше дебатът по предлагания от ГЕРБ нов Закон за мерките по време на извънредното положение.  Според Гешев отговорност на държавата, в лицето на НС и изпълнителната власт, е да се вземат твърди, адекватни, навременни мерки. "Става въпрос тук, сега, веднага, а не утре, когато ще е късно. Трябва да се вземат много по-радикални мерки за предотвратяване на такива сценарии, които вече се развиват в цяла Европа. Не ни трябват допълнителни проблеми и да се случи нещо, което съм виждал в други страни", заяви той. Гешев отново повтори тезата си, че икономика се възстановява, но здравето - не и заяви, че предлаганият от ГЕРБ законопроект е "прекалено демократичен", освен това бил актуален "към вчерашна дата". Главният прокурор направи и прогноза, че ако се говори "за политически избори, може да се окаже, че няма да има кой да ни избира и кого да избират". По разпореждане на Гешев, Върховната прокуратура поиска от МВР повече контрол във връзка с разпореждането от МЗ повече от двама възрастни да се събират публично.

"Няма да подкрепим Закона за мерките за извънредното положение. Не може да питаме хората дали предпочитат да се заразят или да гладуват", заяви Крум Зарков. Той отбеляза, че за никого от присъстващите не съществува дилемата "здраве или бизнес", тъй като здравето на гражданите е основен приоритет. 

"Кризата ще я платят работещите. Предлага се нов член, с който хората, които са пуснати вкъщи, ще загубят платените си отпуски. На практика се въвежда нова минимална работна заплата, равна на 75 % от сегашната. Хората са поставени във форсмажорни обстоятелства. С право изискваме от тях дисциплина, с право въвеждаме рестриктивни мерки, но нямаме право да искаме от тях да платят всичко това", категоричен бе Зарков. По думите му в закона липсват обещаните от правителството мерки като 60 %, които държавата ще възстановява от заплатите на служителите.

"Всички сме вперили очи в медиците. Хората излизат да им ръкопляскаме, а ние ги заплашваме ги", възмути се Зарков по отношение на глобата, предвидена, ако медиците откажат да изпълняват задълженията си.

ДПС, ОП и ГЕРБ увериха, че ще подкрепят законопроекта в пленарната зала. След оживени дебати правната комисия прие проектозакона, с който се въвеждат 9 противоепидемични мерки заради коронавируса, с 15 гласа "за" и 7 - въздържали се.

Пред ДУМА зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Георги Йорданов също заяви, че няма как БСП да подкрепи законопроекта. "Няма мерките, които очаквахме, виждаме противоепидемични мерки, които ги има в Закона за здравето. Необходими са мерки, които касаят социалното оцеляване на населението. Няма яснота за бъдещата съдба на хората, които са здрави, но са в карантина и не работят, не е ясно какво ще стане с домакинствата, които преживяват от заплата до заплата. Възлагат се мероприятия, които касаят работодателите, касаят платения годишен отпуск на работниците, но държавата я няма и очевидно не иска да помогне финансово за облекчаване на състоянието на българските граждани в криза. Този закон не отговаря на очакванията на хилядите българските граждани, заяви доц. Йорданов. Той подчерта, че под проекта не стоят подписите на на д-р Даниела Дариткова и доц. Лъчезар Иванов и единственият депутат с медицинско образование, подписал проекта е фармацевт. 

В документа е разписана забрана за посещение на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Неупоменатите дейности продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Децата няма да ходят на училище и на ясла, забранени са всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици. Социалните помощи за периода на извънредното положение няма да бъдат обвързани с изискването децата да ходят на училище.

Спират се всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните. Ще бъдат прекратени и всички процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълнителите.

Работодателите трябва да въведат дистанционен режим на работа, ако това е невъзможно, трябва да организират засилени противоепидемиологични мерки в работните помещения или да прекратят дейността на предприятието. Предвижда се възможност за предоставяне на непълно работно време или платен и/или неплатен отпуск. Командировките и обученията в страната са прекратени до отпадането на извънредната ситуация.

Валидността на личните карти и шофьорските книжки, които изтичат до 31 октомври т.г. година, се удължава с 6 месеца. Новият им срок обаче ще важи само на територията на България.

Борисов нареди смяна на ръководството на ББР

автор:Дума

visibility 446

16 нови случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 225

Президентът: Сити решават, а много българи са гладни

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 67

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 234

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ