22 Януари 2022събота02:03 ч.

ново:

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София

Гешев пак се ската от отговори пред ЕП

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 16

Макар този път да се яви за среща с мониторинговата група на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), главният прокурор Иван Гешев отново не е дал очаквани отговори, стана ясно след двудневното посещение на евродепутатите у нас. Гешев смаял комисията с твърдението си, че не знае докъде е стигнало разследването на скандалните снимки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Пред представителите на ЕП главният прокурор отново е казал, че няма информация за дела, понеже това не му влизало в работата. В лаконично съобщение след срещата държавното обвинение уверява само, че е готово за продължаване на "двустранния диалог".

"Голяма част от въпросите, които зададохме, бяха свързани с инерцията, с липсата на активност, на започнати разследвания. Зададохме въпрос за конкретен случай, свързан с печално известната снимка на предишния министър-председател, и получихме отговор: "Не знам къде се намира този случай по отношение на производството". Тук става въпрос за случай с голяма чувствителност, сериозна важност и се очаква главният прокурор да е наясно", разказа евродепутатката София ин'т Велд. Тя и колегите ѝ са притеснени и от липсата на активност за образуване на корупционни дела. Евродепутатката подчерта, че това нежелание е съчетано с правомощието на Гешев да прекрати всяко производство, което поиска, което правело ситуацията още по-сериозна.

Евродепутатите отчитат, че корупцията не е уникален за България проблем, но според ин'т Велд в България има "твърде много безнаказаност". Тя отбеляза, че мониторингът на ЕК над страната е изглеждал добре, но проверките ясно са били повърхностни и затова трябва да бъдат засилени.

Корупцията е вследствие на лошото управление, а то води до бедност, коментира евродепутатката Елена Йончева, по чиято инициатива LIBE се захвана с поведението на Гешев. Очаквам тези констатации да имат чуваемост отвъд комисията LIBE и ЕП и да помогнат да няма търпимост към събития, които се случваха в България, добави и колегата ѝ Петър Витанов.

 

 

 

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 830

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ