24 Януари 2021неделя21:05 ч.

Снимки Диляна Флорентин

Срещи

Гери Турийска: Читателите трябва да се отглеждат

"Пощенска кутия за приказки" е не само забавен, но и смислен проект, убедена е талантливата писателка, поетеса и авторка на текстове на песни

/ брой: 26

автор:Альона Нейкова

visibility 2245

Името на Гери Турийска се свързва най-вече с литературния й проект "Пощенска кутия за приказки". Чаровната блондинка е и талантлива авторка на прекрасни текстове на песни, изпълнявани от някои от най-известните имена на българската музикална сцена, сред които се открояват Нина Николина, Графа, Мария Илиева, Тома Здравков, Рут Колева и др. Авторка е на няколко стихосбирки, като най-новата - "Когато живееш с котка", е на книжния пазар от няколко месеца.

"Докато има кой да те обича, животът ти има значение и за теб самия"

"Когато живееш с котка, научаваш се да оставяш вратите леко отворени, за да минава навсякъде"

"Радвам се на анонимността"

"Детското въображение е недостижимо"

"Прочетох много лоша литература в живота си"

- Вашето име се свързва най-вече с "Пощенска кутия за приказки". Обидно ли е, че литературен проект ви направи по-известна, отколкото сте популярна като творец, Гери?

- Не, напротив. Много се гордея и се радвам, че хората ме свързват именно с този проект. Защото литературната поп култура, която той представлява, помага и на нас да стигаме до повече хора. Има мнение за "Пощенска кутия за приказки", че е бърза, лесна, дори ниска литература. Но това идва според мен от неразбирането на комедийния жанр в България, който не е много популярен чисто книжовно. Колега издател ме попита не е ли добре моята поезия да не се смесва с комедията на "Кутията" и да излиза в по-представително издателство? Винаги отговарям: не! Защото за мен искреността е важна. Чувствам се в свои води. Това си е моето издателство. Моите хора са тези, с които общувам постоянно. Моите приятели работят с мен. И тази искреност и честността, които имаме помежду си, са много по-важни от някакъв имагинерен престиж, който би ми дал името на някое голямо издателство.

- Всъщност, от колко време съществува "Пощенска кутия за приказки"?

- През 2020-а стават 10 години. За рождения ден планирам на 15 април да направим голямо събитие в зала 1 на НДК. Ще се върнем ретроспективно към началото, ще се поразходим из изминалото десетилетие, ще участват и всички култови автори, които станаха вече и лица на проекта. Ще има и доста звезди, които най-много са ни подкрепяли през цялото това време. Подготвяме и документално филмче за "Кутията", за да разкажем колко забавно и смислено всъщност е това, което правим.

- Знае ли се колко събития сте направили за изминалите години?

- Страх ме е да ги преброя, честно казано, защото само през 2019 г. бяха поне 90. Обикаляме цяла България, започнахме да посещаваме и сънародниците ни в чужбина. Тази година отново ще бъдем във Виена, в Лондон, в Берлин... Срещите са страшно емоционални за нас и за самите българи там и продължават по-дълго от обичайните четения в страната, защото после оставаме с нашата общност, говорим си, отиваме да хапнем нещо след събитията... Наистина, се зареждам страхотно от тези преживявания.

- Спомняте ли си какво бе началото и знаехте ли какво ви очаква?

- Нямах никаква представа, че това ще се превърне в мое основно занимание. Всъщност, първото четене на "Пощенска кутия за приказки" се състоя заради моя книга, която "Сиела" издаде през 2010 г. Казва се "Приказка за вечността". Написах я в съавторство с поета Стоян Динков и цялото действие в нея минава през любовна кореспонденция между мъж и жена. Затова на премиерата на книгата купих червена пощенска кутия и предизвиках присъстващите да напишат любовни писма и да ги пуснат. Те го направиха, после прочетох получените послания и реших да направя второ представяне на книгата, за да ги направим достояние на по-широк кръг, защото бяха много красиви. Поканих мои приятели, актьори, музиканти и журналисти да ги прочетат. Едно момиче дойде накрая и каза: "Това е страхотно. Кога ще има пак?" Казах си: Защо пък да няма пак? Я, да измисля една тема. Направих имейл адрес, фейсбук страница и поканих всеки, който иска да пише. Първите 3-4 години това беше основната мисия на "Пощенска кутия за приказки" - да дава сцена на дебютанти, да провокира творчество там, където го е нямало. Защото основните участници в проекта никога не са били професионални писатели, те се занимават със съвсем други неща. Най-продаваният ни автор - Никола Крумов, търгуваше с авточасти във Варна, преди да се прочуе, да напусне работа и да се отдаде тотално на писането. Митко Калбуров например беше футболист, сега е литературен секссимвол...

- Кой се занимава с измислянето на теми?

- Аз го правя. През първите години се разходих из идиомите в българския език и популярните фрази като "Вашето обаждане е важно за нас", "Всяко нещо с времето си", "Всичко ще бъде наред", "Не е това, което изглежда"... - всичко, което директно провокира да се сетиш за своя история.

- Успяхте ли да опазите проекта от комерсиализиране?

- Напротив, мисля, че сме се устремили към тоталното комерсиално. И това е нашата цел, защото сега мисията на "Кутията" е да стига до нови читатели. Не просто да увеличаваме публиката си, а да открием хора, които не четат, и да ги провокираме с нашите забавни сборници или книги като например "Лейди Гергана", които са безкрайно сладки и сантиментални. И човек, освен че се смее, докато ги чете, се чувства добре. А като стигне до последната страница, си казва: Ех, какви хубави неща могат да се случат в този живот!... Искаме да ги привлечем с такива истории и така, ако им хареса, може дори да отглеждаме читатели.

- Питат ли ви защо го правите?

- Постоянно! Имам различни отговори - в зависимост от това кой пита. Хубавото е, че този литературен проект е посветен и на много мисии. Освен че от всяко наше събитие отделяме процент от приходите от билети, които даряваме за култура и образование, също така ремонтираме класни стаи, училищни библиотеки, даваме стипендии на талантливи деца из цяла България. За това не говоря често, но факт е, че се случва - и то постоянно. Така че правим и добро.

- Писмата, които получавате, продължават ли да ви учудват?

- Да, има готини изненади постоянно. Отся се в годините този огромен наплив. Имаше периоди, в които получавах по 150-200 разказа по една тема на месец, от които може би само 10% ставаха. Така че прочетох много лоша литература в живота си. Но, слава Богу, хората се ориентираха какво се търси и на кое реагира публиката. Вече имат предвид и кой ще чете писмата, изпращат подходящи за тях произведения, за да им отиват имиджово. В момента имаме ударна група от 30 автори, които са редовни. Но и всеки нов, който иска да се включи, е добре дошъл. Мисля, че вече много конкретно мога да ориентирам желаещите автори какво точно се търси.

- Как успявате да убедите популярни личности да четат писмата на неизвестни автори или разчитате на вашето приятелство с тях?

- То не е само приятелство. Смятам, че актьорите харесват "Пощенска кутия за приказки" не само защото наистина много се забавляваме, но и понеже виждат смисъл в този проект.

- Важно ли е колко публика се събира на вашите събития?

- Все още се вълнувам на тази тема, въпреки че няма особена причина, защото повечето ни събития се разпродават предварително. Много рядко има билети на входа. Но го нося това притеснение, особено като ходим в нови градове.

- Четете ли нещо от "Пощенска кутия за приказки" на дъщеря ви?

- Аника е страхотна, но още е малка за такива писма. Тя е на 5 години. Засега с нея се учим да четем и да пишем буквите. А вечер си измисляме приказки, които започнах да записвам с диктофона си, докато го правим, защото детското въображение е недостижимо. Ние си мислим, че можем да пишем детска литература понякога. Но ако оставиш едно дете да измисли история, ще се почувстваш на доста ниско ниво. Записвам идеите на дъщеря ми, допълваме се, стават страхотни приказки и ги събирам засега, пък после ще видя какво ще ги правя.

- По повод най-новата ви книга: освен че се ражда стихосбирка, какво друго се случва, когато живееш с котка?

- Научаваш се да оставяш вратите леко отворени, за да минава навсякъде, както прави и човек, когато има любов в живота си. Започваме да се самодресираме, спираме да затваряме вратите, пътищата към себе си, отваряме се за живота и за света.

- Колко време ви бе необходимо, за да създадете тази книга?

- Тя съдържа материал още отпреди 10 години. Много се мотах, защото доста трудно си харесвам собственото творчество, редактирам го до безпаметност, до пълна промяна... Благодарение на поета Елин Рахнев успях, в крайна сметка, да издам тази книга, защото наистина отдавна я мисля: как ще я пускам, как ей сега ще излезе...

- Имате ли си любимо стихотворение сред 27-те селектирани за това издание?

- Да, то може би е най-дългото в книгата. Започва така: "Докато ме има в мислите ти, тук съм, разхождам се в кварталните пространства, между блокове, накацани от птички." Идеята на това стихотворение е, че докато има кой да те обича, животът ти има значение и за теб самия. Слава Богу, мен има кой да ме обича и то все повече, става все по-голямо нашето семейство и е хубаво да имаш любов в живота си. Пожелавам го на всички.

- На какви хора ще се хареса "Когато живееш с котка"?

- Мисля, че ще привлека женска аудитория на възраст откъм 20 до 45 години. Много лесно ще се асоциират дамите с тази книга. Но не само. Имам и мъже приятели, които казват, че много им допадат някои от произведенията. Не е типично женска книга, а по-скоро е лесно асоциативна от ситуациите и от поводите, по които съм писала тези неща. Те са абсолютно истински, биографични са, както се казва. Така че, възможно е да се хареса и на по-голяма част от аудиторията.

- Авторка сте на текстовете на някои от най-известните български песни като "Ти" на Нина Николина, "Чуваш ли ме" на Графа и Мария Илиева, "Близо" на Рут Колева... Продължавате ли да се вълнувате на тази тема, вдъхновявате ли се за такъв тип творчество?

- Да, по-рядко пиша вече, защото другите неща ми занимават 100% от времето. Но се случва в годината 1-2 текста да създам. Продължавам да работя с всички артисти, с които съм го правила. Винаги вратите ми са отворени за тях. Малко по-бавно се случва, преди пишех ударно - за една седмица бях абсолютно готова, сега ми трябва малко повече от месец. Харесва ми да творя по музика на моя съпруг Ясен Козев - усещаме се и се разбираме.

- Чувствате ли се популярна?

- Честно казано - не ме спират по улицата, не ми искат автограф. Може би в реалния живот не изглеждам като на снимките. Но никой не ме притеснява. Радвам се на тази си анонимност.

- Какво не знаят хората за Гери Турийска?

- Със сигурност не знаят, че искам да се наспя, да се наям, без да мисля с какво се храня, и да отида на СПА за около 6 месеца (усмихва се). Уморена съм, но пък духът ми е ведър...

200 дни от началото на антиправителствените протести

автор:Дума

visibility 108

Нерегламентирано парти в Костандово

автор:Дума

visibility 106

Лавина уби скиор в Пирин

автор:Дума

visibility 137

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 15

Гърция облекчава част от противоепидемичните мерки

автор:Дума

visibility 122

Президентски избори в Португалия

автор:Дума

visibility 959

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 663

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 839

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 814

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 365

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ