16 Октомври 2021събота09:40 ч.

Герджиков наруга БСП и се самопохвали

Служебният премиер обвини социалистите в "краен партиен егоизъм" заради Деница Златева

/ брой: 85

автор:Мария Нинова

visibility 2476

Служебният премиер Огнян Герджиков обвини БСП в краен партиен егоизъм заради колективното решение на ръководството Деница Златева да не участва в следващия кабинет на ГЕРБ. Герджиков коментира социалистическата партия вчера по време на отчета си за свършеното от служебния кабинет. На пресконференция с него бяха и вицепремиерите Стефан Янев и Деница Златева. Той призна, че е викал на среща лидера на социалистите Корнелия Нинова, за да я помоли партията да преосмисли решението си. Герджиков отбеляза "неистовото желание на бъдещия премиер Бойко Борисов" да привлече Деница Златева като министър в новото правителство. Самата Златева заяви, че в ситуация при решение на Националния съвет на БСП да не участва под никаква форма в правителството на ГЕРБ, при обсъждане на Изпълнителното бюро,  решението й за отказ е правилно. Тя обеща, че ще помогна с каквото може на следващия министър, който ще отговоря за председателството.
В изложението си пред журналисти Герджиков отчете само успехи. Като ключови теми за служебния кабинет той посочи организацията на парламентарните избори и подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС. Премиерът заяви, че служебното правителство завършва мандата си с излишък в хазната от над 1,6 млрд. лева в края на април. Той открои работата на девет министерства и съобщи, че днес отчетите на всички ведомства ще бъдат качени  на сайта на Министерския съвет.
В Министерството на здравеопазването според него най-важното е приемането на Националния рамков договор и стъпките за електронно здравеопазване. Във вътрешното министерство като голям успех открои връзката между полиция и граждани. Над 1 200 000 писма с контакти на районните полицаи са били разпечатани. Герджиков отчете с 23% по-малко убийства, както и с 16% по-малко кражби. При Министерството на финансите изцяло е била подготвена нова услуга за електронно подаване на най-често използваните три декларации за местни данъци и такси. На Министерството на труда и социалната политика над 51 млн. лв. са били осигурени за великденски добавки и над 220 млн. лв. за разходи, свързани с военноинвалидите и ветераните от войните. В образователното министерство като успех Герджиков посочи, че е бил публикуван за обществено обсъждане проект на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 г. За Министерството на земеделието и храните той посочи, че е бил одобрен списък с храните, обект на хранително банкиране. Премиерът каза, че при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е било подобрено изпълнението на графика за движението на влаковете, което е постигнато чрез по-добра организация на подвижния състав и без използване на допълнителен финансов ресурс. Той добави, че е била спряна и процедурата за концесия на летище София, за да се даде възможност на сериозни инвеститори да кандидатстват по световно възприети стандарти за такива обществени поръчки. За Министерството на икономиката Герджиков допълни, че България се е присъединила към европейската рамка на платформите за дигитална индустрия, въведени в 12 държави членки, и е декларирала готовността си за приемане на национална платформа. Относно енергийното ведомство премиерът обясни, че са били предприети поредица от мерки за оптимизиране на финансовите потоци.
Вицепремиерът по подготовката на председателството на ЕС Деница Златева заяви, че правителството е успяло да постигне напредък по организацията и да приема финансов план. "Има изготвен първоначален календар на събитията на председателството. В рамките на мандата одобрихме някои от събитията в 4-те категории. По отношение на раздел "Сигурност" сме направили всички анализи на човекопотоците от летището до двете сгради - НДК и "Бояна", и хотелите", обясни Златева. По отношение на културната програма, която е била започната почти от нула, проектът е почти завършен, като остава да се съгласува в Столичната община. "Най-вероятно проектът за културната програма ще бъде приет от следващото правителство поради липса на време на това. Очаква се окончателният вариант на триото да бъде одобрен преди края на юни", обясни вицепремиерът. Тя съобщи, че са открити две обществени поръчки - за доставка на мебели за 2,8 млн. лв. и за изграждането на акредитационна система за 1,4 млн. лв.
Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, който беше пряко ангажиран с подготовката на изборите заяви, че вотът се е провел в изпълнение на Изборния кодекс. Той предложи отпадане на организацията по създаване на пресцентър за изборите. Причината е, че организацията в БТА е глътнала излишни средства, като нито една партия не е пожелала да направи брифинг в изборната нощ там. Той обясни, че това решение ще бъде оставено на следващото управление, но от него ще зависи дало това да бъдат спестени средства.


снимка: Благовеста Цветкова

Премиерът и вицепремиерите доволни от работа, която са свършили


 

София монтира слънчеви панели върху общински сгради

автор:Дума

visibility 234

Мечка тормози село в Ардино

автор:Дума

visibility 213

БСП проведе среща с Национален синдикат "Защита"

автор:Дума

visibility 260

България изпрати Плана за възстановяване в Брюксел

автор:Дума

visibility 267

Стефан Янев иска плавен преход към зелена енергия

автор:Дума

visibility 266

„Булгаргаз“ увери, че няма да има недостиг на газ

автор:Дума

visibility 292

Столичното парно е заплашено от спиране на газа

автор:Деси Велева

visibility 502

/ брой: 198

Токът ще удари шоково цените на колбасите

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 198

Във Франция тестовете на неваксинирани ще се плащат

автор:Дума

visibility 195

Полша иска промяна в основния договор на ЕС

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 198

Путин: САЩ сами подкопават долара

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 198

Тирана одобри свободната търговия със Сърбия и РСМ

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 198

Теле под вола

автор:Валентин Георгиев

visibility 711

/ брой: 198

След тока и парното бензинът ще ни довърши

автор:Евгени Гаврилов

visibility 714

/ брой: 198

Ще закриваме ли училището?

автор:Деси Велева

visibility 705

/ брой: 198

"Греховната" Русия

автор:Юри Михалков

visibility 484

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ