28 Ноември 2021неделя13:35 ч.

Гердижков уволни ръководството на АПИ заради "Ечемишка"

Шефовете на БДЖ и НКЖИ също бяха освободени от длъжност

/ брой: 28

автор:Мария Нинова

visibility 2103

Служебният премиер Огнян Герджиков уволни пет човека заради смъртния случай в тунел "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус". В специално изявление пред медиите той бе категоричен, че престъпната небрежност трябва да се санкционира.
Министър-председателят освободи председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Дончо Атанасов, изпълнителния директор на "Автомагистрали" ЕАД Парашкев Кръстев и директора на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" към АПИ Георги Златев, който сам е подал оставката си. Пред министъра на регионалното развитие и благоустройство Спас Попниколов Герджиков настоя да бъдат освободени и директорът на областното пътно управление в София, и началникът на районната пътна служба "Хемус".
Служебният министър Попниколов предложи за председател на Управителния съвет на АПИ Пирин Пенчев, а за изпълнителен директор на "Автомагистрали" АД - Валентин Николов.
Герджиков пое личен ангажимент магистрала "Хемус" да бъде пусната на 13 февруари.
Шефовете на БДЖ и НКЖИ също останаха без работа. От Министерството на транспорта съобщиха, че директорът на Холдинг "БДЖ" ЕАД Владимир Владимиров е освободен от длъжност с решение на служебния министър Христо Алексиев. От поста генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" е освободен Милчо Ламбрев. Ден по-рано министър Алексиев алармира, че БДЖ е в критична ситуация. Според него не трябвало да се чака концесията на летище София да спаси БДЖ, защото докато тя се случи, дружеството може и да бъде обявено в несъстоятелност.
Миналата седмица пък граждани поискаха от служебния министър спешни мерки за БДЖ. Те обявиха, че е крайно време за започване на процедура за публичен конкурс за нови ръководства на Холдинг "БДЖ" ЕАД, "БДЖ Пътнически превози" ЕООД, "БДЖ Товарни превози" ЕООД.
На мястото на Владимиров е назначен Георги Друмев. Той е специалист в областта на железницата и дългогодишен служител на системата. Той е бил управител и на БДЖ "Товарни превози". На мястото на Милчо Лабрев в НКЖИ е назначен Красимир Папукчийски. Кариерата му изцяло е свързана с железопътната инфраструктура, уточняват от Министерство на транспорта. Папукчийски е заемал ръководни позиции в поделение "Управление движение на влаковете и гаровата дейност".
 

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ