23 Септември 2019понеделник19:09 ч.

Изгаряне на идеите и на знанието

Актуално

Гербаджийска идеология на безпросветието

Властта гони истината за социализма у нас както средновековната инквизиция е преследвала знанието

/ брой: 157

автор:Юри Михалков

visibility 994

С новите учебници по история за Х клас ГЕРБ се опитва да прати на кладата социалистическа България. Това обаче е и опит за връщане към тъмата на средновековието, за съвременна инквизиция на знанието.

Министърът на (без)просветата Красимир Вълчев е одобрил новите учебници по този предмет, в които по-подробно се описват "престъпленията на комунизма" и се премахва положителното в периода 1944-1989 г. От няколко месеца насам той и неколцина като него ни облъчват, че да се представя този период като престъпен бил "наш цивилизационен избор".

Ясно е, че това не е просто мнение на министъра, а е позиция на партията ГЕРБ. Нещо повече, това е политика - нейна, пък и изобщо на десницата у нас. Всъщност става дума не само за позиция и политика, а и за идеология. Защото, откакто гербаджиите са на власт, станахме свидетели на поредица от действия, които доведоха до тази последна редакция на въпросните учебници. Преди тях този период от историята ни се е преподавал обективно - с минусите и плюсовете. Гербаджиите обаче драпат от него да останат само минусите, които да промият мозъците на младите поколения от плюсовете. Това е идеология, защото напънът на десницата е да смени мисловния компас на поколенията и идеите за социалната справедливост, за силната държавата, за всенародно благоденствие да бъдат изтрити от тяхното съзнание.  

В този смисъл зад този напън прозират не само дясното мислене, но и неолиберализмът, насаждани у нас от новите големи братя - САЩ и част от ЕС. Въпросните нови учебници са ехо, ако щете, и от Истанбулската конвенция, където също става дума за промиване на мозъците, натрапвано пак от Запада.  

Зад този напън прозира и зловещият замисъл на "братята" да бъде преформатиран вековният чип на връзката ни с Русия, тази връзка също да бъде хвърлена на кладата на русофобската догма. Само че от цивилизационна гледна точка тази идеология и този напън звучат като тласкане на България към средновековното безпросветие. През 1600 г. съдът на светата инквизиция прати Джордано Бруно на кладата заради ереста му, че Вселената е безкрайна. Е, седем века по-късно гербаджийската инквизиция иска да изгори истината, че при социализма България направи скок в своето развитие, макар да беше тоталитарна държава и да имаше държавна сигурност. Че за разлика отпреди 1944 г. в следващите 4 десетилетия българинът е консумирал в пъти повече основни храни. Че не е имало безработица, че слаба аграрна България се превърна в индустриална държава с многоотраслова икономика. Че е развила нови видове транспорт, задоволяваща нуждите ни енергетика, дори ядрена. Развита наука, образцово за Европа и безплатно образование. Че 80% от населението се е сдобило със собствени жилища. Че в края на 80-те години страната ни бе поставена на 26-о място по Индекса на ООН за човешкото развитие, който отчита нивото на бедност, грамотност, образование, очаквана продължителност на живота. А днес сме се сринали до 56-о място.

Основна функция на Римската инквизиция е била да противодейства на разпространението на протестантството и лутеранството в Италия. Векове по-късно основната функция на гербаджийската държава е да противодейства срещу разпространението на познанието за един съзидателен, ако не и най-съзидателния период в най-новата българска история. Във всеки случай най-продължителния мирен период - без граждански, регионални или световни войни.

Както през 1632 г. съдът на светата инквизиция е осъдил Галилей да се отрече от хелиоцентричните си идеи, така сега новите учебници, одобрени от министър Вълчев, са се овълчили срещу истината и искат да осъдят и младите поколения на невежество за миналото ни.

И какво излиза накрая? "Нашият цивилизационен избор" е безпросветието, невежеството, тъмата за най-близката ни история. Съответно - безогледна цензура над знанието и възпитанието.

Гербаджийската идеология е като ВиК, затлачена от ръждата на схоластиката и черно-бялото мислене. Испанската империя е унищожила цели цивилизации при колонизирането на Америка, но младите поколения знаят, че именно с откриването на Америка започват новите времена за цивилизацията ни. Френската революция е била ужасно кървава, но никой не оспорва историческото й значение за света. Гербаджийското мислене обаче е задръстено от догмата, че щом е насилствено коопериране, не може да има нахранено население. Щом е експроприация, не може да има ядрена енергетика. Щом е диктатура, не може хората да имат собствени жилища. Щом е имало лагери, не може да сме стигнали до 27-то място по индекса на развитие. И щом не е имало свобода, не може да има възход.

Осмелявам се да си мисля, че това мислене няма да прокопса. И не просто защото е идеологическа догма, а защото десетокласниците ще учат историята и от родители, баби и дядовци, живели в онова време. Тях дясно-либералната схоластика едва ли ще намери начин да цензурира.

Посрещаме есента

автор:Дума

visibility 159

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 553

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 181

Най-старият туроператор фалира, предизвика паника

автор:Дума

visibility 165

Откриха нови доказателства за произхода на човека

автор:Дума

visibility 371

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 851

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 692

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 551

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 565

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ