30 Юни 2022четвъртък22:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

На фокус

ГЕРБ - заядливо и нечестно за миграцията

По повод изслушването на Бойко Рашков, Борисов възпира както газа, така и мигрантите

/ брой: 147

автор:Мирослав Попов

visibility 1453

В парламента се състоя изслушване на служебния министър на вътрешните работи и вицепремиер Бойко Рашков за състоянието на нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция у нас за периода на служебното правителство. От парламентарната група на ГЕРБ-СДС поискаха изслушването поради притеснения от растящия брой нелегални мигранти, проникващи на територията на България, натиска по границите и респективно - да се оценят способностите на ръководството на МВР да се справи с проблема.
В пленарна зала депутатите от ГЕРБ патетично предупредиха, че ако тази тенденция се задържи с подобен ръст, дори при сходно пропорционално разпределение по месеци, както в минали години, в края на тази година "не ни чака никак добра картинка".
Има нещо нечестно в начина на публично дебатиране на мигрантския въпрос през цялото изминало десетилетие, особено след 2013 г. В  петък ГЕРБ отново показаха, че "не са излезли на чисти води". Официално целта на изслушването бе какво е нивото на мигрантския натиск и размерите на нелегалната миграция за юли тази година.
Народният представител Маноил Манов пита за "нови бежански лагери". Защо всъщност да ги строим?

Защото чакаме нова вълна?

Тя е много възможна, но преди да ни залее, няма ли други, по-важни неща, които има да се свършат? Питат шеговито народни представители, "дали оградата е станала по-стабилна и по-патриотична". Иронията е съвършено неуместна. Колко стабилна е оградата преди няколко години Елена Йончева показа в документалния си филм. Ясно е, че не е построена нова "китайска стена". Но освен самото охранително съоръжение, не по-малко важно е около него да има отговорни и мотивирани хора. Съоръжението трябва да се поддържа - всекидневно. Всяка задържана група от нелегални мигранти поставя серия от практически въпроси - откъде са влезли, защо приборите за контрол и наблюдение не са работили и дали "каналджиите" не са влезли в някакви търговски отношения с хора, работещи по охраната на границата. Последното е тежко престъпление. Знае се, че трафикантите плащат добре.
Целевото внушение от петък бе, че без ГЕРБ не само оградата, но и самата граница някак се е срутила.
Професор Николай Радулов от ИТН също сподели, че голяма част от граничните съоръжения са, меко казано, срутени, тоест тази ограда, за която говорим, е паднала.
От МВР твърдят, че се поддържа готовност за адекватна реакция, ако миграционният натиск нарасне екстремно. Изтъкват, че министърът на вътрешните работи по план, утвърден от главния секретар на министерството, продължава провеждането на съвместни специализирани полицейски операции по българо-турската и участъци по българо-гръцката граница с цел предотвратяване и пресичане опитите за незаконно преминаване на границата.
Въпросът обаче не бива да се свежда до действията на националните органи в страната. На международното поле по деликатни въпроси като мигрантския дипломацията ни по правило блестеше с красиво и усмихнато бездействие. Примери - достатъчно. Например, при въвеждането в българското законодателство на израза "при масово проникване". В условията на остър въоръжен конфликт в близост до България той може да бъде разбран. За радост, такъв няма. Прекалено би било да се изисква от служебното правителство да елиминира погрешни политико-правни формулировки, наложени в национални документи през последните десетина години, но да се подскаже, че част от публичните интерпретации са некоректни, е съвсем резонно.
Новият проблем е за абсолютно необходимите противоепидемични мерки по отношение както на граничните служители, така и за карантиниране на нелегалните мигранти. Това е ключов въпрос, за да се предотвратява разпространението на коронавирусната инфекция и преди всичко спазване на задължителната 14-дневна карантина за всички новонастанени чужденци. Минималният престой в домовете вследствие въведените мерки не може да бъде по-малък от 21 дни.
В хода на дискусията за мигрантите Маноил Манов заяви верноподанически чувства: "Истината е, че премиерът Борисов през цялото време с личния си авторитет гарантираше спирането на "Балкански поток" през България."

Където газ, там и мигранти...

Пита гербов народен представител, как ще действаме в условията на новия Пакт за убежището. Смълчаната ни дипломация хитроумно пропусна да заяви важни национални позиции и резерви по пакта, когато му беше времето. Дори мисля, че още не са разбрали проблема в дълбочина.
Може да се дискутира начина, по който се интерпретира въпроса за "отблъскването". Според натрапваната неолиберална представа хора, които незаконно са проникнали на територията на една държава, някак се ползват със статут и закрила на "бежанци", без да са действително такива. Предоставянето на "статут" следва да е резултат от сериозно проучване на всеки индивидуален случай и на съпоставянето на твърденията на кандидата за убежище с фактическите реалности. Някои европейски народи се възпротивиха на този правен произвол. Опитите за тяхното санкциониране ще продължат. Зад тях виждаме колосалния обществен сблъсък между силите, идентифициращи се с ултраглобализма и с доктрината за националната държава.
Парадоксът от петъчния дебат бе този - ГЕРБ, които във вътрешнонационален план се стремят да се самопредставят като национална политическа сила, в атаките към служебното правителство практикуват глобалистка реторика и аргументация.
Удачна бе репликата на Бойко Рашков към негов предшественик във вътрешното министерство: "Каквато е била и вашата позиция за "първата граница", такава е и нашата позиция сега". Това е по повод философията на "Шенген".
Моят въпрос към предходни вътрешни и външни министри е защо не предизвикахте общонационален разговор?

Одринската концентрация

Концентрацията на значителен брой мигранти на територията на Турция и на Северна Гърция предвещава ръст на незаконния трафик на хора и към България.
Афганистан бе царство на опиумния мак и на талибаните. По шокиращ за западния човек начин днес се говори, че движението "Талибан" би могло да получи политическа легитимация и дори да участва в управлението на страната. Едни племена и групи ще се завърнат в старите си обитания, други ще тръгнат към Иран или Европа. През Турция, през Одрин и от там - към нашата граница.
Зачитането на човешкия живот, включително и на бежанците, не е въпрос на управленска преценка. То е цивилизационно, законово и морално задължение. Малка част от мигрантите обаче са бежанци, т.е. преследвани хора.
Питат от ГЕРБ, водят ли се разговори с Фронтекс по отношение на помощ за България във вид на жива сила или техника. За техниката сме благодарни, винаги е добре дошла. С "живата сила" обаче въпросът е по-сложен. Отговорна държавна дейност е защитата на националните граници. Израз е на националния суверенитет. Ако, не дай Боже, нещата съвсем се объркат, сме свободни да потърсим конкретна помощ.
В друг депутатски въпрос се изказа мнението, че за десет години България "не е успяла да интегрира тези хора", да им "даде някакъв шанс за развитие", въпреки че през държавата ни минават не само бежанци с хуманитарен статут. Малко наивно и доста нерационално бе това разсъждение. Интеграцията е двустранен процес. Мигрантът трябва да иска да се интегрира в националната общност и тя трябва да е готова да го припознае. Затова класическото право работи с понятието "натурализация". Неолиберализмът не го понася - то му подсказва, че хората, моля ви, имат език, род и национална история. Че не са просто консуматори на стоки от глобални търговски вериги. А иначе не успяхме да удържим милион и половина българи, които се преселиха другаде.
За девет десети от мигрантите пред нашите граници

България е транзитна държава

Те идват от почти цяла Африка, от Южна Азия и дори от Карибския басейн, но търсят "пътя към Европа".
Преди дни австрийският канцлер Себастиан Курц коментира очаквания миграционен натиск: "Лично аз съм притеснен от изтеглянето на войски от Афганистан. Но ние сме малка държава и нямаме същите военни способности като другите, така че ще се въздържа от съвети." Той говори и по въпроса за радикалния ислямизъм, отбелязвайки, че няма да позволи проникването на тази идеология в Австрия. Курц увери, че страната му ще продължи политиката на депортации.
Позицията на министър Рашков бе ясна - отнасяме се изключително сериозно и отговорно към проблема с миграционния натиск. Той не е възникнал нито през последните два месеца, нито през предните десетина години. Бих го допълнил - неадекватните интерпретации на феномена го усилиха. Твърдя, че както трябва да се мисли за обгрижването на допуснатите мигранти, така и да се възстанови ролята на здравия разум в международните обсъждания на проблемите на мигрантите и бежанците.

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

автор:Дума

visibility 310

Шпиономанията като русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 111

/ брой: 125

Едно голямо нищо

автор:Деси Велева

visibility 78

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ