05 Април 2020неделя18:53 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

ГЕРБ забавили с 4 години проект за ранна диагностика на рак

Обсъждаме премахване лимитите за направленията в болниците, обяви здравният министър д-р Таня Андреева

/ брой: 136

автор:Юлия Кулинска

visibility 26

ГЕРб забави с 4 години проекта "Спри и се прегледай" за ранна диагностика на рака, обяви здравният министър д-р Таня Андреева по време на парламентарния контрол в отговор на питания на д-р Нигяр Джафер от ДПС и на Десислава Атанасова. Тя обясни, че проектът, който е на стойност около 20 млн. лв., е спечелен в края на май 2009 г., но кабинетат на ГЕРБ не е направил нищо, за да бъде реализиран. Оказва се, че много болници дори не знаят за този проект, учуди се здравният министър. За нея е необяснимо как провеждането на две тръжни процедури за скринингов регистър и информационна кампания е отнело година и половина. Д-р Андреева заяви, че МЗ прави всичко възможно проектът да бъде реализаран до края на годината. Тя съобщи, че 150 000 пациенти вече са избрани и от 5 юни те вече преминават през програмата. При втората част от изпълнението на проекта ще бъдат избрани още 150 000 души. Това е шанс за хиляди граждани за дълъг и пълноценен живот, защото рисковите пациенти ще бъдат профилактирани за рак на гърдата, на маточната шийка и колоректален рак за двата пола.
Все по-млади хора умират от рак и то от предотвратими форми на рак, изтъкна д-р Джафер и призова здравният министър да направи всичко възможно тази програма да бъде продължена, макар че вече 5 пъти заради неуредици нейният период е удължаван.
Разработваме със съсловните организации  предложения към НЗОК и тогава съвсем конкретно ще обясним как могат да се премахнат лимитите за направленията, обясни по-късно д-р Андреева. Тя уточни, че за това обаче трябва да има ригистри за заболяванията. "Сега за болните от диабет се изписва и се подава към касата инсулин, без да има регистър за диабетиците. Питам се кой може да защити това и дали точно тези бройки и терапии са адекватни на хората, които имат нужда от лечение", дада пример здравният министър. Тя поясни, че по света има модели, които работят и няма нужда да се измисля нещо ново.
Не бива пациент да бъде лишаван от достъп до специалист, ако общопрактикуващият лекар е изчерпал определения брой направления, категорична е д-р Андреева. "За дейности от специализираната извънболнична помощ за тази година е определена сумата 178 млн. лв. За болнична помощ, в това число за интензивно лечение и акушерска помощ, са определени 1 189 511 000 лв. Тези суми не са никак малки, но болниците и пациентите са недоволни от разпределението им. Затова е необходима регулация при определения бюджет на НЗОК и да се поставят ограничения", отбеляза д-р Андреева.
Министърът категорично не приема връщането на стария режим на разделно пушене в закрити помещения. "Трябва да се повиши контролът за пушенето в районите на открито. Живея близо до училище и всеки ден виждам тийнейджъри да палят цигари в училищния двор", заяви с възмущение тя. Д-р Андреева е твърдо за увеличаване на 15 000 лв. на глобите за заведенията, които не спазват забраната за пушене.

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 1119

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 1030

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 596

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 398

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ