11 Декември 2023понеделник15:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Калоян Паргов:

ГЕРБ в столицата показват изнервеност и припряност

БСП ще работи за решаването на проблемите с "Топлофикация", "Софийска вода", недостига на места в детските градини през новия политически сезон, казва председателят на групата на социалистите в Столичния общински съвет

/ брой: 183

автор:Деси Велева

visibility 77

КАЛОЯН ПАРГОВ е роден на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършил е Втора английска гимназия в София, както и УНСС, специалност "Международни отношения". Магистър по европейска интеграция. Председател на Градския съвет на БСП в София, председател на групата на "БСП за България" в Столичния общински съвет.


- Г-н Паргов, новият сезон на Столичния общински съвет започна с трусове сред управляващите общината. Оставка изненадващо подаде председателят му Елен Герджиков. Как ще я коментирате?

- Очевидно зад всичко това, което се случва в държавата през последните две години, стои някаква тактика и стратегия на ГЕРБ за окопаване в местната власт и прегрупиране. Без значение на предимството, което им дават социологическите проучвания за предстоящите парламентарни избори, те отново ще останат в изолация, тъй като по предварителни заявки никой няма да иска да прави правителство с тях. Остава им единствено местната власт като убежище и място за окопаване. На това се дължат може би и тези маневри на третия етаж.

Като група в СОС през последната година и половина сме искали не един и два пъти оставката на Елен Герджиков заради невъзможността му да овладее общинския съвет поради високата степен на опозиционност. За нас греховете му са, че е съучаствал във всички решения на СОС, а оттам и във всички проблеми в София, които не бяха решени през последните години. 

- Друг скандал, предизвикан от ГЕРБ в началото на първата сесия на общинския съвет, бе успешният опит на управляващите да узурпират единствената комисия, в която нямаха мнозинство - тази по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. За какво е знак това?

- Това поведение на ГЕРБ отдавна не го бяхме наблюдавали. Но на фона на това, което се случва в държавата през последната година, то показва изнервеност и припряност. Този скандал бе предизвикан от опита на ГЕРБ, за съжаление - успешен, да получи тихомълком мнозинство в единствената комисия, в която го нямаше - по архитектура. Затова в знак на протест БСП напусна първото заседание на Столичния общински съвет за този сезон. А във вторник на заседанието нашите представители бойкотираха кворума в комисията и тя не се състоя.

Това е важна комисия, чиято работа е свързана с презастрояването на града. В нея се разглеждат устройствени планове и всичко, което се отнася за устройствения облик на София. До този момент комисията бе доминирана от опозицията от БСП и "Демократична България". По време на работата й се наложи някои спорни въпроси да бъдат отлагани, а с това и блокирани. Очевидно, че моментът с напускането на колеги от ГЕРБ и "Атака" и заменянето им с нови бе използвано, за да се промени балансът. Така комисията бе увеличена от 15 на 17 съветници и новите двама дават мнозинство на ГЕРБ-СДС. Ще обжалваме това решение, което смятаме за незаконосъобразно заради начина, по който бе включено в дневния ред. 

- Смятате ли, че от мнозинството се подготвят да прокарат конкретен доклад през комисията или това е опит за налагане, желание да завземат каквото могат, за да покажат "силата" си?

- Надявам се действията на управляващите да не са скрито желание за прокарване на нещо, което ще бъде в ущърб на столичани. Действително се намеси казусът с продължаването на метрото до ИКЕА, който е на дневен ред от месеци и бе обсъждан в комисията, но бе блокиран. Той е малко по-различен. Ние искаме да се обсъдят всички възможни трасета на разширението на метрото, които са подходящи и ще бъдат в полза на повече столичани. 

- Как очаквате да работи групата на БСП в тази обстановка? По-трудна ли ще бъде дейността ви в сравнение с предишните години?

- След 2019 г. нещата в СОС не изглеждат така, както изглеждаха през последните десет и повече години. ГЕРБ загубиха своето доминиращо присъствие, което в момента се крепи на баланса, който им осигуряват бившите коалиционни партньори от централната власт от ВМРО. Групата на БСП има своето солидно присъствие - една четвърт от общинския съвет, което ни дава възможност да налагаме определени решения и да влияем да не бъдат приемани нецелесъобразни доклади. Възможностите за правене на политики се увеличават. Темата с КОВИД-мерките например бе тема на БСП и ние наложихме нашето виждане. Половината от предприетите предложения са наши - за подпомагане на бизнеса и с чисто социален характер. 

- Какво е заложила групата на социалистите като приоритет през следващите месеци? За какво ще се борите?

- Важен въпрос за БСП е "Топлофикация-София". Обследването и финансовият анализ, които в момента се правят от компании посредством гранта от Американската агенция за развитие, ще помогнат да намерим външен мениджмънт. Той ще влезе в дружеството и ще инвестира дългосрочно в него, подобрявайки ефективността на когенерационните мощности, а оттам ще се стигне и до намаляване на дълга и подобряване на услугата. Това беше плод на консенсус, до който се стигна, след като БСП бе водещата страна. "Топлофикация" е проблем за цяла София и е част от инфраструктурата на държавата. Дружеството потребява една трета от газа на държавата за една година. 

Друга тема на социалистите са детските градини. Недостигът на места в тях стана тема без край. На първото заседание за този сезон на Комисията по образование поискахме изслушване за началото на учебната година. Оказа се, че 7000 деца все още не са приети и оставаха без място към 1 септември. Това е проблем, устойчиво нерешаван повече от десет години. Говорим за пълен провал в тази област. 

Паркирането, разширяването на синята и зелената зона също са въпроси, които стоят във фокуса на групата на левицата. КОВИД-кризата постави в трудна ситуация градския транспорт, за него отиват парите от паркирането. Желанието на ГЕРБ да набавят повече средства за сметка на столичани, увеличавайки обхвата на синята зона, смятаме за несправедлив подход. Очевидно е, че това е косвено увеличаване на данъчната тежест, без да се пипат самите данъци. Това е типична политика на ГЕРБ. Очевидно е, че има нужда от актуализация на бюджета на СО с цел осигуряване нормалното функциониране на градския транспорт.

Изтичането на концесията на "Софийска вода" също е на дневен ред. Имаме позиция срещу нея от повече от 20 години, тъй като я считаме за грабителска. Тя не успя да изпълни първоначалния си замисъл и не бива повече да продължава. На мнение сме, че капаципетът, което това дружество има в момента под ръководството на "Веолия", може да премине директно към общината със същите специалисти и така да започнем да управляваме водния сектор на столицата. 

ГЕРБ обаче вероятно ще поискат продължаване на концесията за още десет години, а след това да се обяви нова концесионна процедура. 

- От какво друго има нужда София, което трябва да е в основата на работата на СОС и на администрацията?

- Темата за така наречената тикет-система е още на дневен ред, не е реализирана напълно. Тя ще даде ново измерение на транспортната услуга в София и възможност на Столичната община да контролира и да има информация в реално време какво се случва в градския транспорт. Ще следи колко хора пътуват, накъде пътуват, коя е предпочитаната линия, къде има струпване на хора за сметка на други линии. На базата на тази информация ще могат да се вземат адекватни решения за управлението на транспорта в София в реално време. Предстои заседание на комисията за наблюдение на тикет-системата, на което ще разгледаме довършването й в третия метродиаметър и тарифната политика - дали цената на билетите да зависи от времето или изминатото разстояние. Към този момент се налага мнението да се взема предвид времето, но не е лошо да чуем и софиянци какво мислят по въпроса.

Ценовият диапазон също е тема, която предстои да разгледаме. Той ще е съобразен със социалния ефект, който трябва да има транспортът. Системата ще бъде добро постижение, тъй като се очаква и гратисът да бъде намален до минимум, защото, освен от паркиране, градският транспорт се финансира и от продажбата на превозни документи. 

- Идва времето и за обсъждането на бюджета за следващата година.

  • Да, бюджет 2022 е следващото предизвикателство. Бюджетната процедура би трябвало да започне по-рано тази година, ако партия ГЕРБ е чула призивите ни за пълноценно участие в подготвянето на бюджета от всички политически сили.
  •  
  •  
  •  

ВРЕМЕТО: Сняг в навечерието на астрономическата зима

автор:Дума

visibility 52

200 коли на пияни или дрогирани отнети от полицията в Бургас

автор:Дума

visibility 92

Синдикатите в "Мини Марица-изток" отново на протест

автор:Дума

visibility 83

Оставим ли горивата на дърдорковците, не ни чака добро

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 239

Пътническите влакове с ново разписание

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 239

Удължават срока на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

Европол предупреди за фалшив зехтин от Испания и Италия

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 239

Австрия е готова с отстъпки за Шенген

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

Атина с мерки срещу спортното насилие

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 239

Сърбия с "адекватен отговор" към Косово

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 239

ФИДЕС обясни защо ЕС не трябва да приема Украйна

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 239

Нещастието българско

автор:Александър Симов

visibility 136

/ брой: 239

Хора, бдете!

visibility 120

/ брой: 239

Алтернативна вселена

visibility 113

/ брой: 239

Генът на Путин

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ