17 Януари 2022понеделник04:27 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Интервю

Калоян Паргов:

ГЕРБ в столицата показват изнервеност и припряност

БСП ще работи за решаването на проблемите с "Топлофикация", "Софийска вода", недостига на места в детските градини през новия политически сезон, казва председателят на групата на социалистите в Столичния общински съвет

/ брой: 183

автор:Деси Велева

visibility 96

КАЛОЯН ПАРГОВ е роден на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършил е Втора английска гимназия в София, както и УНСС, специалност "Международни отношения". Магистър по европейска интеграция. Председател на Градския съвет на БСП в София, председател на групата на "БСП за България" в Столичния общински съвет.


- Г-н Паргов, новият сезон на Столичния общински съвет започна с трусове сред управляващите общината. Оставка изненадващо подаде председателят му Елен Герджиков. Как ще я коментирате?

- Очевидно зад всичко това, което се случва в държавата през последните две години, стои някаква тактика и стратегия на ГЕРБ за окопаване в местната власт и прегрупиране. Без значение на предимството, което им дават социологическите проучвания за предстоящите парламентарни избори, те отново ще останат в изолация, тъй като по предварителни заявки никой няма да иска да прави правителство с тях. Остава им единствено местната власт като убежище и място за окопаване. На това се дължат може би и тези маневри на третия етаж.

Като група в СОС през последната година и половина сме искали не един и два пъти оставката на Елен Герджиков заради невъзможността му да овладее общинския съвет поради високата степен на опозиционност. За нас греховете му са, че е съучаствал във всички решения на СОС, а оттам и във всички проблеми в София, които не бяха решени през последните години. 

- Друг скандал, предизвикан от ГЕРБ в началото на първата сесия на общинския съвет, бе успешният опит на управляващите да узурпират единствената комисия, в която нямаха мнозинство - тази по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. За какво е знак това?

- Това поведение на ГЕРБ отдавна не го бяхме наблюдавали. Но на фона на това, което се случва в държавата през последната година, то показва изнервеност и припряност. Този скандал бе предизвикан от опита на ГЕРБ, за съжаление - успешен, да получи тихомълком мнозинство в единствената комисия, в която го нямаше - по архитектура. Затова в знак на протест БСП напусна първото заседание на Столичния общински съвет за този сезон. А във вторник на заседанието нашите представители бойкотираха кворума в комисията и тя не се състоя.

Това е важна комисия, чиято работа е свързана с презастрояването на града. В нея се разглеждат устройствени планове и всичко, което се отнася за устройствения облик на София. До този момент комисията бе доминирана от опозицията от БСП и "Демократична България". По време на работата й се наложи някои спорни въпроси да бъдат отлагани, а с това и блокирани. Очевидно, че моментът с напускането на колеги от ГЕРБ и "Атака" и заменянето им с нови бе използвано, за да се промени балансът. Така комисията бе увеличена от 15 на 17 съветници и новите двама дават мнозинство на ГЕРБ-СДС. Ще обжалваме това решение, което смятаме за незаконосъобразно заради начина, по който бе включено в дневния ред. 

- Смятате ли, че от мнозинството се подготвят да прокарат конкретен доклад през комисията или това е опит за налагане, желание да завземат каквото могат, за да покажат "силата" си?

- Надявам се действията на управляващите да не са скрито желание за прокарване на нещо, което ще бъде в ущърб на столичани. Действително се намеси казусът с продължаването на метрото до ИКЕА, който е на дневен ред от месеци и бе обсъждан в комисията, но бе блокиран. Той е малко по-различен. Ние искаме да се обсъдят всички възможни трасета на разширението на метрото, които са подходящи и ще бъдат в полза на повече столичани. 

- Как очаквате да работи групата на БСП в тази обстановка? По-трудна ли ще бъде дейността ви в сравнение с предишните години?

- След 2019 г. нещата в СОС не изглеждат така, както изглеждаха през последните десет и повече години. ГЕРБ загубиха своето доминиращо присъствие, което в момента се крепи на баланса, който им осигуряват бившите коалиционни партньори от централната власт от ВМРО. Групата на БСП има своето солидно присъствие - една четвърт от общинския съвет, което ни дава възможност да налагаме определени решения и да влияем да не бъдат приемани нецелесъобразни доклади. Възможностите за правене на политики се увеличават. Темата с КОВИД-мерките например бе тема на БСП и ние наложихме нашето виждане. Половината от предприетите предложения са наши - за подпомагане на бизнеса и с чисто социален характер. 

- Какво е заложила групата на социалистите като приоритет през следващите месеци? За какво ще се борите?

- Важен въпрос за БСП е "Топлофикация-София". Обследването и финансовият анализ, които в момента се правят от компании посредством гранта от Американската агенция за развитие, ще помогнат да намерим външен мениджмънт. Той ще влезе в дружеството и ще инвестира дългосрочно в него, подобрявайки ефективността на когенерационните мощности, а оттам ще се стигне и до намаляване на дълга и подобряване на услугата. Това беше плод на консенсус, до който се стигна, след като БСП бе водещата страна. "Топлофикация" е проблем за цяла София и е част от инфраструктурата на държавата. Дружеството потребява една трета от газа на държавата за една година. 

Друга тема на социалистите са детските градини. Недостигът на места в тях стана тема без край. На първото заседание за този сезон на Комисията по образование поискахме изслушване за началото на учебната година. Оказа се, че 7000 деца все още не са приети и оставаха без място към 1 септември. Това е проблем, устойчиво нерешаван повече от десет години. Говорим за пълен провал в тази област. 

Паркирането, разширяването на синята и зелената зона също са въпроси, които стоят във фокуса на групата на левицата. КОВИД-кризата постави в трудна ситуация градския транспорт, за него отиват парите от паркирането. Желанието на ГЕРБ да набавят повече средства за сметка на столичани, увеличавайки обхвата на синята зона, смятаме за несправедлив подход. Очевидно е, че това е косвено увеличаване на данъчната тежест, без да се пипат самите данъци. Това е типична политика на ГЕРБ. Очевидно е, че има нужда от актуализация на бюджета на СО с цел осигуряване нормалното функциониране на градския транспорт.

Изтичането на концесията на "Софийска вода" също е на дневен ред. Имаме позиция срещу нея от повече от 20 години, тъй като я считаме за грабителска. Тя не успя да изпълни първоначалния си замисъл и не бива повече да продължава. На мнение сме, че капаципетът, което това дружество има в момента под ръководството на "Веолия", може да премине директно към общината със същите специалисти и така да започнем да управляваме водния сектор на столицата. 

ГЕРБ обаче вероятно ще поискат продължаване на концесията за още десет години, а след това да се обяви нова концесионна процедура. 

- От какво друго има нужда София, което трябва да е в основата на работата на СОС и на администрацията?

- Темата за така наречената тикет-система е още на дневен ред, не е реализирана напълно. Тя ще даде ново измерение на транспортната услуга в София и възможност на Столичната община да контролира и да има информация в реално време какво се случва в градския транспорт. Ще следи колко хора пътуват, накъде пътуват, коя е предпочитаната линия, къде има струпване на хора за сметка на други линии. На базата на тази информация ще могат да се вземат адекватни решения за управлението на транспорта в София в реално време. Предстои заседание на комисията за наблюдение на тикет-системата, на което ще разгледаме довършването й в третия метродиаметър и тарифната политика - дали цената на билетите да зависи от времето или изминатото разстояние. Към този момент се налага мнението да се взема предвид времето, но не е лошо да чуем и софиянци какво мислят по въпроса.

Ценовият диапазон също е тема, която предстои да разгледаме. Той ще е съобразен със социалния ефект, който трябва да има транспортът. Системата ще бъде добро постижение, тъй като се очаква и гратисът да бъде намален до минимум, защото, освен от паркиране, градският транспорт се финансира и от продажбата на превозни документи. 

- Идва времето и за обсъждането на бюджета за следващата година.

  • Да, бюджет 2022 е следващото предизвикателство. Бюджетната процедура би трябвало да започне по-рано тази година, ако партия ГЕРБ е чула призивите ни за пълноценно участие в подготвянето на бюджета от всички политически сили.
  •  
  •  
  •  

С 22% поскъпнаха храните на едро

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 10

Проверяват и работещите от вкъщи

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 10

Пак ремонт на ремонта на "Графа"

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 10

Предлагат извънредна ваканция за учениците

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 10

Земеделският министър: Борим се за 150 млн. лв. компенсации

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 10

8,7% ръст на цените на жилищата у нас

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 10

Уволнен е бордът на "Напоителни системи"

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 10

Отстраняват от електронната система "виртуалните" овце

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 10

Конгресмен заговори за санкции срещу България

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 10

САЩ: Русия подготвя фалшива операция в Украйна

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 10

Важен референдум в Сърбия

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 10

Безкрайните ремонти

автор:Деси Велева

visibility 40

/ брой: 10

Христо Проданов: Оптимист съм, че зимният сезон ще е добър

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 10

Истинските битки на БСП

автор:Александър Симов

visibility 91

/ брой: 10

Пътникът Цацаров

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 10

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ