01 Декември 2021сряда01:54 ч.

Интервю

Проф. Румен Гечев:

ГЕРБ слугуваше на чужди интереси за АЕЦ "Белене"

БСП предлага 200 киловатчаса месечна държавна помощ за семействата с ниски доходи, твърди водачът на листата на социалистите в 15 МИР - Плевен

/ брой: 203

автор:Евгени Гаврилов

visibility 485

– Г-н Гечев, в момента енергийната криза е в разгара си. Като кандидат-депутат от Плевен, каква според Вас трябва да бъде съдбата на АЕЦ "Белене" и какво трябва да се направи за съживяването на проекта?

– Задълбочаващата се енергийна криза е световен, европейски и естествено наш, български проблем. Но наред с външните фактори, у нас кризата се развива и поради натрупаните проблеми в енергийния ни сектор. Така например, Българският енергиен холдинг и Националната електрическа компания с години трупат милиардни загуби. Загубите на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" са в стотици милиони, даже дълговете на софийската топлофикация са над десет пъти по-големи от активите й, а на всичкото отгоре и "Булгаргаз" не може да си събере вземанията и няма пари да продължи покупките на природен газ... Фактически, нашата енергетика е във финансова кома и без незабавен старт на технологични, институционални и финансови реформи става неспасяема. Въпросът е защо трябваше да стигнем до сегашната ескалация на цените на тока, за да се сетим, че двата складирани в Белене реактора могат да ни осигуряват евтин ток и приходи от износ на електричество в стотици милиони евро. БСП последователно и аргументирано години наред подкрепяше довършването на проекта, в който ние сме вложили вече почти три милиарда лева народна пара. Въпреки положителните резултати от Референдума за АЕЦ "Белене" от 2013 г., организиран от нашата партия, три правителства на Борисов слугуваха на чужди геополитически интереси. За да ги оставят на власт техните господари, те погребаха българския интерес в Белене. И то докато в целия свят сме свидетели на ренесанс на ядрената енергетика и след като бе ясно отдавна, че в крайна сметка тя ще стане и част от "зелената сделка" на ЕС. Завършването на проекта "Белене" ще има огромен инвестиционен и икономически ефект не само в Плевенска област, но в цялата страна. Нещо повече, той би имал съществен принос за постигането на енергиен баланс на Балканите. Бъдещото коалиционно правителство трябва да започне интензивна подготовка за бързото възстановяване на строително-монтажните работи на обекта. Всяко по-нататъшно забавяне може да се окаже фатално, имайки предвид, че довършването на обекта и пускът на централата ще отнемат около осем години. Чрез публично-частно партньорство няма да е проблем да се осигурят необходимите финансови средства, още повече, че навсякъде по света ядрените централи са печеливши. Домакинствата и българският бизнес имат нужда от сигурна, евтина и чиста електроенергия. Завършването на АЕЦ "Белене" е абсолютна необходимост за енергийната и националната сигурност на страната.

– В последните два парламента БСП показа, че е най-конструктивната и диалогична политическа сила, очаквате ли това да бъде оценено от избирателите?

– На нашите срещи избирателите изрично подчертават задоволството си от поведението на БСП в парламента, а и извън него. Ние наистина положихме усилия, търпение и такт в отношението ни към т. нар. партии на промяната. Постигнахме висока степен на съгласие по основните цели на икономическата и социалната политика. Категорично подкрепяхме и на преговорите, и в парламентарните комисии промени в правосъдната система. Но, уви, нашите усилия не се оказаха достатъчни. Потенциалните ни партньори дали заради политическа незрялост и неопитност, или по техен си сценарий, но направиха невъзможно формирането на коалиционно правителство. Ясно е, че без БСП не може да има бъдещо правителство на така очакваните реформи. Днес предизвикателствата стават още по-големи, оцеляването на десетки хиляди семейства и бизнеси е заплашено от скокообразното нарастване на цените на тока, а с това и на редица други стоки от първа необходимост. След изборите ще приложим отново нашия конструктивен и добронамерен подход и ще очакваме да ни отговорят със същото. Нашите "червени линии" отразяват интереса на цялото общество и затова имаме основание да очакваме този път успешно формиране на коалиционно правителство. Колкото е по-голяма подкрепата на избирателите за номер 33, толкова ще бъде по-голям шансът за сформирането на адекватно управление на страната.

– Кои са социално-икономическите акценти в предизборната програма на БСП?

– Ние сме сериозна партия и съвсем естествено е, че основните параметри на предизборната ни програма остават същите за 14 ноември. Разбира се, сега сме поставили специален фокус върху неотложните мерки в първите сто дни на бъдещото правителство. Главно предизвикателствата на енергийната криза и непосилните цени на тока. Застрашително се увеличава делът на "енергийно бедните" българи. Цели сектори на икономиката са поставени на колене. Черпейки от опита на други страни от ЕС, БСП предлага няколко конкретни мерки, в т.ч.: осигуряване на 200 киловатчаса месечна държавна помощ за семействата с ниски доходи; субсидиране на част от цената на тока за бизнеса; непрекъсване на електрозахранването за шест месеца на домакинства с ниски доходи, които не могат да платят сметките си; промяна в законовата и нормативната уредба на Независимата борса за търговия на електричество, която да не позволява спекулативно увеличение на цените и пр. Както вече отбелязах, БСП категорично подкрепя развитието на ядрената енергетика, като едно от условията за енергийна сигурност и стабилизация на цените. 

Ние предлагаме сериозна целева програма за стимулиране на раждаемостта, защото сме най-застаряващата и най-бързо топящата се нация по данни на ООН. Предвиждаме 6500 лв. еднократна помощ за второ и трето дете за семейства, в които поне единият родител е социално осигуряван за последните 24 месеца. Нови 6500 лв. за майки-студентки във висшите училища. Помощ за семействата е и предложението ни лекарствата за деца до 14 г. възраст да са безплатни. Ще освободим от данък върху доходите всички трудещи се младежи до 26-годишна възраст. Предлагаме конкретни стъпки за дълбоки реформи в здравеопазването и образованието, следвайки най-добрите европейски практики. "Уникалният" български опит да превърнем болниците си в търговски дружества трябва да бъде прекратен час по-скоро, защото цените на услугите и на много от лекарствата стават непосилни за все повече хора. Настояването ни за осъвременяване на всички пенсии съобразно равнището на социалното осигуряване от 2018 г. ще осигури значимото им увеличение на основата на трудов стаж и квалификация на труда. Крайно време е да прилагаме европейските стандарти за дела на разходите за образование и наука в Брутния вътрешен продукт. Няма и не може да има нито една просперираща държава без адекватно образование и силно развита приложна наука.

– Необходима ли е цялостна промяна на данъчната система у нас?

– Предложенията на БСП за промени в данъчната политика са ясни и в пълен синхрон с политиките на нашите партньори в ЕС. Плосък данък все още има в Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Казахстан и Монголия. В Германия, Франция, Италия, Белгия, Дания, САЩ, Япония и даже в Нова Зеландия той е прогресивен, т.е. богатите плащат по-голям процент от бедните. БСП иска да се върнем към втората група страни. Защото няма нито една развита или бързо развиващата се държава, която да прилага плосък данък. Но промяната на данъчната система трябва да става внимателно, поетапно и балансирано. Семейното подоходно облагане, например, е такава важна преходна стъпка. Конкретното ни предложение е за всяко дете 500 лв. от дохода на семейството да са необлагаеми. Собствениците на повечето ни медии са доста заможни хора. Сигурно затова лансират "експерти", твърдящи, че българският плосък данък е уникално бижу, което просто още не е "разкрито" от швейцарци, немци, японци и американци... Бих казал, че примерът с високите доходи на нашите IT специалисти прескача границите на здравия разум. Те, видите ли, щели да избягат от България заради евентуален прогресивен данък?! А къде ще отидат – на 45-55% данък върху високите доходи в САЩ, Дания, Германия, Австрия или Испания? Даже емигрантите от Афганистан подминават нашия 10% плосък данък и отиват при високите данъци в Дания, Швеция и Германия. Няма как да има силна система за социална защита и ниска бедност без прогресивно данъчно облагане.

– Какви са основните проблеми на Плевенския регион, за чието решаване ще работите?

– Проблемите на родния ми край са много и забатачени от дълги години. Някогашната индустрия е рухнала, инфраструктурата е в плачевно състояние. Много млади хора напускат и региона, и страната. С една дума, нищо по-различно от другите краища на България. Има известно възстановяване на зърнопроизводството, частично на животновъдството. Радостно е укрепването и развитието на Медицинския университет в Плевен, където се учат неколкостотин чуждестранни студенти, в т.ч. японци. Но това не променя общата мрачна картина. Регионът има остра нужда от инвестиции. Това няма да стане без активната роля на държавата чрез публично-частното партньорство, което би привлякло и чужди, и вътрешни инвестиции. Довършването на АЕЦ "Белене" е уникална възможност за коренна промяна на бизнес климата в региона. Евтиният ток ще позволи създаването на клъстери от фирми с висок интензитет на електропотребление – химическа индустрия, машиностроене, металургия и др. Тези ценови предимства ще осигурят висока норма на печалбата и ще привлекат допълнителни инвестиции, което в средносрочен период ще промени целия регион. Плевен е от малкото областни центрове без многофункционална зала за спорт и културни прояви. Този въпрос може и трябва да бъде решен още с формирането на държавния бюджет за 2022 г. Проблемите са много, но, както се казваше в заглавието на един филм, "опасността за решение на проблема дебне отвсякъде". Ние от БСП предлагаме решения на проблемите. Каним и другите да се включат. Заедно можем да ги решим.

 

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ