29 Март 2020неделя01:49 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

ГЕРБ си гласува бюджета на София, не чу опозицията

От БСП определиха финансовия документ като тюрлюгювеч и отказаха да го подкрепят

/ брой: 34

автор:Деси Велева

visibility 516

Три часа бурни дебати и взаимни обвинения предшестваха приемането на сборния бюджет на София за 2012 г. в Столичния общински съвет вчера. Нито едно от предложенията на опозицията за промени в най-важния финансов документ на Столичната община не бяха чути и взети предвид от управляващите. Гербаджиите застанаха твърдо зад тезата си, че бюджетът е реалистичен и обвининиха БСП, че с предложенията си за увеличение на приходната част всъщност искат вдигане на размера на местните данъци и такси за софиянци. Според общинските съветници от ГЕРБ така жителите на града трябвало да плащат още по 63 лв. годишно. ДУМА припомня, че от БСП поискаха приходната и разходната част да бъдат увеличени с 82 млн. лв., които да отидат за нови детски градини, здравеопазване, социални дейности, култура и др.
Бюджетът ви не е реалистичен, а консервативен и не отговаря на оптимизма на финансовия министър Симеон Дянков, коментира Жельо Бойчев от БСП. Той застъпи тезата, че реални дебати за бюджета в общинските комисии не е имало. Не се взеха предвид и предложенията ни за подобрение на параметрите на бюджета и затова няма да го подкрепим, заяви още Бойчев. Според него не е редно да се обсъжда проект за сборен бюджет при положение, че няма анализ на касовото изпълнение на миналогодишния. Той попита и защо за 2011 г. има неизпълнение от 65 млн. лв., а инвестиционната програма е изпълнена само на 78%. Червеният общински съветник Калоян Паргов бе категоричен, че в София нито един проблем не е решен на 100%. Той изрази недоволството си от факта, че пет години се представят едни и същи приоритети, което води до липса на развитие за града. Паргов нарече бюджета тюрлюгювеч, а колегата му Георги Кадиев го определи като мързелив. Полегнала е Тодора, тоест администрацията няма да прави нищо тази година, обобщи Кадиев.
От Синята коалиция обявиха, че също няма да подкрепят бюджета и определиха изказванията от страна на съветниците от ГЕРБ като приказки от 1001 нощ.
Дебатите продължиха със спорове за неизпълнени обещания, които се поемат всяка година в областта на транспорта, озеленяването, образованието и усвояването на парите от еврофондовете. От ГЕРБ отказаха да гласуват на заседанието на СОС внесените предварително предложения на БСП за промени във финансовия документ, но затова пък си прокараха увеличение с 2 млн. лв. на разходите за снегопочистване. Парите ще дойдат от средствата, събрани от такса смет. Така след три часа спорове бюджетът, който е в размер на 1 316 630 042 лв., бе приет с 38 гласа "за" и 20 "против".

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ