04 Юли 2020събота21:39 ч.

Снимки Емилия Костадинова

ГЕРБ ще разчитат на ВМРО в новия СОС

БСП, "Демократична България", "Атака" и Борис Бонев се заявиха като опозиция

автор:Дума

visibility 551

Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София за четвърти път днес на официалната церемония на Столичния общински съвет. Заклеха се още 61 общински съветници, 24 районни кметове и 31 кметове на кметства. В първите си изказвания в залата различните групи съветници вече се заявиха като подкрепящи управлението и като опозиция. Освен на гласовете на общинарите от ГЕРБ и СДС, Фандъкова най-вероятно ще може да разчита и на гласовете на ВМРО.
БСП са категорична опозиция, като опонент на управляващите се заявиха още "Демократична България", Волен Сидеров от "Атака" и независимият Борис Бонев, който бе и кандидат за кмет, критикуващ остро Фандъкова.
На заседанието бе избран и председател на Общинския съвет - Елен Герджиков от ГЕРБ, който и досега изпълняваше тази функция. Освен него за поста бяха предложени Методи Лалов от Демократична България и Милка Христова от БСП.

Фандъкова поиска около месец, за да предложи новата структура на администрацията си и новите си заместници. Въпреки това тя обяви, че новите ресори в администрацията ще са дигитализация, транспорт и строителство. Предстои да се представят и заместник-кметовете, които ще отговарят за тях.
Най-много съветници в новия състав на местния парламент има ГЕРБ - 27. Те обаче са с трима по-малко от предходния мандат. 10 от съветниците на ГЕРБ са за първи път в общинския съвет.
С 15 общинари БСП е втората политическа група в СОС. Социалистите значително увеличават присъствието си спрямо предходния мандат, когато имаха 7 души в местния парламент. 9 от новите общинари от БСП са нови в съвета.
"Демократична България" вкара 12 съветници в местния парламент. Повечето от тях влизат в него за първи път.
Четирима са общинските съветници на ВМРО, а двама - на "Атака".
Засега в съвета ще има 3 политически групи. ВМРО, "Атака" и независимият Борис Бонев няма как да сформират самостоятелни такива, тъй като изискването за политическа група е в нея да има минимум петима съветници. Тези общинари обаче по правилник може да се присъединят към друга група, може да се сформират и нови такива и това да става по времето на мандата.
Очаква се ВМРО да подкрепя ГЕРБ при решенията в общинския съвет. От управляващата партия обаче заявиха, че за момента мнозинството ще се формира по теми.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 611

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 690

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1265

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ