15 Октомври 2019вторник16:26 ч.

ГЕРБ се огънаха пред Патриотите за размера на субсидиите

автор:Дума

visibility 1600

 • Всички заплахи от редиците на „Обединени патриоти“, че управляващата коалиция може сериозно да се разклати, дадоха резултат и от ГЕРБ склониха да променят позицията си за размера на партийните субсидии. След днешното заседание на Коалиционния съвет, свикано от Бойко Борисов, стана ясно, че ще има нови консултации между партиите по темата и ще се търси „разумен баланс“.

  Припомняме, че в петък сутринта спешно точката за намаляването на субсидиите на 1 лев, бе оттеглена от дневния ред на депутатите. Това стана по настояване на премиера Бойко Борисов след като той получи остро предупреждение от лидерите на НФСБ и ВМРО, че коалицията може да пострада. Ден преди това ГЕРБ и ДПС имаха разговори в парламента и излязоха с обща позиция за „отворено“ финансиране на партиите по американски модел. След гнева на Патриотите, ГЕРБ обясни, че ще търси баланс, а от ДПС заявиха, че тяхната позиция няма нищо общо с тази на ГЕРБ и че те всъщност подкрепят субсидия от 11 лева на глас.

  Видимо раздразнен, премиерът Бойко Борисов, застана пред журналистите, за да обясни, че ще продължи за преговаря с Патриотите, но и че продължава да настоява за субсидия от 1 лев на глас. Това обаче нямало да мине през Закона за бюджета, а през Закона за политическите партии. Затова вече няма да се дебатира и темата за намаляване на ДДС-то, както настояваха от ДПС. Затваряме тази тема, отсече Борисов.  Коалицията реши, така както е записано в споразумението, и беше основният упрек към мен, данъчните закони в рамките на мандата да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в този член от коалиционното споразумение, каза лидерът на ГЕРБ. За това по тази тема няма да дебатираме повече, натърти той.

  От думите му стана ясно, че ГЕРБ продължават да искат субсидията да се намали на 1 лев, но ще разговарят с останалите партньори. Преди лятната ваканция на парламента ще трябва да се намери обща позиция и да се гласува новия размер на партийните субсидии.

  Още тази седмица „Обединени патриоти“ ще инициираме консултации в Народното събрание за партийните субсидии, заяви след днешния Коалиционен съвет лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той обясни, че ще се търси „разумният баланс“ и закони за политическите партии и за бюджета ще бъдат обсъждани и разглеждани заедно.  Законите ще бъдат гледани заедно след постигането на разумен компромис между всички политически сили. Като сме поставили срок двата закона да минат през зала до ваканцията от 1 август, за да не бъдем упреквани, че умишлено отлагаме въпроса за субсидиите, за да не бъде разглеждан въобще, заяви Симеонов след срещата в Министерския съвет.

  Обединихме се около една обща позиция, че по въпроса с партийните субсидии не трябва да се действа припряно и е редно да бъде подложен на по- мащабно обсъждане между всички политически сили в парламента и не само, обобщи още бившият вицепремиер.

  Десислав Чуколов от „Атака“ съобщи, че ще се прави преглед на Коалиционното споразумение. Решихме до края на юли на Коалиционен съвет да направим преглед на изпълненото досега, допълни зам.-председателят на „Атака“. Когато сформирахме коалицията направихме коалиционно споразумение между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ с разписани задачи, които трябва да се свършат по време на този мандат, посочи той. Ще се съберем и ще обсъдим кое докъде е стигнало, кое трябва да се засили, бяха думите на Чуколов.

София в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 197

С 3% поскъпна свинското през септември

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 197

Без подпомагане на животновъдите заради сушата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 197

Отиде си голям приятел на България

автор:Велиана Христова

visibility 566

/ брой: 197

Мутрокрация

автор:Йонко Бонов

visibility 292

/ брой: 197

Датата

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ