08 Април 2020сряда12:57 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Христо Монов:

ГЕРБ се държат като дете, на което са взели любимата играчка

Ако наистина искаш да представляваш хората, които са те избрали, трябва да го сториш в пленарната зала на НС, смята кризисният психолог

/ брой: 131

автор:Юлия Кулинска

visibility 1813

Христо Монов е роден през 1958 г. Завършил е психология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е в Руската академия. Бил е зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето. Член е на Дружеството на психолозите у нас, на Българската асоциация по приложна психология, на Световната асоциация по фамилна терапия и Постоянния комитет по психология на кризите и бедствията към Европейската федерация на психологическите асоциации. От 1985 г. е преподавател в Софийския университет. Христо Монов е народен представител в 42-то Народно събрание от Коалиция за България.

 
ЦИТАТ:
"Ако Шекспировият въпрос е "да бъдеш или да не бъдеш", българският му вариант е "защо той, а не аз"

   - Г-н Монов, каква диагноза бихте поставили на психичното здраве на обществото ни днес?
- Като психолог с 30-годишна практика мога да кажа, че се наблюдава тенденция на нови рискове пред психичното здраве на хората не само в България, но и в целия свят. Съвсем не са случайни прояви като масови убийства и самоубийства. Не е случайно и това, което се случи преди дни у нас - млади хора да стрелят по деца в училище във Враца. Това си симптоми на невъзможността на хората да се справят с проблемите на реалния живот и действителността, която ги заобикаля. Причините за това очевидно са много, но според мен най-важната е, че изчезна солидарността. През последните 25-30 години беше наложен такъв модел, че трябва да успяваш на всяка цена във всичко, въпреки хората около теб и до теб. Това е резултат от неолиберализма, който бе наложен като доминираща доктрина в последните години на ХХ век и в началото на ХХI век. Естествено, тази доктрина катастрофира и най-ярката й последица беше финансовата криза, която помете целия свят. И, ако трябва да използваме кризата като ново начало, то трябва да преосмислим сериозно ценностите на обществото.
- Доколко политиците имат "принос" за материалната и духовната ерозия на обществото?
- О, приносът на политиците за това състояние на обществото е голям и съществен, защото чрез тях се осъществяваше тази доктрина. И у нас има хора, които според мен нямаха разбиране за това проводник на какъв тип човешки взаимоотношения се явяват. От сутрин до вечер те ни говореха какво хубаво нещо е пазарната икономика, че няма как нищо друго да регулира цялостния ни обществен живот освен пазара. И ние, хората, се превърнахме в нещо като цифри, аритметични функции и т. н. А човешките взаимоотношения и човешкият живот са нещо много по-сложно и ако човек не разбира как представите за добро и зло, за красиво и грозно влияят и върху пазарните отношения, рискува да се превърне само в прост производител и потребител на някакви услуги и блага.
- Как ще коментирате като психолог поведението на лидерите на ГЕРБ и на цялата партия в Народното събрание в последните дни?
- ГЕРБ всъщност се отъждествява само с лидерите си. ГЕРБ няма нищо общо с нормална политическа партия. ГЕРБ са група хора, събрани около неясни интереси, около хора с неясен политически и психически профил. Това се доказва и с поведението им в Народното събрание. ГЕРБ нямат нормално парламентарно поведение. Защото, ако искаш наистина да представляваш хората, които са те избрали, мястото, където можеш да правиш това, е пленарната зала и комисиите на НС. Там всъщност претворяваш своите идеи и съответно интересите на твоите избиратели в съответните законодателни мерки. И само по този начин влияеш чрез политически средства на цялостния  обществено-политически живот в страната и в днешния и утрешния ден на своите избиратели. ГЕРБ се държат като малко дете, което се подсръдва, че са му взели любимата играчка. Лидерите на ГЕРБ правиха 4 години в НС каквото си искат. Ако искат - ще отговарят на парламентарен контрол, ако искат - ще наричат народните избраници безделници, ако искат - "Бистришките тигри" ще летят до Варна, за да цъкнат едно мачленце. Сега вече играчката на властта я няма и те се правят на обидени. Това показва, че тези хора са дълбоко инфантилни в своето поведение. Но за да бъдеш инфантилен на 50 години и отгоре, показва по-друг психичен статус, който не е много приятен.
- Защо българинът е склонен да слага веднага етикети и да прави най-вече негативни квалификации на всичко, което се случва около него, без да се постарае да осмисли нещата и да изчака, за да види първо какво ще се  случи. Имам пред вид прибързаните оценки за кабинета "Орешарски"...
- Това в някаква степен е част от базисната народопсихология. Това, от една страна. И ако Шекспировият въпрос е "да бъдеш или да не бъдеш", то българският му вариант е "защо той, а не аз". От друга страна, все пак да не забравяме, че срещу новия кабинет, срещу така сформираната конфигурация в НС, която, както видяхме, все пак работи, и то добре, има много умело планирана и организирана медийна кампания. Именно защото неясните по своя политически, идеологически, организационен, личностен профил на формирования като ГЕРБ, не употребявам политическа партия, защото тя е такава само по закон, не могат да оцелеят и да функционират в една структурирана по правилата на политическия живот среда. Затова те търсят хаоса, сеят недоверие, готови са да оплюят всичко, само и само да постигнат целта, а тя е да се доберат отново до властта. Подобен тип образувания извън властта не могат да просъществуват повече от 5-6 месеца. И ГЕРБ наистина ги плаши възможността от формиране на нови парламентарни групи. Хипотезата за нова група, която те издигнаха в четвъртък в НС, не е лишена от логика. Но единствено вярното в случая е, че именно от тяхната парламентарна група ще отделят хора, които ще сформират нова. В ГЕРБ има и много стойностни хора, които са доказали себе си и които, по един или друг начин, са пристанали там, за да осъществят някакви лични интереси, но и техните лични интереси са против хаоса и деструктивността на колеги им.
- След всичко, което казахте, явно българинът все по-настойчиво се нуждае от психотерапия. Как ще коментирате искането на ваши колеги да има клинична пътека, по която да може да се посещава поне веднъж в годината специалист по психично здраве?
- Моето и на моите колеги от Дружеството на психолозите мнение е повече от настойчиво за това. Не веднъж, а най-малко два пъти в годината човек да има достъп до специалисти по психично здраве - психолози, психиатри, психотерапевти и др. А за някои професии бих казал, че това би трябвало да е задължително. На първо място са учителите, чиято натовареност и натиск върху психиката във всекидневието е пренебрегван, а тяхната професия е една от най-рисковата. Вие, журналистите, също сте в тази категория и мога смело да го заявя, след като виждам на какъв стрес сте подложени в НС. Точно при тези две професии има опасност и от определени отклонения в психичната норма, които да се мултиплицират върху децата и върху зрителите, слушателите и читателите. Надявам се с промените в бюджета да залегне и това, за което говорим, въпреки че трябва да признаем, че у нас има недостиг на добре подготвени специалисти по психично здраве. Тревожно е, че има и цели области в България, където няма нито един такъв специалист.
- Отново се заговори за назначаване на психолози в училищата. Вашето становище?
- Ние бяхме първият випуск психолози с магистърска степен. Когато завършвахме, масово се назначаваха училищни психолози, без дори те да са добре подготвени. Традицията беше такава, че много малко се отделяше на практическата насоченост по време на обучението ни, а психологията е занаят. Тя е приложна професия. Назначиха много хора, включително и колеги от моя випуск, които се усъвършенстваха в процеса на работа. Но през 1998-1999 г. започнаха съкращения и първите, които бяха принудени да напуснат училищата, бяха психолозите. Опитваме се да убедим отново ръководителите на образователната система, че е невъзможно да има модерно образование, което формира детето, а не просто го обучава без помощта на специалист в тази област. Модерното образование създава човек, който е адекватен да живее в ситуацията, в която е. Правилният път е да подготвим добри психолози, които да помагат в училищата. Един от изходите е тази професия да стане регулирана както правото, медицината, архитектурата. Това означава всички да се обучават по един и същи учебен план, да е сигурно, че този човек е добре подготвен да работи като психолог.
- Бихте ли инициирали подобно законодателна норма?
- Разбира се, с най-голяма отговорност и разбиране, че това е много важно, но пак ще вметна, че трябва да става комплексно. Заедно с моите колеги от Дружеството на психолозите сме изготвили проект за закон, който ще реши много от проблемите с психичното здраве на българите и на децата ни. Надявам се в рамките на този мандат да се положи основата за добро законодателство в това отношение.
 

Борисов нареди смяна на ръководството на ББР

автор:Дума

visibility 275

16 нови случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 131

Президентът: Сити решават, а много българи са гладни

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 67

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 183

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ