11 Юли 2020събота20:52 ч.

ГЕРБ поискаха затвор за неплатени осигуровки

Предложението е с много висок популистки заряд, но без никакъв резултат, заяви Михаил Миков

/ брой: 211

автор:Юлия Кулинска

visibility 22

Разгорещени спорове породи вчера в парламента предложението на ГЕРБ работодатели, които укриват или не плащат осигурителните и здравните вноски, да бъдат вкарвани в затвора. Политическите страсти се развихриха при обсъждането на три законопроекта за промени в Наказателния кодекс. Депутатите обаче не успяха да ги гласуват заради изчерпване на парламентарното време и дебатите ще продължат и днес. От ГЕРБ мотивираха своето предложение с факта, че се влошава събираемостта на вноските и че с промените се цели генерална превенция на неплащането им. От БСП защитиха работодателите, като подчертаха, че няма да се вкарат повече приходи от осигуровки в държавния бюджет, защото от килията няма да се повишат нивата на плащания.
"Кое е по-важно за обществото, след като един път законодателят е решил, че укриването на данъци е толкова опасно за функционирането на обществото, че то трябва да го издигне със статут на престъпление? Осигурителните вноски по-малък проблем ли са за функционирането на социалната държава или по-голям?", попита Владислав Горанов от ГЕРБ. На свой ред председателят на парламента Михаил Миков отговори: "Предложението за промени в Наказателния кодекс на бившите управляващи е с много висок популистки заряд, но без никакъв резултат. То е горе-долу еднакво с онова, което Конституционният съд отмени - да се наказват работниците, ако работят без трудов договор. Една немного за хвалба практика, когато ГЕРБ управляваше и упражни законодателната инициатива през МС", отбеляза Миков. Той припомни, че в НК и в момента има текст, че длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления с цел да бъде използван този документ като доказателство, се наказва с лишаване от свобода до пет години. Той посочи, че ако НК се използва за решаване на проблеми в други сектори, то тогава направо да се предложи да се криминализира всичко, да се закрият администрациите като инспекциите по труда и да се прехвърлят служителите към прокуратурата.
Петър Ангелов от БСП поясни, че България не е готова за подобни промени и че така ще се задълбочи демографският срив. Никой няма да работи за 500-600 лева заплата, посочи той. Ангелов припомни, че хората гладуват и разказа, че е видял двама клошари да се бият пред кофа за боклук. Вече няма нищо и по кофите, господа от ГЕРБ, обърна се той към дясната част на залата. Съпартийката му Мариана Тотева посочи, че ако целта на тези промени е да се защитят осигурителните права на гражданите, трябва да се зададе въпросът как предложеният законопроект осигурява защитата им. Криминализирането по никакъв начин не води до реализиране на задълженията за плащане на тези вноски, категорична е тя. Предвидена е възможността за прекратяване на наказателното преследване при погасяване на задълженията, но това не означава, че подведеният ще се възползва от тази възможност, допълни Тотева.
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 641

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 568

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1282

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ